ΤΖΕΛΑ, ΛΕΝΑ, ΚΟΡΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ

Ησυχία επιτέλους! Ποιος κάνει τόση φασαρία;

Η φαντασία κάνει φασαρία στην οδό Σκουπιδοπόλεως… 

Η Τζέλα, η Λέλα και ο Κόρνας ζούνε σ’ ένα πυκνό και αφιλόξενο για παιδιά αστικό περιβάλλον, στην οδό Σκουπιδοπόλεως. Στη γειτονιά δεν υπάρχει πουθενά ένα παρκάκι για να παίξουνε. Ούτε αλάνα ή γηπεδάκι υπάρχει εδώ γύρω πουθενά. Οι πλατείες είναι γεμάτες με τραπέζια για τους φραπέδες, Τα στενά είναι όλα στενά, παρκαρισμένα με αυτοκίνητα. Κι’ από την πιλοτή, τους διώχνουν οι γείτονες γιατί,  λέει, κάνουν πολλή φασαρία. Όμως, τα παιδιά σχηματίζουν μία μικρή συμμορία από φιλαράκια, η οποία όλο επινοεί παιχνίδια γεμάτα από φαντασία. 

Ο δημόσιος ελεύθερος χώρος στις πόλεις μας δεν υπάρχει, ή «προσφέρεται» με προκαθορισμούς, με σιντριβάνια, με παράξενες άχρηστες κατασκευές, με χώρους “ειδικά διαμορφωμένους” για δραστηριότητες που μόνο σε κλειστά μυαλά χωράνε. Χώροι άδειοι, για ελεύθερη δημιουργική εκμετάλλευση από τους πολίτες, πάρκα χωρίς κάγκελα και παρτέρια, κομμάτια φύσης ή κομμάτια κενού μέσα στις πολυκατοικίες δεν υπάρχουν. Κι έτσι, κατά κανόνα, ακόμη και τα παιδιά συνηθίζουν στο ότι οι χώροι στην πόλη δεν τους ανήκουν. Ανήκουν σε άλλους, είναι βρώμικοι, είναι στενοί, περιοριστικοί, είναι γεμάτοι από «μη» και «όχι». Δεν έχουν μόνο σκουπίδια και απορρίμματα, έχουν και φόβο. Καλύτερα, λοιπόν… στο σπίτι. Και γρήγορα! 

Όμως, οι τέσσερις πρωταγωνιστές δημιουργούν χώρο εκεί που δεν υπάρχει. Μεταμορφώνουν το αφιλόξενο και εχθρικό για παιδιά αστικό τοπίο σε ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων με οδηγό και καύσιμο την φαντασία και την φιλία τους. Μουσικός σύμμαχός της ομάδας είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς, που έχει γράψει τα τραγούδια της παράστασης. Τα τραγούδια αυτά που σου μένουν στο μυαλό. Που τα «μουρμουρίζεις» βγαίνοντας από την αίθουσα.

Photo 1

Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης, του Volker Ludwing

 {ένας = κανένας}

Μια παράσταση για την απελευθέρωση της φαντασίας, το δικαίωμα στο παιχνίδι και την αξία της συνδημιουργίας σε μετάφραση και διασκευή του Βασίλη Κουκαλάνι, με τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά!

Μετάφραση- Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, Βασίλης Κουκαλάνι

Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνικά- Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου – Αριστοτέλης Καρανάνος

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

 Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Βασίλης Κουκαλάνι (Χάρης Χαραλάμπους), Δημήτρης Μυλωνάς, Πέτρος Σπυρόπουλος, Νάνσυ Σιδέρη, Μιχάλης Τιτόπουλος

Παραστάσεις για το κοινό κάθε Κυριακή στις 12.00 / Είσοδος 8 €

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

Διάρκεια: 75 λεπτά 

Θέατρο Πορεία

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλ. Βικτωρίας
210.82.10.991 

Tzella


Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» ξεκίνησε τον  Οκτώβριο του 2011 με την παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν», και το  θέμα του ρατσισμού και της πολιτισμικής συμφιλίωσης, προτείνοντας ένα  νέο χειραφετημένο και κοινωνικό θέατρο για παιδιά και νέους. Η δεύτερη παράσταση τους είναι το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» και  το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει όπως είναι αν είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το διαχρονικό σύνθημα του θεάτρου τους και ισχύει  σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πρέπει να εμψυχώνει και να ψυχαγωγεί.

Ο όρος “Συντεχνία” έχει προέλθει από τους τεχνίτες  που ανέδειξαν τη συνεργατική ιδέα, όπως άλλοτε οι βυρσοδέψες, οι ωρολογοποιοί, οι χαλκωματάδες. Όμως το αγαθό που παράγει και προάγει η ομάδα είναι το γέλιο. Γέλιο αμιγώς οργανικό, μη ελεγχόμενο γέλιο που ευφραίνει καρδίαν και απελευθερώνει την αναίτια χαρά της ύπαρξης. Επιπλέον, γέλιο του Τσάρλι Τσάπλιν, ανατρεπτικό και σκωπτικό, το μυστικό όπλο των παιδιών όταν βγάζουν τη γλώσσα στους μεγάλους και των αδύνατων όταν περιπαίζουν τους ισχυρούς. Το γέλιο, τέλος, της συγκίνησης όταν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στον απέναντι, εκείνο που ενώνει τους ανθρώπους καθώς τους σταματάει από το να σκέφτονται μονάχα με το νου.

Το εγχείρημα της συνεργασίας της παιδικής σκηνής του Πορεία με την ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» συνεχίζεται με την παρουσίαση του έργου «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Πορεία από τις 12 Οκτωβρίου. Έχοντας την εμπειρία της παράστασης «Μια Γιορτή στου Νουριάν» και βλέποντας την αποδοχή και τον ενθουσιασμό του κοινού κάθε ηλικίας, η ομάδα διατηρεί την πίστη της σε αυτό το νέο είδος χειραφετημένου και κοινωνικού παιδικού- νεανικού θεάτρου.

Μετά τη συζήτηση πάνω στο θέμα της πολιτισμικής συμφιλίωσης και τις προκαταλήψεις που άνοιξε το «Μια Γιορτή στου Νουριάν», έρχεται να προστεθεί μέσω της κωμωδίας «Τζέλα,  Λέλα,  Κόρνας και ο Κλεομένης» η θεματική της αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, της απελευθέρωσης της φαντασίας, το δικαίωμα στο παιχνίδι και την παρότρυνση στη συνδημιουργία.

Leave a Reply