Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η Βίλη Σωτηροπούλου διασκευάζει το παραμύθι “Η Τρικυμία” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και ανεβάζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια παράσταση στην οποία η ένταση της περιπέτειας, ο θαυμαστός μαγικός κόσμος, η τρυφερότητα και οι ηθικές αξίες, αλλά και οι γνήσια κωμικές σκηνές εναλλάσσονται και φτιάχνουν ένα όμορφο παραμύθι για παιδιά και μεγάλους.
Ο Σαίξπηρ, στα έργα του που είχαν σχέση με το θέμα της εξουσίας και της απληστίας, πρότεινε την εκδίκηση και την τιμωρία.  Στην Τρικυμία, όμως,  που είναι και το τελευταίο του έργο, αφήνει στους ανθρώπους την παρακαταθήκη του, που δεν είναι άλλη από την κατανόηση, την μεταμέλεια και την συγχώρεση. Αντί για εκδίκηση προτείνει το καλό παράδειγμα, ώστε να μπορέσουν οι αξίες της έντιμης και ηθικής συμπεριφοράς να υπερισχύσουν στον κόσμο…

sotiropoulou
Ο Άριελ, το καλό πνεύμα που πετάει, οι φίλοι του τα ξωτικά, ο Κάλιμπαν το κακό τέρας, η δίκαιη δούκισσα Προσπερία, που της άρπαξαν το θρόνο, εκδιώχθηκε από την πατρίδα της κι έμαθε να κάνει μαγικά σ ένα ερημονήσι, η μεγάλη Τρικυμία που προκαλεί για να τιμωρήσει τους παλιούς της εχθρούς, οι αστείοι ναύτες ναυαγοί με τις ίντριγκες τους αλλά και η σοφία και η καλοσύνη και η ιστορία αγάπης της Μιράντας και του Φερνάντο που ανθίζει και φέρνει την ελπίδα, μπλέκονται όμορφα στο έργο του μεγάλου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα, όπως και στην διασκευή της Σωτηροπούλου που γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 2003 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Την μουσική των 12 τραγουδιών έγραψε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ενώ το 2012, η παράσταση ανέβηκε ξανά σε σκηνοθεσία της συγγραφέως.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-13 ετών. Ο μαγικός κόσμος της Δούκισσας και των ξωτικών, οι φάρσες του Κάλιμπαν και των ναυαγών, το “πέταγμα” του Άριελ, ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Η τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης και γνώσης ανάμεσα στην μητέρα και την κόρη της ( Προσπερία –Μιράντα) , η πρώτη αγάπη ( Φερνάντο-Μιράντα) , τα μηνύματα για τις ηθικές αξίες που πρέπει να έχει κανείς, γίνονται κατανοητά και αγγίζουν τα πιο μεγάλα παιδιά, όμως τα εισπράττουν με τον δικό τους τρόπο και τα μικρά.

trikymia

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ- ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
MOYΣΙΚΗ: ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΜΕΓΕΝΤΙΣΙΔΗ
VIDEO ART: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΜΕΓΕΝΤΙΣΙΔΗ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΙΛΑΛΗ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΠΑΝΙΔΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ, ΑΝΝΑ ΜΑΚΡΗ, ΒΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΤΡΟΚΑΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΕΥΓΑ

Δύο παραστάσεις θα δοθούν στον Πολυχώρο Άννα και Μαρία Καλουτά  (Τιμοκρέοντος 6α, στον Αγ.Σώστη, Ν.Κόσμος)  τις Κυριακές 23 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου  στις 15.15 μ.μ. Ο Πολυχώρος Αννα & Μαρία Καλουτά είναι ένα πολύ όμορφο Θέατρο του Δήμου Αθηναἰων. Μετά το τέλος της κάθε παράστασης (διαρκεί 95’με το διάλειμμα) οι ηθοποιοί θα ζωγραφίσουν μαζί με τα παιδιά μπαλόνια με τα ονόματα των ηρώων του έργου και θα τους τα χαρίσουν.  Αμέσως μετά ο Ξυλοπόδαρος Ξυλόκιο θα κάνει ένα διαδραστικό και χαρούμενο παιχνίδι με τα παιδιά ( διάρκεια μισής ώρας).

Leave a Reply