ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Φανταστείτε ένα μουσείο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα μουσείο στο οποίο τα εκθέματα δεν είναι υλικά, αλλά συναισθήματα. Δύσκολο; Ναι. Αλλά όχι ακατόρθωτο. Η ψυχολόγος Ειρήνη Σοφιανοπούλου δημιούργησε το 2006 έναν μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα χώρο, το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Το Μουσείο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω και φυσικά σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Το Τaλκ πήγε μια βόλτα μέχρι του Φιλοπάππου για να το γνωρίσει καλύτερα, το αγάπησε με την πρώτη ματιά και σας το προτείνει ανεπιφύλακτα!

Tι είναι το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και ποια είναι η φιλοσοφία του;

Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, μπερδευόμαστε έντονα με τα συναισθήματά μας και νιώθουμε την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας για να βρούμε το δικό μας νόημα στη ζωή. Το Μουσείο Συναισθημάτων, διεθνώς μοναδικό και διαδραστικό, χρησιμοποιεί τα εκθέματά του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Παιδικών Μουσείων και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών, ενώ όλες οι δραστηριότητές του βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξή του. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων , οι άνθρωποι του Μουσείου τα βοηθούν να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της. Το Μουσείο απευθύνεται σε παιδιά, κυρίως από 5 έως και 12 χρόνων, σε οικογένειες, σε εκπαιδευτικούς, σε ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά (γονείς, συγγενείς, φίλους) αλλά και σε ενήλικες που ενδιαφέρονται για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

13

Τι μπορείτε να κάνετε στο Μουσείο Συναισθημάτων;

  • Μπορείτε να επισκεφθείτε τη διαδραστική έκθεση «Γεια σου, κύριε Φόβε!» Kάθε Σαββατοκύριακο είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.
  • Μπορείτε να συμμετάσχετε σε εργαστήριο για μικρούς & μεγάλους κάθε Σάββατο ή Κυριακή από τη 1 έως τις 2 το μεσημέρι.
  • Μπορείτε, αν είστε εκπαιδευτικός, να παρακολουθήσετε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τάξη σας τις καθημερινές.
  • Μπορείτε να κάνετε εγγραφή του παιδιού σας στο  ετήσιο εργαστήρι για παιδιά.
  • Μπορείτε να συμμετέχετε σε σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα για ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε θέματα που αφορούν στη συναισθηματική ανάπτυξη μέσα από το παιχνίδι, τα παραμύθια, την εμψύχωση και τη σωματική έκφραση.
  • Μπορείτε να οργανώσετε μια μικρή γιορτή για παιδιά δημοτικού.
  • Μπορείτε να συμμετάσχετε σε εποχικά εργαστήρια (Χριστούγεννα-Πάσχα), αλλά και σε καλοκαιρινό πρόγραμμα (summer camp), κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών.
  • Μπορείτε να ψωνίσετε επιλεγμένα βιβλία και είδη του μουσείου από το μικρό πωλητήριό του.

image_exhibition

Γεια σου, κύριε Φόβε ‒ Μια διαδραστική έκθεση για μικρούς και μεγάλους

Τι είναι ο φόβος; Τι φοβόμαστε εμείς οι άνθρωποι; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε φόβο; Ο φόβος μάς προστατεύει ή μας δυσκολεύει; Μπορούμε να μη φοβόμαστε να φοβόμαστε; Η ανασφάλεια και ο φόβος συχνά οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές. Όταν δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τους φόβους τους μέσα από το παιχνίδι, τους χαρίζουμε τη δυνατότητα να τους κατανοήσουν καλύτερα, να ζήσουν αρμονικά μαζί τους και να βρουν τον δικό τους δημιουργικό τρόπο να τους αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, επεξεργαζόμενα τους φόβους, τους τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Εδώ και λίγους μήνες, το Μουσείο φιλοξενεί τη διαδραστική έκθεση «Γεια σου, κύριε Φόβε!» Μια έκθεση για τους διαφορετικούς φόβους που νιώθουν τα μικρά μας, βασισμένη στον σχεδιασμό της έκθεσης «Bonjour, Madame La Peur» του «Musée des Enfants» στο Βέλγιο, που τα βοηθάει να ζήσουν μαζί τους καλύτερα. Ο σκοπός της έκθεσης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που την πλαισιώνουν είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά και στους μεγάλους που τα φροντίζουν να γνωρίσουν, να επεξεργαστούν και να προσεγγίσουν το συναίσθημα του φόβου μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα! Η έκθεση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε μικροί και μεγάλοι μοιράζονται συναισθήματα και ψυχαγωγούνται παρέα. Με άλλα λόγια, μέσα από την έκθεση δεν προσεγγίζουμε θεωρητικά το συναίσθημα του φόβου, αλλά δημιουργικά, μέσα από το παιχνίδι και τη διάδραση. Δεκαεπτά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε και μέσα από αυτές να δείτε τι φοβάστε και τι δεν φοβάστε. Εννοείται ότι η έκθεση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για εμάς τους μεγάλους. Ποιος άλλωστε δεν κουβαλάει στην ενήλικη ζωή του φόβους από την παιδική ηλικία του;

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφθείτε το Μουσείο;

Το Τaλκ ρώτησε την ιδρύτρια και διευθύντρια του Μουσείου, κ. Ειρήνη Σοφιανοπούλου, και έμαθε χρήσιμες λεπτομέρειες που θα κάνουν την επίσκεψή σας ακόμα πιο ευχάριστη!

-Πόσο διαρκεί μια επίσκεψη και τι δράσεις μπορεί να περιέχει; Τις καθημερινές το μουσείο πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες ενώ τα Σαββατοκύριακα η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό και μετά το κλείσιμό της πραγματοποιούνται εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Η ελεύθερη επίσκεψη είναι ωφέλιμο να μην ξεπερνάει τις δύο ώρες και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουμε υπόψη τους προσωπικούς ρυθμούς του κάθε παιδιού. Οι σχολικές επισκέψεις έχουν διαμορφωθεί με κριτήριο τη μέγιστη ωφελιμότητα των παιδιών ανάλογα την ηλικία τους και διαρκούν από 60 έως 90 λεπτά.

-Πρέπει να κάνουμε κράτηση; Για τα Σαββατοκύριακα το μουσείο δεν κάνει κρατήσεις και τηρεί σειρά προτεραιότητας με μέγιστο όριο επισκεπτών για την έκθεση τα 50 άτομα (ταυτόχρονα στον χώρο) και μέγιστο αριθμό συμμετοχών στα εργαστήρια τα 25 άτομα. Για τις σχολικές επισκέψεις πρέπει να προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση.

-Ποιο είναι το κόστος; Τα Σαββατοκύριακα η είσοδος στην έκθεση κοστίζει 4 ευρώ, ενώ η είσοδος στα εργαστήρια 8 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου στην έκθεση. Τις καθημερινές τα εκπαιδευτικά προγράμματα γα σχολικές ομάδες κοστίζουν 7 ευρώ / παιδί. Το κάθε εισιτήριο περιλαμβάνει ΦΠΑ, ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά. Σημειώνουμε ότι το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανέναν ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα και στηρίζεται αποκλειστικά από τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.

-Συμμετέχω με το παιδί μου καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης; Ναι! Ο σκοπός της έκθεσης και των εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους είναι να τους δώσει την ευκαιρία να συνεργαστούν δημιουργικά και να παίξουν παρέα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχει ένα παιδί μόνο του, επειδή όλα είναι σχεδιασμένα για να κουβεντιάζουν και να παίζουν ενήλικες και παιδιά μαζί. Το μουσείο παρέχει έντυπο οδηγό της έκθεσης στους μεγάλους και οδηγίες παιχνιδιού για όλα τα διαδραστικά εκθέματα. Σημειώνουμε ότι βοηθάει πολύ να φοράτε άνετα ρούχα για να μπορείτε να καθίσετε και να παίξετε και στο πάτωμα!

-Υπάρχουν εμψυχωτές στο μουσείο; Ναι, είναι οι άνθρωποι του μουσείου που ζωντανεύουν /δίνουν ψυχή στην έκθεση μέσα από το παιχνίδι! Τα Σαββατοκύριακα στην έκθεση έχουν μόνο βοηθητικό ρόλο στην υποδοχή, παρέχοντας πληροφορίες και έντυπες οδηγίες στους γονείς για το πώς θα ανακαλύψουν την έκθεση μαζί με τα παιδιά τους. Εμψυχώνουν και συντονίζουν τα εργαστήρια του Σαββατοκύριακου και τα εκπαιδευτικά προγράμματα τις καθημερινές.

-Μπορούμε να φάμε στο μουσείο; Το μουσείο αποτελείται αποκλειστικά από τους εκθεσιακούς χώρους του, στους οποίους δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού. Βοηθά να γνωρίζετε ότι το μουσείο δεν διαθέτει φουαγιέ και κυλικείο, επομένως φροντίστε από πριν για όποιες προμήθειες θεωρείτε απαραίτητες. Τα Σαββατοκύριακα το μουσείο μπορεί να διαθέσει τη μικρή αυλή του για να φάτε το κολατσιό σας, στην περίπτωση που ο καιρός το επιτρέπει.

Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένα από τα προγράμματα του μουσείου που μπορούν να παρακολουθήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους; Κάθε Σάββατο και Κυριακή 1 μ.μ. έως 2 μ.μ., μετά τη λήξη της λειτουργίας της έκθεσης του μουσείου, πραγματοποιούνται εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για να συμμετέχουν οικογένειες, μικροί και μεγάλοι μαζί, τα οποία χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ… ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ! για ενήλικες και παιδιά 6-106 ετών. Ενδεικτικά αναφέρουμε «Τα δυο πρόσωπα του φόβου», «Το τέρας που το λένε… Φόβο!», «Ζήλια = Θυμός + ;»

2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ για ενήλικες και παιδιά 5-105 χρόνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Παραμυθοκαμώματα του Φόβου, της Χαράς, της Αγάπης, της Ζήλιας, της Ντροπής, του Θυμού, της Βαρεμάρας κ.ά.

3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ για ενήλικες και παιδιά 4-104 χρόνων. Τα παραμύθια και οι δραστηριότητες που τα ακολουθούν είναι προσεκτικά επιλεγμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε ηλικίας. Κάθε φορά καινούργιες ιστορίες αποτελούν το πρόγραμμα. Η αφήγηση εμπλουτίζεται και τα παραμύθια  ζωντανεύουν με κιθάρα, τραγούδι και κρουστά όργανα. Μέσα από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού η φαντασία ενεργοποιείται και μικροί-μεγάλοι μαζί έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μαγεία των παραμυθιών. Τη φετινή χρονιά τα ταξίδια μας θα συνοδεύσουν παράξενα πλάσματα που συμβολίζουν τον φόβο και θα μας δώσουν την ευκαιρία να τον αντιμετωπίσουμε μέσα στον ασφαλή κόσμο των παραμυθιών.

mouseio 2Info: Αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματα του μουσείου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου  http://www.mce.gr/ καθώς και στη σελίδα του στο facebook εδώ.  

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41, Φιλοπάππου, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 92 18 329
E-mail επικοινωνίας: [email protected] 

Leave a Reply