Μια σπουδαία είδηση που θα γεμίσει χαρά πολλά παιδιά με αμαξίδιο αλλά και τους γονείς τους, μάθαμε αυτή την εβδομάδα. Στις 27 Μαρτίου τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη παιδική χαρά ΑΜΕΑ στην Αθήνα, που διαθέτει και κατάλληλα παιχνίδια, αλλά και πρόσβαση για αμαξίδια. Η παιδική χαρά, που ανήκει στον Δήμο Κηφισιάς, βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στη Νέα Κηφισιά και είναι έτοιμη να δεχτεί δεκάδες πιτσιρίκια. Ο χώρος περιλαμβάνει ειδικά πολυόργανα που προσφέρονται για δημιουργικό παιχνίδι, όπως η φωλιά, ο μύλος, η τρίλιζα και το ειδικό κάθισμα κούνιας ΑΜΕΑ, ενώ σε όλα υπάρχει ειδικό δάπεδο πρόσβασης και ασφάλειας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ροταριανό Όμιλο Κηφισιάς-Πολιτείας και την πρόεδρό του για το 2016-2017 Όλγα Σαράντη και αγκαλιάστηκε με μεγάλη προθυμία από τον Δήμο Κηφισιάς. Το πιο συγκινητικό όμως είναι ότι το ξεκίνημά της συνέπεσε με ένα τηλεφώνημα μιας μητέρας που αναζητούσε παιδική χαρά, κατάλληλη για τον 8χρονο γιο της ο οποίος μετακινείται με αμαξίδιο. Η Φλώρα Στεφάνου τηλεφώνησε πριν από δύο χρόνια στον δήμο όπου διαμένει, ζητώντας κάτι που για τα περισσότερα παιδιά είναι αυτονόητο. «Φαίνεται ότι ήμουν τυχερή γιατί η υπάλληλος με την οποία μίλησα, μου είπε ότι κάτι τέτοιο είναι ήδη στα σχέδιά τους», μας είπε. Μία εβδομάδα μετά έλαβε τη θετική απάντηση!
Η παιδική χαρά είναι μεν περιφραγμένη για λόγους ασφαλείας, όμως βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί με μια προϋπάρχουσα παιδική χαρά, καθώς η ιδέα ήταν – και πρέπει να είναι – τα παιδιά να παίζουν όλα μαζί. Τα όργανα, που ήρθαν από το εξωτερικό, τοποθετήθηκαν στον χώρο τον Μάιο του 2016, με τη χορηγία 5 Ροταριανών Ομίλων και της Ροταριανής Περιφέρειας 2470, αλλά έπρεπε να ξεπεραστούν αρκετά γραφειοκρατικά θέματα και να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, μέχρι να λάβει η παιδική χαρά το σήμα καταλληλότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και να πιστοποιηθεί ότι διαθέτει όργανα και εγκαταστάσεις σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΝ) και την ισχύουσα νομοθεσία. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά παιδική χαρά που διαθέτει και όργανα και πρόσβαση για ΑΜΕΑ στην Αττική, αφού η αντίστοιχη παιδική χαρά στο Φάληρο διαθέτει μόνο πρόσβαση (και όχι ειδικά όργανα), ενώ εκείνη στο Άλσος Νέας Σμύρνης διαθέτει λιγοστά όργανα και καθόλου πρόσβαση. Από την άλλη, αξίζει να αναφέρουμε ότι την πρωτιά κατέχει η πόλη της Καβάλας που έχει ήδη έναν τέτοιο χώρο.
Αυτό το διάστημα που χρειάστηκε μέχρι να υλοποιηθεί το όνειρο πολλών γονιών, η κυρία Στεφάνου βρισκόταν κοντά στις διαδικασίες, παρακολουθώντας και προσφέροντας βοήθεια, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Όχι τυχαία λοιπόν ήταν η πρώτη που μπήκε στην παιδική χαρά, μαζί με τον γιο της. Όταν ο Ιάσονας κάθισε στην κούνια, τα πρώτα λόγια του ήταν: «Μαμά, πετάω!» και συνέχισε γεμάτος ενθουσιασμό: «Δεν με φτάνει κανείς!». Τι λέτε; Άξιζαν τελικά οι προσπάθειες και ο χρόνος;
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Κηφισιάς ευχαριστεί τους Ροταριανούς Ομίλους για την πρωτοβουλία και τη χορηγία, την εταιρεία Ernst & Young Building a better working world που χρηματοδότησε το δάπεδο ασφαλείας, την εταιρεία εξοπλισμού παιδικών χαρών Ηλιαχτίδα, που χρηματοδότησε και τοποθέτησε δάπεδο ασφαλείας και ειδικό κάθισμα κούνιας ΑΜΕΑ, καθώς και την εταιρεία πιστοποιήσεων Eurocert, που έλεγξε την παιδική χαρά και εξέδωσε πιστοποιητικό συμμόρφωσης, χωρίς αμοιβή. Επίσης, τους κυρίους Παντελή Τριανταφύλλου, Αντώνη Παπακυριάκη και Φλώρα Στεφάνου για την ενασχόλησή τους.