ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΠΟΥ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ

Αν βάλουμε όλοι μας έστω και ένα ευρώ μπορούμε να φέρουμε την τέχνη κοντά σε παιδιά που δεν μπορούν να τη γνωρίσουν! Στόχος της ομάδας του ΚΙΝΗΤΗΡΑ είναι να μαζέψουν 9500€ και να πραγματοποιήσουν 10 ΔΩΡΕΑΝ παραστάσεις του Τσίρκου που Κοιμήθηκε σε σχολεία στο Κερατσίνι και στο Πέραμα, αφήνοντας 100€ φεύγοντας μαζί με αναμνήσεις, αισιοδοξία και χαμόγελα. Κάθε παράσταση για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται 950€ τα οποία καλύπτουν τα έξοδα μεταφορών, τις αμοιβές των καλλιτεχνών, τις ασφαλίσεις τους και τους φόρους. Εάν μαζευτούν περισσότερα, τότε η «ΕΚ-ΠΛΗΞΗ» θα ταξιδέψει και θα προσφέρει χαρά σε όσα παιδιά- σχολεία το έχουν περισσότερο ανάγκη, εντός και εκτός Αθηνών. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε στο GROOPIO εδώ!

“Ζούμε όλοι μας -μικροί και μεγάλοι- σε μια εποχή δύσκολη. Τα παιδιά οδηγούνται στην πλήξη και την ανία και οι μεγάλοι ψάχνουν στα ψυχικά τους αποθέματα για να εμφυσήσουν όραμα, ελπίδα και στόχους στα παιδιά. Οι άνθρωποι του ΚΙΝΗΤΗΡΑ είμαστε καλλιτέχνες και γονείς με αγωνία για το μέλλον των παιδιών και μεγάλη όρεξη για να συνεισφέρουμε μέσω της τέχνης μας, έτσι ώστε να μη σταματήσουν ΠΟΤΕ να ονειρεύονται.” Αντιγόνη Γύρα

Μετά από μια χρονιά μεγάλης επιτυχίας με την πρωτοποριακή δράση ΕΚ-ΠΛΗΞΗ, η ομάδα του Κινητήρα συνεχίζει και φέτος να “αναστατώνει” τη ζωή στα δημοτικά σχολεία της Αττικής μέσα από την διαδραστική παράσταση «Το Τσίρκο που Κοιμήθηκε» της Χαράς Γιαννακοπούλου, σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα, μουσική Ορέστη Τάνη και χορογραφία της ομάδας. Η πρωτοποριακή ιδέα της ομάδας του ΚΙΝΗΤΗΡΑ έχει σκοπό να ανατρέψει την καθημερινότητα της σχολικής κοινότητας μέσα από μια διαδοχή εκπλήξεων, οι οποίες σιγά-σιγά συνθέτουν μια ολοκληρωμένη παράσταση, σε συνεργασία με τα παιδιά. Μέσα από την κίνηση, το χορό, τη μουσική, το λόγο και πάνω απ’ όλα το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, μαθητές και δάσκαλοι συμπράττουν υπό την καθοδήγηση των έξι περφόρμερ-εμψυχωτών του ΚΙΝΗΤΗΡΑ, από την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης έως και την τέταρτη διδακτική ώρα για να λύσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μυστήριο του Τσίρκου που Κοιμήθηκε. Τα παιδιά ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τη μέρα που η ομάδα θα επισκεφτεί το σχολείο!

ekplixi
Οι συντελεστές για την υλοποίηση της παράστασης: Πληροφορούμαστε το πλαίσιο της ιστορίας μέσα από τους έξι βασικούς μας ήρωες, οι οποίοι εναλλάσσονται από τάξη σε τάξη. Στο διάλειμμα ξεκινάει η ανταλλαγή πληροφοριών στο προαύλιο. Τι έχουμε μάθει για τους ήρωες και την ιστορία; Ποιος είναι ο στόχος μας; Στη συνέχεια παίζουμε το “παιχνιδι του χαμένου θησαυρού” σε όλο το σχολείο με σκοπό να λύσουμε το μυστήριο του κοιμισμένου τσίρκου και στο τέλος μαζεύεται όλο το σχολείο σε κοινό χώρο όπου επαναδημιουργείται- συναρμολογείται το τσίρκο και ολοκληρώνεται η παράσταση.

Οι συντελεστές για τους στόχους της δράσης: Μέσα από τη δράση μας ΕΚ-ΠΛΗΞΗ θέλουμε: Να ανατρέψουμε την καθημερινότητα της σχολικής κοινότητας ΜΕΣΑ στον χώρο του σχολείου, έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν μια έκπληξη διαρκείας που θα χτίσει όμορφες αναμνήσεις γεμάτες τέχνη, σε παιδιά και δασκάλους. Φέρνουμε στο σχολείο το χορό, το χοροθέατρο και το τσίρκο. Η παράσταση θα είναι βασισμένη στο σωματικό θέατρο και ο ο λόγος θα έχει περιορισμένη χρήση. Έτσι τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με μια μορφή τέχνης που δε συνηθίζουν να παρακολουθούν και η οποία θα τους ανοίξει νέους δρόμους αντίληψης κι έκφρασης. Παρέχουμε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό, διασκεδαστικό κι εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή έτσι ώστε να μπορούν ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα παιδιά να το παρακολουθήσουν.

Το πλαίσιο και η βασική ιστορία: Μια φορά ήταν μια πόλη που τσίρκο και θεατές ήταν ένα. Χρειάζονταν το ένα το άλλο και ζούσανε καλά και χαρούμενα. Ήταν φυσικά ένα τσίρκο χωρίς ζώα. Όμως εκεί δούλευε κι ένας υπνωτιστής. Ο υπνωτιστής αυτός είχε μια επιχείρηση που ονειρευόταν να την επεκτείνει σ’ ολόκληρη την πόλη: ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε καναπέδες και κρεβάτια και ξαπλώστρες και στρώματα νερού και πολυθρόνες. Μα όσο οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι και δημιουργικοί δεν είχαν και τόσο ανάγκη την ξάπλα και έτσι οι καναπέδες στα σπίτια τους δε χάλαγαν εύκολα και δε χρειάζονταν καινούργιους. Κάποτε λοιπόν, οι πωλήσεις του έπεσαν αφού κανείς δεν αγόραζε συχνά τα προϊόντα του. Κι ο υπνωτιστής σκαρφίστηκε ένα σχέδιο που θα τον έκανε άρχοντα της πόλης και θα μπορούσε να τους ορίζει όλους. Υπνώτισε τους πάντες και έγινε δήμαρχος της πόλης. Κι από τότε όλοι έκαναν ό,τι τους έλεγε και το τσίρκο διαλύθηκε. Στόχος μας είναι με τη βοήθεια των παιδιών να σχηματιστεί ξανά το τσίρκο, να βρεθούν οι χαμένες δυνάμεις, να νικηθεί ο δήμαρχος, να ξαναζήσει η πόλη ενωμένη και δημιουργική.

Οι ήρωες και οι ηρωίδες: ΕΡΙΝ – Η ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΑΚΡΟΒΑΤΙΣΣΑ ΚΛΟΒ – Ο ΚΛΟΟΥΝ Ο ΜΑΓΟΣ ΓΚΟΥΛΝΤ ΚΟΚΟΡΕΛΙ ΣΟΥΖΑ ΜΠΟΥ – Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΓΚ – Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑ – Η ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

σύλληψη δράσης-σκηνοθεσία-χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα σύλληψη ιστορίας-κείμενα: Χαρά Γιαννακοπούλου εικαστικό περιβάλλον-κοστούμια: Ευδοκία Βεροπούλου πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης βοηθός χορογράφος: Αφροδίτη Βερβενιώτη διδασκαλία τραγουδιών: Αλίκη Αβδελοπούλου υπεύθυνη παραγωγής: Τόνια Αβδελοπούλου υπεύθυνη χορηγιών-επικοινωνίας: Βιολέττα Γύρα/ Νικόλ Δεδούση εικονογράφηση-γραφιστικά: Μυρτώ Δεληβοριά φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη παίρνουν μέρος: Ευγενία Δελιαλή, Βασίλης Ζώης, Φλώρα Καλομοίρη, Άρτεμις Λαμπίρη, Ανθή Θεοφιλίδου, Ευγενία Σιγαλού, Βλάσης Πασιούδης

Το site της παράστασης εδώ.  

Leave a Reply