ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΖΙΖΕΛ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Για τέταρτη χρονιά, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι (όπου συνεχίζει να χορογραφεί μέχρι και σήμερα),  έρχεται και πάλι στη χώρα μας, με όλους τους συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ, αλλά και με φιλοξενούμενους σολίστ των Μπολσόι, για να παρουσιάσει, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τις παραγωγές Σπάρτακος και Ζιζέλ, με  σκηνικά και κοστούμια ειδικά σχεδιασμένα για το Ηρώδειο.

SPARTACUS_7045

Ο Σπάρτακος  του Αράμ Χατσατουριάν είναι ένα μοναδικό έργο για μπαλέτο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία ιστορία. Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων καταπιεσμένων, εναντίον των Ρωμαίων τον 1ο προχριστιανικό αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη. Ο δούλος μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Αυτοκρατορίας και αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας. Ο αρμενικής καταγωγής Ρώσος συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν συνέθεσε μία εξαίσια και επική μουσική για το μπαλέτο Σπάρτακος (1956), εμπνεόμενος καθαρά από τη λαϊκή παράδοση του τόπου του. Ο Γκριγκορόβιτς δημιούργησε τη δική του εκπληκτική και δυναμική χορογραφία, με ομολογουμένως μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τους χορευτές,  που έμελλε να μείνει ιστορική! Οι λάτρεις του μπαλέτου θεωρούν τον Σπάρτακο υπέροχο συνδυασμό μουσικής και χορογραφίας και ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ- GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
Μπαλέτο σε τρεις πράξεις, δώδεκα σκηνές και εννέα μονολόγους.
Δραματουργική επεξεργασία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς, βασισμένη στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι πάνω σε γεγονότα από την αρχαία ιστορία και σε σενάριο Ν. Βολκόφ).
Παραγωγή – Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Σκηνικά-Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε
Διάρκεια: Δύο ώρες και πενήντα λεπτά μαζί με δύο διαλείμματα
Πότε: Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014, 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: 25, 30, 40, 60, 80, 100 ευρώ
Προπώληση:  2106980044, www.weticket.gr, www.viva.gr, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΙΑΝΟΣ, SEVEN SPOTS 

ZIZEL_4371

Το μπαλέτο Ζιζέλ σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, το αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας, που αποθεώνει την άδολη αγάπη και θρηνεί τις απελπισμένες από τον έρωτα καρδιές, ανεβαίνει στο Ηρώδειο βασισμένο σε χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς και σκηνικά και κοστούμια του Σιμόν Βιρσαλάτζε. Είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα με συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδανικά χορογραφικά ανοίγματα, με υψηλές απαιτήσεις τεχνικής από τους χορευτές και το μοναδικό, ίσως, επίτευγμα της ρομαντικής περιόδου, που επιβίωσε ως τις ημέρες μας χωρίς να χάσει ίχνος της δύναμής του. Η Ζιζέλ είναι μια νεαρή χωρική που ερωτεύεται τον αριστοκράτη Άλμπρεχτ, αγνοώντας την πραγματική καταγωγή του. Η αποκάλυψη της πραγματικής του ταυτότητας, καθώς και του αρραβώνα του με μια κοπέλα της τάξης του, θα οδηγήσει τη Ζιζέλ στην τρέλα και έπειτα στην αυτοκτονία με το σπαθί του αγαπημένου της. Στο δεύτερο μέρος, ο Άλμπρεχτ μετανιωμένος, έρχεται το βράδυ στο δάσος, στον τάφο της Ζιζέλ, ζητώντας συγχώρεση. Εκεί παγιδεύεται από τα πνεύματα των προδομένων από την αγάπη γυναικών, που, με την βασίλισσά τους Μύρτα, βγαίνουν τη νύχτα και καταδικάζουν όποιον άντρα βρεθεί στο δρόμο τους, αναγκάζοντάς τον να χορέψει μέχρι θανάτου. Όμως η δύναμη της αγάπης της Ζιζέλ είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνο συγχωρεί τον αγαπημένο της αλλά του σώζει και τη ζωή. Το μπαλέτο Ζιζέλ, από τα πιο ολοκληρωμένα και σύνθετα έργα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 και αποτελεί την επιτομή, τόσο τεχνικά όσο και θεματικά, του ρομαντισμού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία βασισμένο σε κείμενο του ποιητή Θεόφιλου Γκοτιέ σε συνεργασία με τον δραματουργό Βερνέιγ ντε Σεν Ζορζ, πάνω σε ιδέα του Χάινε, αλλά είδε την πλήρη του άνθιση στη Ρωσία με τον Μαριούς Πετιπά, που ξαναδούλεψε τη χορογραφία και ανέθεσε τον πρώτο ρόλο στην Άννα Πάβλοβα, η οποία με το έργο αυτό περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο και πέρασε στην ιστορία.

ΖΙΖΕΛ- GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
Μπαλέτο σε δύο πράξεις
Παραγωγή- Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Σκηνικά – Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε
Διάρκεια: Δύο ώρες και δέκα λεπτά μαζί με ένα διάλειμμα
Πότε: Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, 2014, 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: 25, 30, 40, 60, 80, 100 ευρώ
Προπώληση:  2106980044, www.weticket.grwww.viva.gr, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΙΑΝΟΣ, SEVEN SPOTS  

Leave a Reply