ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ ΠΑΝΕ…ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Την τελευταία  φορά  που είδαμε  τους  Μάικ Βασόβσκι και Τζέιμς Σάλιβαν, στους Μπαμπούλες Α.Ε. ήταν αχώριστοι και πραγματικά  αγαπημένοι. Δεν  ήταν  όμως  πάντα  έτσι.  Από  την  πρώτη  στιγμή  που αυτά τα  δύο αταίριαστα τέρατα συναντήθηκαν στο  πανεπιστήμιο  δεν  άντεχαν το ένα το άλλο. Με τελείως διαφορετικές μεθόδους, απόψεις και ικανότητες το μοναδικό κοινό στοιχείο τους ήταν το όνειρο για τον τίτλο του Καλύτερου Φοβιστή.  Όμως, ο υπερβολικός ανταγωνισμός μεταξύ τους  θα γίνει η αιτία να τους διώξουν από το Πρόγραμμα Εκφοβισμού. Οι  Μπαμπούλες Πανεπιστημίου μας  αποκαλύπτουν  πώς ο Μάικ και ο Σάλι τα θαλάσσωσαν, αλλά τελικά έμαθαν να συνεργάζονται, να αλληλοσυμπληρώνονται και κάπως έτσι να βάλουν τα θεμέλια για μια υπέροχη φιλία.
Ο  σκηνοθέτης του Cars, Dan Scanlon,  αναλαμβάνει  το  prequel  της  μεγάλης  εμπορικής και  καλλιτεχνικής  επιτυχίας  Μπαμπούλες  Α.Ε  και καταφέρνει να στήσει μια ιδιαίτερα απολαυστική ταινία, τους Μπαμπούλες Πανεπιστημίου, που με το χιούμορ και την ευαισθησία της απευθύνεται, με την ίδια άνεση, τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Σχεδόν  δώδεκα  χρόνια  μετά  την  πρώτη, αξέχαστη  γνωριμία  μας  με το μονόφθαλμο  Μάικ και τον  τριχωτό  Σάλι,  θα ταξιδέψουμε πίσω  στο χρόνο για μια εκπαιδευτική εκδρομή  στη  φοιτητική  ζωή  των  δύο  φίλων που τότε υπήρξαν άσπονδοι και το μόνο που μοιράζονταν ήταν  η αντιπάθεια που έτρεφε ο ένας για τον άλλον. Με φόντο το πανεπιστήμιο, η ταινία είναι γεμάτη έξυπνες και διασκεδαστικές αναφορές στις κόντρες, τις παρέες, τα πάρτι και τις φάρσες της εφηβικής ηλικίας, καθώς και λεπτομέρειες που σίγουρα δεν εξαντλούνται με την πρώτη φορά.

Το περιβάλλον της ταινίας, η τεχνική αρτιότητα, το υποδειγματικό σενάριο με παλιούς και νέους συναρπαστικούς χαρακτήρες είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Pixar δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει, αλλά και να ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό. Έτσι, ενώ πριν από δέκα χρόνια το καταπληκτικό τρίχωμα του Σάλι ήταν μια επανάσταση στον χώρο της προσομοίωσης, οι Μπαμπούλες Πανεπιστημίου επιδεικνύουν όχι μόνο ακόμα περισσότερα εντυπωσιακά τριχωτά πλάσματα, αλλά και άρτιο φωτισμό χάρη στη νέα τεχνολογία που ανέπτυξε η Pixar ειδικά για αυτήν την ταινία. Σεναριακά, η ιστορία δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα στον ρόλο του Μάικ, ο οποίος με τη σειρά του καθορίζεται από την ανταγωνιστική σχέση του με τον Σάλι. Οι δυο τους είναι ένα αστείο αλλά και συγκινητικό δίδυμο, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους που όμως αλληλοσυμπληρώνονται και μεταδίδουν ένα πάντα επίκαιρο μήνυμα για τη διαφορετικότητα.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι Μπαμπούλες Πανεπιστημίου εδώ, αλλά και τις αδελφότητες στις οποίες ανήκουν κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής τους εδώ.

Μπαμπούλες Πανεπιστημίου
Η νέα ταινία της Disney/Pixar

Leave a Reply