ΑΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ: ΠΩΣ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ;

αφαλός του μωρούO αφαλός του μωρού είναι… πονεμένη ιστορία, καθώς πολλοί νέοι γονείς (για να μην πω όλοι) αγχώνονται για την περιποίηση του εναπομείναντα ομφάλιου λώρου του νεογέννητου! Ο λώρος για εννέα μήνες παρέχει στο έμβρυο όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξή του. Μετά τον τοκετό,  κόβεται  και ενώ αρχικά, είναι παχύς, ελαστικός και ημιδιαφανής, ύστερα από λίγες ημέρες αποξηραίνεται, συρρικνώνεται και προεξέχει. Το τμήμα αυτό συνήθως πέφτει ύστερα από 1-3 εβδομάδες και το σημείο εξελίσσεται στον αφαλό.

Η περιοχή που περικλείει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου (κολόβωμα) πρέπει να παραμένει στεγνή και καθαρή. Εξ ου και οι παιδίατροι συστήνουν κανονικό μπάνιο μόνο αφού πέσει ο λώρος, ενώ πριν μπορείτε να πλένετε το βρέφος τοπικά, με μια λεκανίτσα γεμάτη νερό και ένα σφουγγαράκι. Αν παρόλα αυτά το κολόβωμα βραχεί, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, απλά σκουπίστε την περιοχή με προσοχή και ταμπονάρετε με μια αποστειρωμένη γάζα, εμποτισμένη με οινόπνευμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή με μπεταντίν, ανάλογα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Φροντίστε, επίσης, να αφήνετε το λώρο ακάλυπτο από την πάνα, διπλώνοντάς τη, για να αερίζεται, για να μη μολυνθεί και για να επουλωθεί ταχύτερα. Αν δείτε μερικές σταγόνες από αίμα πάνω στην πάνα του μωρού κατά τη διαδικασία αποκοπής του ομφάλιου λώρου, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

9055

Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο εάν παρατηρήσετε: 

• Ο αφαλός του μωρού να βγάζει ένα κιτρινωπό υγρό σαν πύον, να μυρίζει δυσάρεστα ή να βγάζει αίμα, καθώς τα παραπάνω υποδηλώνουν μόλυνση.
•    Ερυθρότητα γύρω από τον αφαλό
•    Πυρετό
•   Πρήξιμο. Ο πρησμένος αφαλός του μωρού ίσως είναι ένδειξη ομφαλοκήλης. Σχεδόν όλες οι ομφαλοκήλες υποχωρούν μόνες τους μέχρι το δεύτερο ή τρίτο χρόνο του παιδιού. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Leave a Reply