Ο LIGHT ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΖΩΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

εμβολιασμόςΤον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αναφορές πως παιδίατροι, ακολουθούν ή προτείνουν απρόκλητα “εναλλακτικό” ή κουτσουρεμένο πρόγραμμα εμβολιασμών, με αποτέλεσμα πολλά βρέφη να μην λαμβάνουν τα προβλεπόμενα από τον εθνικό εμβολιασμό εμβόλια. Το γεγονός πως περίπου 1 στους 4 γονείς “ανησυχεί” για τα εμβόλια οδηγεί απ’ ό,τι φαίνεται όλο και περισσότερους παιδίατρους, να μετατρέπουν το πρόγραμμα εμβολιασμού προς ένα πιο “επιθυμητό” από τον γονιό.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας είναι σχεδόν πανομοιότυπο με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αποτέλεσμα μελέτης δεκάδων ειδικών επιστημόνων και διεθνών οργανισμών. Η μετατροπή του σε πιο light θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανοσία αγέλης με αποτέλεσμα να θυμηθούμε ξανά παλαιά νοσήματα.Το πρόσφατο παράδειγμα της επιδημίας ιλαράς που μόλις βρήκε λίγο χώρο ξαναφούντωσε είναι χαρακτηριστικό.
Όπως στον πολιτικό μηχανικό δεν μπορούμε να υποδείξουμε πώς να στηρίξει το σπίτι μας και πόσο μπετόν και σκυρόδεμα θα βάλει, έτσι και στον εθνικό εμβολιασμό δεν χωρούν συμβιβασμοί και “νερώματα”.
Η ευθύνη των παιδιάτρων ως προς την εφαρμογή των σωστών οδηγιών όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι τεράστια. Οι παιδίατροι δεν μπορούν να κάνουν πολιτική και να ακολουθούν τις εκάστοτε μόδες. Εδώ μιλάμε για επιστήμη με δεδομένα και ζωές παιδιών.
Δυστυχώς, ο λαϊκισμός που έχει διαπεράσει όλη την ελληνική κοινωνία αρχίζει και εισβάλλει και στην καθημερινή εφαρμογή της επιστήμης. Αντί ο παιδίατρος να εξηγήσει με υπομονή στο γονιό τη σημαντικότητα των εμβολίων, συμπεριφέρεται σαν πολιτικός και καβαλάει το κύμα του λαϊκισμού και της εύκολης, πρόσκαιρης λύσης.
Στον εφησυχασμό και στην εγκληματική επιστημονική αμέλεια η φύση θα είναι αμείλικτη. Και θα κοστίσει ζωές παιδιών.

Ο Αντώνιος Δαρζέντας είναι παιδίατρος, Ακρωτηρίου 10 | Πάτρα.

Leave a Reply