ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΚΟΛΥΜΠΙ-ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ|ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

εγκυμοσύνη, κολύμπι, ηλιοθεραπείαΕγκυμοσύνη, κολύμπι, ηλιοθεραπεία. Όσο ελκυστική κι αν φαίνεται η δροσερή θάλασσα, ιδιαίτερα εν μέσω καύσωνα, δεν παύει να κρύβει κινδύνους για την μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Αν η εγκυμοσύνη προχωρά φυσιολογικά, το βέβαιο είναι ότι η κολύμβηση επιβάλλεται (εφόσον τηρούνται οι σωστοί κανόνες υγιεινής), καθώς δροσίζει τη «φουσκωμένη» μανούλα,  αποτελεί την καλύτερη γυμναστική και βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Τι γίνεται, όμως με την ηλιοθεραπεία;

Αδιαμφισβήτητα, ο ήλιος βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης D, απαραίτητης για το χτίσιμο γερών οστών στο έμβρυο. Συν τοις άλλοις, το ηλιακό φως βελτιώνει τη διάθεση και «νικά» την κατάθλιψη που μπορεί να ταλαιπωρεί την έγκυο, λόγω των ορμονών και των αλλαγών στη ζωή της. Για το λόγο αυτό, 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι αναγκαία, όχι όμως τις επικίνδυνες ώρες (11 το πρωί με 5 το απόγευμα) και ποτέ χωρίς την απαραίτητη ηλιοπροστασία (καπέλο, γυαλιά ηλίου και βέβαια αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας).

Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες οδηγούν στην παραγωγή περισσότερης μελανίνης με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολύ εύκολα, δηλαδή ακόμα και με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, στο δέρμα της εγκύου κηλίδες, πανάδες και φακίδες. Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και η μέλλουσα μαμά κινδυνεύει πολύ περισσότερο και από ηλιακά εγκαύματα. Επιπλέον, εάν κάνει ηλιοθεραπεία για πάνω από 15 λεπτά, η έγκυος αυξάνει το κίνδυνο ηλίασης, αφυδάτωσης, ζαλάδας ακόμα και λιποθυμίας, που φυσικά βλάπτουν το αναπτυσσόμενο  έμβρυο. Τέλος, η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία επιβαρύνει το κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης φλεβίτιδας και (σπάνια) μπορεί να προκαλέσει ακόμα και συσπάσεις της μήτρας, οδηγώντας, σε ακραίες περιπτώσεις, σε αποβολές ή πρόωρο τοκετό.

Για τους λόγους αυτούς, γυναικολόγοι και δερματολόγοι συστήνουν στις εγκύους, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες όπου ο ήλιος είναι δυνατός, να αποφασίσουν ότι το καλοκαίρι που κυοφορούν το μωράκι τους δεν θα κάνουν ηλιοθεραπεία και δεν θα επιδιώξουν να μαυρίσουν, αλλά θα περάσουν όμορφες, δροσιστικές ώρες μέσα στη θάλασσα ή κάτω από μια ομπρέλα, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, παρέα με άφθονα υγρά, ένα μεγάλο καπέλο που θα τις προστατεύει και το κατάλληλο φαρμακευτικό αντηλιακό, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, το οποίο θα πρέπει να φορούν μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνουν πολύ συχνά.

Leave a Reply