Η ΓΡΙΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ

γριπη-παιδια-playgymΣτις αρχές του έτους στην Ιταλία 7 εκατομμύρια Ιταλοί επισκέφτηκαν το γιατρό τους με συμπτώματα γρίπης. Συνεπώς η γρίπη δεν είναι μακριά και για εμάς. Στην πρώτη πτώση των θερμοκρασιών θα φουντώσει η εξάπλωση της. Παραθέτω λοιπόν για ακόμα μια χρονιά τις πιο πρόσφατες οδηγίες από το Αμερικάνικο CDC όσον αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης.

Πρώτα από όλα να θυμίσουμε ότι το καλύτερο όπλο κατά της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Ωστόσο ακόμα και αν προσβληθούμε από γρίπη υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως οι έγκυες, οι άνω των 65 ετών και τα παιδιά κάτω των 2 ετών καθώς και όλοι οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή, άσθμα, διαβήτη ή καρδιοπάθεια πρέπει να λαμβάνουν έγκαιρα και καλύτερα μέσα στις πρώτες 48 ώρες αντιϊκή θεραπεία.

Όταν χορηγείται εγκαίρως η θεραπεία, τότε αυτή μικραίνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων, μειώνει τη βαρύτητα της νόσου, την συχνότητα της πνευμονίας και την πιθανότητα θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως παρότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν νωρίτερα θεραπεία, αυτή μόνο στο 37 % είναι αντιϊκά φάρμακα.

Τονίζω λοιπόν πως στην έναρξη της νόσου, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί νωρίς αντιϊκή θεραπεία ιδίως όπως τονίσαμε παραπάνω σε ασθενείς που νοσηλεύονται ή σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

γριπη-παιδια-playgymΗ θεραπεία αυτή πρέπει να δίνεται και σε οποιονδήποτε ασθενή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, υποψιαζόμαστε βαριά νόσο. Το CDC τονίζει πως πρέπει να χορηγείται χωρίς να περιμένουμε εργαστηριακή επιβεβαίωση. Αν και η πορεία της γρίπης είναι απρόβλεπτη τα δεδομένα δείχνουν πως το στέλεχος H3N2 θα είναι με διαφορά το σημαντικότερο στέλεχος γρίπης φέτος.
Το στέλεχος αυτό δείχνει προτίμηση με σοβαρότερη εικόνα σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Συμπερασματικά. Ξεκούραση και παραμονή στο σπίτι προκειμένου να μην διασπείρουμε τον ιό στο περιβάλλον μας. Λιγότερα αντιβιοτικά, έγκαιρη χορήγηση αντιϊκής θεραπείας στις κατηγορίες που αναφέραμε, ακόμα και μόνο με την κλινική υποψία.

Ο Αντώνιος Δαρζέντας είναι παιδίατρος, Ακρωτηρίου 10 | Πάτρα.

No Responses

Leave a Reply