ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

«Εποχικές» οδηγίες προς επίδοξους μπαμπάδες στέλνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology και η οποία δείχνει σε ποιες περιόδους του χρόνου το σπέρμα είναι πιο δυνατό. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, ο χειμώνας είναι η εποχή κατά την οποία το σπέρμα των υγιών ανδρών βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Αντιθέτως, την άνοιξη η ποιότητά του αρχίζει να εμφανίζει πτώση.
Η μελέτη ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν στη Νεγκέβ και βασίστηκε σε ανάλυση δειγμάτων σπέρματος περίπου 6.500 ανδρών που είχαν καταφύγει σε κλινικές γονιμότητας μαζί με τις συντρόφους τους – εξ αυτών οι 5.000 δεν εμφάνιζαν πρόβλημα με το σπέρμα τους ενώ οι υπόλοιποι παρουσίαζαν προβλήματα στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα των σπερματοζωαρίων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τον χειμώνα οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος παρήγαγαν έως και 70 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος (το 5% από αυτά ήταν ιδιαίτερα κινητικά αυξάνοντας τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου) ενώ την άνοιξη η παραγωγή έπεφτε στα 68 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος από τα οποία μόνο το 3% ήταν ιδιαίτερα κινητικά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως φυσιολογική ποσότητα σπερματοζωαρίων στο σπέρμα θεωρείται εκείνη των 16 εκατομμυρίων ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος και άνω.
Προσοχή όμως: όλα αυτά δεν φάνηκε να ισχύουν σε ό,τι αφορούσε τους άνδρες με μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος. Σε εκείνους η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων φάνηκε να είναι καλύτερη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ενώ μεγαλύτερος αριθμός σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία (σε ποσοστό περίπου 7% επί του συνόλου) καταγραφόταν την άνοιξη. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι αυτός ο χάρτης των εποχών του σπέρματος μπορεί να αποτελέσει πυξίδα… σύλληψης τόσο για τους γόνιμους άνδρες όσο και για εκείνους που εμφανίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Leave a Reply