ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ο χώρος που στεγάζει την «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, άνοιξε στο κοινό σχεδόν 30 χρόνια μετά το κλείσιμό του ως το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, λοιπόν, έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας,  γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και μας περιμένει να γιορτάσουμε μαζί!
H Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, λέει χαρακτηριστικά στο Τaλκ: «Με πάνω από 35.000 επισκέπτες και 489 ημέρες δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων το ΒΜΦ έγινε ενός έτους. Σας προσκαλούμε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου από τις 10.15 με ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν δράσεων και εκδηλώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλοπαιδιές, καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια. Αυτή η ημέρα, λοιπόν, θα είναι ιδιαίτερη καθώς το πρόγραμμα «7 Κυριακές στο Γκάζι» θα συνδυαστεί με τα πρώτα γενέθλια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.». Και συνεχίζει, «Με αφορμή τον εορτασμό των πρώτων γενεθλίων του μουσείου, θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να έχουμε κοντά μας όλη την οικογένεια. Σημειώνουμε ότι η είσοδος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα είναι ελεύθερη, ενώ στο καφέ της Τεχνόπολης θα υπάρχουν προσαρμοσμένα μενού και στο Πωλητήριο του Μουσείου οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν επιλεγμένα είδη με έκπτωση 20%».

H κ. Φλώρου κλείνει, παρουσιάζοντάς μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν!

  • 10.15 – 11.15 «Ηχοκριές» για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών. Ένα εργαστήρι αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, τρελό κέφι, χορός, γέλια και πολλή… μουσική περιμένουν τους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά ανακαλύπτουν το συμβολισμό του ήχου για τις Απόκριες και τις υποδέχονται δημιουργώντας τα δικά τους μουσικά όργανα και τις δικές τους «περίεργες» μελωδίες.
  • 11.30 – 12.30 «Θέλω να επιχειρήσω!» για παιδιά ηλικίας 13 – 16. Οι συμμετέχοντες μετατρέπονται σε ιδιοκτήτες εργοστασίων, σχεδιάζουν τη δική τους γραμμή παραγωγής και προτείνουν λύσεις στα προβλήματα που κάθε φορά προκύπτουν στην επιχείρησή τους. Ένα πρόγραμμα για μικρούς και ποιος ξέρει… για μεγάλους επιχειρηματίες!
  • 12.40 – 13.40 «Το Μυστήριο του Φωταερίου» για παιδιά ηλικίας 5 – 7 ετών. Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσκαλεί τους μικρούς μας επισκέπτες να ενώσουν τα κομμάτια μιας κατασκευής-παζλ μέσα από ειδικές αποστολές μυστικών πρακτόρων,παιχνίδια ρόλων,παρατηρητικότητας, συνεργασίας, δημιουργικότητας και γρίφους. Μια περιπέτεια που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου και  τον τρόπο λειτουργίας του, τα επαγγέλματα που υπήρχαν στο εργοστάσιο, αλλά και τα υλικά που προέκυπταν από την παραγωγική διαδικασία. Να γνωρίσουν την τεχνολογία και τις μορφές ενέργειας του παρελθόντος και του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να συμμετάσχουν σε βιωματικά παιχνίδια αλληλεπιδρώντας με το βιομηχανικό χώρο και ταξιδεύοντας στο χρόνο.

TEST_1YEAR_018.cdr

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Ομιλίες – Αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 9.84 

10.15 – 12.00 Παρουσίαση καταλόγου Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου: «Το εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας».

Ομιλητές  

Μαρία Φλώρου: Υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
Νίκος Μπελαβίλας: Επίκουρος καθηγητής, ΕΜΠ/Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος TICCIH
Χριστίνα Αγριαντώνη: Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Έφη Γαζή: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Παρεμβαίνουν:

Ελευθέριος Σκιαδάς: Δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων της παράταξης: «ΑθήναΠόλη της Ζωής μας»
Σάκης Χατζηγώγας: Μηχανολόγος – Μηχανικός, Αντιπρόεδρος Ελλ. Τμήματος TICCIH επιστημονική εποπτεία κειμένων καταλόγου
Γιάννης Στογιαννίδης: Ιστορικός/υπ. διδάκτορας Παν. Θεσσαλίας, επιστημονική εποπτεία κειμένων καταλόγου

12.15 – 14.00 Πολυχώροι πολιτισμού στην Αθήνα: προβλήματα, δυνατότητες και προοπτικές

Ομιλητές

Γιώργος Καμίνης: Δήμαρχος Αθηναίων
Ειρήνη Γερουλάνου: Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Μουσείου Μπενάκη
Χρήστος Καρράς: Εκτελεστικός Διευθυντής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Αγγελική Αντωνοπούλου: Πρόεδρος ΔΣ, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
Κωστής Μπιτζάνης: Δ/νων Σύμβουλος, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

fournoi

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, αθλοπαιδιές, καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια – Κεντρική Αυλή, Πίσω Αυλή Κτίρια: «Νέο Υδαταέριο», «Μηχανουργείο». 

10.30 & 16.30 Το κτίριο του Νέου Υδαταερίου* (Πύργος) θα ανοίξει για το κοινό για δύο αναβάσεις μέχρι το ανώτερό του επίπεδο, προκειμένου να απολαύσουν οι επισκέπτες μας τη μοναδική θέα του εργοστασίου και της πόλης. Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1955, έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο κτίριο και διατηρεί ακέραιο στο σύνολο του το μηχανολογικό εξοπλισμό. Έχει ύψος 30μ. περίπου και χωρίζεται σε 5 ορόφους. Φέρτε τα τηλέφωνα σας, τις κάμερες σας και ό, τι άλλο φωτογραφικό εξοπλισμό θέλετε, για να φωτογραφίσετε την πιο όμορφη θέα της πόλης! Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους. Η παραμονή στον Πύργο θα διαρκέσει  μία ώρα.

Για την ανάβαση – ξενάγηση στο ψηλότερο κτίριο του Μουσείου, στο Νέο Υδαταέριο, ο αριθμός των ατόμων ανά ομάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15 άτομα Δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν άτομα που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα, έχουν υψοφοβία ή είναι έγκυοι. 

mouseio3

11.00 – 14.00 Δράσεις με ποδήλατα

Το περιοδικό ΜΒΙΚΕ διοργανώνει για τους μικρούς ποδηλάτες, μαθήματα και παιχνίδια.

11.00 – 14.00  ΜΑΘΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ για παιδιά ηλικίας 4 – 10 ετών.
Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς τις βοηθητικές! Κανείς δεν κάνει ποδήλατο με… τέσσερις ρόδες. Οι συνεργάτες του ΜΒΙΚΕ, όλοι ποδηλάτες με μεγάλη εμπειρία, μαθαίνουν τα παιδιά πώς να ξεκινήσουν, εύκολα και γρήγορα, να κάνουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές. Και σας δίνουν και «Δίπλωμα Ποδηλάτη».

12.00 – 14.00 ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών.
Πόσο καλός είσαι στο ποδήλατο; Ξέρεις να στρίβεις; Να περνάς εμπόδια; Έχεις καλή ισορροπία; Αυτά και άλλα πολλά καλείσαι να αποδείξεις στην ειδικά διαμορφωμένη «αγωνιστική πίστα» της Τεχνόπολης. Οι καλύτεροι κερδίζουν από ένα παγουράκι!

11.00 – 14.00 Η ομάδα Circus Dayz συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου δημιουργώντας έναν ιδιότυπο παιδότοπο με παιχνίδια και αντικείμενα της τέχνης του τσίρκο για όλους τους μικρούς καρναβαλιστές και τις οικογένειές τους. Hula hoop-μπάλες-κορίνες-παιχνίδια ισορροπίας-σας περιμένουν με τους εκπαιδευτές μας να ζήσετε την πιο τσίρκο Κυριακή του τριωδίου! Ζωγραφική προσώπου (face painting) αλλά και ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ θα δώσουν τον ρυθμό στην Τεχνόπολη!

mouseio2

Εκπαιδευτικά προγράμματα

10.15 – 11.15 «Ηχοκριές» για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών. Ένα εργαστήρι αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, τρελό κέφι, χορός, γέλια και πολλή… μουσική περιμένουν τους μικρούς μας φίλους, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Τα παιδιά ανακαλύπτουν το συμβολισμό του ήχου για τις Απόκριες και τις υποδέχονται δημιουργώντας τα δικά τους μουσικά όργανα και τις δικές τους «περίεργες» μελωδίες.
11.30 – 12.30 «Θέλω να επιχειρήσω!» για παιδιά ηλικίας 13 – 16. Οι συμμετέχοντες μετατρέπονται σε ιδιοκτήτες εργοστασίων, σχεδιάζουν τη δική τους γραμμή παραγωγής και προτείνουν λύσεις στα προβλήματα που κάθε φορά προκύπτουν στην επιχείρησή τους. Ένα πρόγραμμα για μικρούς και ποιος ξέρει… για μεγάλους επιχειρηματίες!
12.40 – 13.40 «Το Μυστήριο του Φωταερίου» για παιδιά ηλικίας 5 – 7 ετών. Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσκαλεί τους μικρούς μας επισκέπτες να ενώσουν τα κομμάτια μιας κατασκευής-παζλ μέσα από ειδικές αποστολές μυστικών πρακτόρων, παιχνίδια ρόλων, παρατηρητικότητας, συνεργασίας, δημιουργικότητας  και γρίφους. Μια περιπέτεια που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου και  τον τρόπο λειτουργίας του, τα επαγγέλματα που υπήρχαν στο εργοστάσιο, αλλά και τα υλικά που προέκυπταν από την παραγωγική διαδικασία. Να γνωρίσουν την τεχνολογία και τις μορφές ενέργειας του παρελθόντος και του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να συμμετάσχουν σε βιωματικά παιχνίδια αλληλεπιδρώντας με το βιομηχανικό χώρο και ταξιδεύοντας στο χρόνο.
13.00 – 14.00 Ξενάγηση ενηλίκων στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

 

Χώροι διεξαγωγής: Αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 9.84, Κεντρική Αυλή, Πίσω Αυλή και στα Kτίρια: «Νέο Υδαταέριο», «Μηχανουργείο».
Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.
Κρατήσεις: 210 3475518 – 6940268477 (10.00 – 17.00)
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3453548, 210 3475518
press@athens-technopolis.gr, www.technopolis-athens.com
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»