7 ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

2a3f7a15ae72cd50a0c5ab37cf5d6409_XLΟ Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε οδηγίες για συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να ακολουθούμε για το επόμενο χρονικό διάστημα.

1. Να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν αυτό είναι δυνατόν. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές,  όπως το ποδήλατο, ή το περπάτημα ή η οδήγηση με ιδιωτικό μέσο.

2.Όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να το κάνουμε με τους κανόνες που έχουν οριστεί, όσο αυτό είναι εφικτό.

3. Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει σύσταση θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Πολλοί άνθρωποι τη χειρίζονται με λάθος τρόπο, με τη μάσκα κάτω από την μύτη και μέχρι το σαγόνι. Πρέπει να έχουν αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκι μαζί τους για να πλένουν τα χέρια τους όταν την βγάζουν ή πριν την βάλουν και ένα σακουλάκι για να τη βάζουν την μάσκα όταν δεν τη χρησιμοποιούν. Αν δε χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα κάνει κακό και όχι καλό. Και φυσικά η μάσκα δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών.

4. Χρειάζεται πολύ προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Αυτόν τον καιρό δεν χρειάζονται χειραψίες. Οτιδήποτε ακουμπούμε π.χ. πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές είναι δυνητικά μολυσμένο με τον κορονοϊό ή και άλλους ιούς. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και μετά από οποιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον.

5. Οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω, όχι για τις δουλειές μας όπου τηρούμε τις οδηγίες, αλλά για να χαλαρώσουμε, όταν βγαίνουμε για να περπατήσουμε, να αποφεύγουμε χώρους όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Οι μελέτες δείχνουν αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό ακόμη και ανοιχτούς. Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε, αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα μια υποεκτίμηση της κατάστασης και σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου.

6. Επίσης σημαντικό είναι να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό τις επαφές με πολλά και διαφορετικά άτομα και να περιοριστούμε σε ένα στενό «δικό» μας  κύκλο επαφών. Πρέπει να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα –ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, η προστασία των οποίων εξακολουθεί να είναι το μέλημά μας.

7.Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό πρέπει συνεχίζεται. Όταν έχουμε πυρετό ή βήχα θα πρέπει να τα ελέγχουμε και να μιλάμε με τον γιατρό.

Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατεύσουν περισσότερο, αλλά και θα κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών αν έχουμε θετικό περιστατικό στον χώρο μας.

Leave a Reply