ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

Sari_1_761x1163Μια αναδρομή στη ζωή της σπουδαίας συγγραφέα Ζωρζ Σαρή, που το όνομά της έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνία του τόπου μας και οι αφηγηματικές τεχνικές και η θεματολογία των έργων της έχουν σφραγίσει τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία. Οι Εκδόσεις Πατάκη για πρώτη φορά καλούν τους αναγνώστες να επισκεφθούν το σπίτι στο οποίο έζησε και έγραψε τα τελευταία βιβλία της.  

7168645667_337563a5d5_z

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στις 11.00 και στις 14.00 η πόρτα του σπιτιού της στο κέντρο της Αθήνας θα ανοίξει και πάλι για τους αναγνώστες γιατί η Ζωρζ Σαρή αυτό ήθελε πάντα και αυτό έκανε.

Έχτιζε μια προσωπική σχέση με τους αναγνώστες της. Μέσα από τα χιλιάδες γράμματα που συσσωρεύονταν στο αρχείο της, παιδιά, έφηβοι, νέοι, γονείς μιλούσαν μαζί της, τη γνώριζαν, τη συμβουλεύονταν, της εξομολογούνταν και της ζητούσαν να τη δουν από κοντά. Κι εκείνη ανταποκρινόταν πάντα, άνοιγε το σπίτι της και την καρδιά της, πήγαινε σε σχολεία και σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τους συναντούσε, τους μιλούσε, τους έγραφε και τελικά τους έκανε δικούς της ανθρώπους. 

7168654323_72eecb7b2f_z

Όσοι βρεθούν μαζί μας θα συναντήσουν τον γιο της Αλέξη Καρακώστα, τον εγγονό της Ανδρέα Γναφάκη και τη ∆ρ. Χρύσα Κουράκη, που μέσα από τη διδακτορική της διατριβή μελέτησε σε βάθος το έργο της και συνδέθηκε μαζί της με μακρόχρονη φιλία. 

Μαζί τους θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε για λίγο σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και αντικείμενα που ξυπνάνε αναμνήσεις από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης Ελλάδας. Θα θυμηθούμε γνωστές και θα ανακαλύψουμε άγνωστες στιγμές της πορείας της μέσα από αντικείμενα, ιστορίες, φωτογραφίες και το προσωπικό της αρχείο. 

Και αν κάποτε είχατε αλληλογραφήσει μαζί της, μπορείτε να φέρετε το γράμμα που σας έστειλε και ίσως ανακαλύψουμε ότι το γράμμα που είχε εκείνη λάβει από εσάς σώζεται στο αρχείο που, με τόση αγάπη και προσήλωση στους αναγνώστες της, διατήρησε για δεκαετίες. 

Για να συμμετάσχετε στην επίσκεψη θα πρέπει να κλείσετε θέση τηλεφωνώντας στο 2103650024.

Θα πραγματοποιηθούν δύο επισκέψεις, στις 11.00 και στις 14.00, για περιορισμένο αριθμό ατόμων. 

7168658089_860313858f_z

Ζωρζ Σαρή

7168645667_337563a5d5_zΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ  

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη και ο πατέρας της από το Αϊβαλί. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα, όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Πριν ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της, άρχισε ο πόλεμος του 1940.

Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Περιγράφοντας εκείνα τα χρόνια, η ίδια λέει: «Τα χρόνια της Κατοχής ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε τον δρόμο της ζωής και ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δε φοβόμασταν όμως. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση». Στην Κατοχή, και αφού τελείωσε το σχολείο, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη.

Τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο διαδέχτηκε ο Εμφύλιος, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ζωρζ Σαρή πληγώθηκε στο χέρι και στο πόδι από οβίδα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Αργότερα, το 1947, αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη για το Παρίσι. Εκεί δούλεψε σε διάφορες δουλειές, ενώ συγχρόνως φοιτούσε στη σχολή του Σαρλ Ντυλλέν. Στο Παρίσι γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Κώστα Αξελό, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Άδωνι Κύρου, τον Μαρσέλ Μαρσό και πολλούς άλλους. Εκεί συνάντησε και τον Μαρσέλ Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξη και τη Μελίνα Καρακώστα, που αργότερα έγινε κι εκείνη συγγραφέας.

Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα με την οικογένειά της και συνέχισε να παίζει στο θέατρο μέχρι την εποχή της δικτατορίας, οπότε μαζί με φίλους της ηθοποιούς αποφάσισαν να κάνουν παθητική αντίσταση και να μην ξαναπαίξουν στο θέατρο. Το καλοκαίρι εκείνο, στερημένη από κάποια μορφή έκφρασης, άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα. Ο Θησαυρός της Βαγίας ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά που είχε γύρω της.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου, η Ζωρζ Σαρή αποφάσισε να αφιερωθεί στο γράψιμο: «Στο γράψιμο βρήκα ό,τι δεν μπορούσα να βρω στο θέατρο, ίσως γιατί δεν ήμουν πρωταγωνίστρια και ίσως γιατί δεν ήμουν σε θέση να διαλέξω τους ρόλους που ο θιασάρχης ή ο σκηνοθέτης διάλεγαν για μένα. Τώρα φέρω ακέραιη την ευθύνη των βιβλίων μου. Κάνω αυτό που θέλω, αυτό που μπορώ».

Σήμερα το όνομα της Ζωρζ Σαρή έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνία του τόπου μας και οι αφηγηματικές τεχνικές και η θεματολογία των έργων της έχουν σφραγίσει τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία. Οι προσωπικές της αξίες, η αγάπη της για τα παιδιά και η «εξάρτησή» της από τη συγγραφή δίνουν το στίγμα του συγγραφικού της έργου: «Όσον αφορά τις δικές μου αξίες, πάνω απ’ όλα είναι η ελευθερία μου και η αξιοπρέπειά μου. Και η φιλία. Να νιώθω ελεύθερη και να είμαι όρθια».

Leave a Reply