ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΛΕΤ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ

280E441C00000578-3056802-A_third_of_babies_are_using_on_smartphones_and_tablets_even_befo-a-3_1430134327827Όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα παιδί έως δύο ετών μπροστά από μια οθόνη κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή-τάμπλετ ή άλλης φορητής ηλεκτρονικής συσκευής, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να μιλάει με καθυστέρηση, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Μα, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν 1.077 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών. Μέχρι να γίνουν 18 μηνών, το ένα στα πέντε χρησιμοποιούσε κάποια φορητή οθόνη κατά μέσο όρο για μισή ώρα καθημερινά, ενώ το 70% των παιδιών έως 18 μηνών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ φορητή συσκευή. Για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση της οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%. Από την άλλη, όμως, η χρήση οθονών δεν φάνηκε να καθυστερεί τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας του παιδιού, μέσω κινήσεων ή χειρονομιών.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν για τις συνέπειες του γεγονότος ότι ολοένα και περισσότερα βρέφη και παιδιά έχουν μια φορητή συσκευή στα χέρια τους πριν καν αρχίσουν να μιλούν. Όπως είπαν, τα νέα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του να αποθαρρυνθεί η χρήση κάθε είδους οθονών από παιδιά κάτω του ενάμισι έτους, ενώ προτίθενται να μελετήσουν διεξοδικότερα τη σχέση λόγου και ηλεκτρονικής εικόνας.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει κάτι τέτοιο για τις φορητές συσκευές. Άλλωστε κινητά και τάμπλετ έχουν διαδοθεί τόσο πολύ μόλις τα τελευταία χρόνια και οι συνέπειές τους, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, ακόμα μελετώνται. Φυσικά, παλαιότερες μελέτες έχουν εδώ και δεκαετίες καταδείξει ότι ο πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της ομιλίας του παιδιού. Επομένως, γονείς, πολλή προσοχή. Τα παιδιά δεν χρειάζεται για κανένα λόγο να έχουν χρόνο οθόνης, είτε φορητής είτε τηλεοπτικής, μέχρι να αναπτυχθεί η ομιλία τους.

Leave a Reply