ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΡΦΕΦΕΙ

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2015, καθώς ανοίγει και πάλι για το κοινό με τα αγαπημένα εκθέματά του.

Και τη φετινή χρονιά, τα Σαββατοκύριακα θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζονται από το εκπαιδευτικό τμήμα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου (ΕΠΜ) για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος και σε μία διαφορετική θεματική και κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ και έτσι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τα αντικείμενα των συλλογών του ΕΠΜ.

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, η  μάθηση υποστηρίζεται από τα πραγματικά αντικείμενα, τις χειροπιαστές εμπειρίες και το παιχνίδι. Τα τρισδιάστατα εκθέματά του είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διεγείρουν την περιέργεια και να παροτρύνουν τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία της μάθησης και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά μέχρι 12 χρόνων, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, μικροί και μεγάλοι μπορούν

  • να κάνουν μικρές, μεγάλες, πολύχρωμες φυσαλίδες και πειράματα με το νερό, στο έκθεμα «Μέσα στο νερό»
  • να πειραματιστούν με υλικά και συνταγές μαγειρικής και να φτιάξουν τα δικά τους ξεχωριστά μπισκότα, στο έκθεμα «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου»
  • να ανακαλύψουν πώς κινείται το σώμα τους  και πώς η διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στην ευεξία, στο έκθεμα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου: Πώς κινούμαι;»
  • να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, στο έκθεμα «Σοφίτα»
  • να ανακαλύψουν συλλογές, έργα παιδιών και αναμνήσεις από τα ταξίδια του Κινητού Μουσείου, στο έκθεμα «Ταξιδεύω με το Κινητό Μουσείο»
  • να ευαισθητοποιηθούν για τη διαφορετικότητα μέσα από την ιστορία «Οι Έτσι και οι Αλλιώς» στο έκθεμα «Κοινωνική και πολιτισμική Διαφορετικότητα»
  • να γίνουν έμποροι και πελάτες στο έκθεμα «Η Αγορά»
  • να ανακαλύψουν σχήματα, μεγέθη, υλικά και να κατασκευάσουν απλά οικοδομήματα στο έκθεμα «Παιχνιδότοπος, Χτίζω και δημιουργώ» και
  • ό,τι άλλο χωράει η φαντασία τους!

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ανοιχτό στο κοινό από Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00- 14:00 και Σαββατοκύριακα 10:00-15:00. Τον Σεπτέμβριο, το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας θα παραμείνει ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα. Η είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας και τα εκθέματά του είναι ελεύθερη.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων, με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ  «Ο άνθρωπος ταξιδεύει. Xώρος, γεωγραφία, μετακινήσεις»

Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

«Θαλασσινές εμπειρίες»

Τα παιδιά πειραματίζονται με υλικά όπως κοχύλια, άμμο, ξυλάκια και άλλα φυσικά υλικά και με τις ιδιότητές τους. Καταλήγουν σε συμπεράσματα για τα υλικά που επιπλέουν ή βυθίζονται στο νερό, για τη διαφορετική μορφή που παίρνει η άμμος όταν βραχεί, για τον τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κοχύλι κ.α. Εμπνέονται από τα υλικά και μέσα από παιχνίδια αισθήσεων, δημιουργούν ελεύθερα μια εικόνα ανάλογη των εμπειριών που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

«Ρόδα είναι και κυλάει»

Τα παιδιά πειραματίζονται με συλλογές του Μουσείου που κυλούν και ταξιδεύουν και ανακαλύπτουν τις ιδιότητες του σύρματος. Δημιουργούν τους δικούς τους δρόμους επικοινωνίας, συνεργασίας και ψυχαγωγίας.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων: 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45, 14:00-14:45

H οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 7,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 6,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 5,00 ευρώ & ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ. Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 3,50 ευρώ.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων, με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ  «Ο άνθρωπος και ο χρόνος. Χρόνος, κύκλος ζωής, εορτές, τελετές»

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου & Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

«Η μουσική στον… δρόμο»

Τετράγωνα, τρίγωνα και κύκλοι συνδυάζονται με ήχους, εικόνες και μουσικά όργανα. Τα παιδιά συγκρίνουν ήχους διαφόρων μουσικών οργάνων, εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη μουσικής και κατασκευάζουν τα δικά τους μουσικά όργανα για να παίξουν μουσική στον δρόμο.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι: 12:00-13:00

H οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 8,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 7,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 6,00 ευρώ & ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ. Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 4,00 ευρώ.  

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 & ώρες 12:00-13:00

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το 2015 έχει τον γενικό τίτλο «Βία και ανεκτικότητα» και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Έτσι και οι Αλλιώς» για παιδιά ηλικίας 7-12 χρόνων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται σε μια ιστορία, η οποία γίνεται αφορμή ώστε τα παιδιά μέσα από βιωματικές και στοχαστικές δραστηριότητες να καλλιεργήσουν την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της διαφορετικότητας, να αντιμετωπίσουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995. Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

hcm_logo_0_5_0

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Αντλούν τα θέματά τους από την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει έχοντας πάντα ως στόχο τη σύνδεση του Μουσείου με την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τα αντικείμενα των συλλογών παρατηρούν, ανακαλύπτουν και εκφράζονται δημιουργικά! Οι ώρες λειτουργίας του “Παιδικού Μουσείου της Αθήνας” είναι Τρίτη έως Παρασκευή 10:00–14:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-15:00. H είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική –καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος. Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς ειδοποίηση.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, 105 58 Πλάκα
Τηλ: 2103312995
Φαξ: 2103241919
E-Mail: info@hcm.gr

Leave a Reply