ΤΑ 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ CO-SLEEPING

co-sleepingΤο θέμα του co-sleeping έχει απασχολήσει πολύ τον τελευταίο καιρό, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς το επιλέγουν. Ταυτόχρονα τα δημόσια συστήματα υγείας προειδοποιούν τις μητέρες να μην κοιμούνται με τα βρέφη τους, γιατί κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο του θανάτου. Παρόλο που η σύσταση του κοινού ύπνου γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι συνήθειες του κοινού ύπνου, ούτε οι βρεφικοί θάνατοι.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες τα 2/3 των μητέρων που θηλάζουν εφαρμόζουν τo co-sleeping σε κάποιον βαθμό και οι μισές από αυτές που έχουν δεχτεί συστάσεις για την αποφυγή του, χρησιμοποιούν καναπέδες και ανάκλιντρα στη μέση της νύχτας που μπορεί πράγματι να είναι επικίνδυνα. Τις πληροφορίες αυτές μας παραχώρησε ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece, με σκοπό να γίνει ένας σωστός διαχωρισμός των επικίνδυνων παραγόντων και με τη σωστή πληροφόρηση να μπορούν γονείς και μωρά να κοιμούνται με ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα η La Leche League International έχει εκδώσει επτά κριτήρια ασφαλούς co-sleeping που, αν εφαρμοστούν, ο κοινός ύπνος δεν έχει ρίσκα, ενώ ταυτόχρονα μητέρα και μωρό απολαμβάνουν έναν πιο ήσυχο και καλύτερο ποιοτικά ύπνο. Τα 7 Ασφαλή Κριτήρια Ύπνου εξασφαλίζουν ακόμη και στους γονείς που μπορεί να μην κοιμούνται συστηματικά μαζί, αλλά για λίγες ώρες π.χ. το μεσημέρι, ότι θα κοιμηθούν σωστά, γνωρίζοντας τους βασικούς κανόνες ασφάλειας των παιδιών. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα επτά κριτήρια:

  1. Μητέρα που δεν καπνίζει.
  2. Μητέρα που είναι νηφάλια, δεν πίνει, ούτε παίρνει φάρμακα που προκαλούν υπνηλία.
  3. Μητέρα που θηλάζει.
  4. Μωρό που είναι υγιές και τελειόμηνο.
  5. Μωρό που κοιμάται ανάσκελα όταν δεν θηλάζει.
  6. Μωρό που δεν είναι φασκιωμένο, ούτε ντυμένο υπερβολικά, αλλά φοράει μόνο ένα ελαφρύ ρούχο ή έναν υπνόσακο.
  7. Η επιφάνεια του κρεβατιού πρέπει να είναι ασφαλής και συγκεκριμένα να μην είναι πολύ μαλακό το στρώμα, να μην υπάρχουν επιπλέον μαξιλάρια, ούτε βαριά σκεπάσματα και παιχνίδια, να απουσιάζουν κορδόνια, καλώδια και σχοινιά, να είναι καλυμμένα όλα τα τυχόν κενά με πετσέτες ή βαμβακερές κουβερτούλες και να μην είναι σκεπασμένο το μωρό πάνω από το στήθος.

Leave a Reply