ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

1Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, δύο ημέρες δηλαδή πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο προσκαλεί το κοινό σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με δωρεάν είσοδο. Στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί «To φάντασμα του Σύμπαντος: Το κυνήγι της σκοτεινής ύλης», μία εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση που επιχειρεί κάτι εξαιρετικά δύσκολο: να «οπτικοποιήσει» την σκοτεινή ύλη, που είναι αόρατη και έχει ανιχνευτεί μόνο από την βαρυτική της επίδραση.

Η παράσταση μάς «ταξιδεύει» στον χώρο και στον χρόνο και μάς παρουσιάζει την συναρπαστική ιστορία της σκοτεινής ύλης. Ξεκινώντας από το πώς ενδεχομένως δημιουργήθηκε στις πρώτες στιγμές της εξέλιξης του Σύμπαντος, η παράσταση παρουσιάζει ορισμένες από τις αποδείξεις που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα για την ύπαρξή της, και εστιάζει στις προσπάθειες των επιστημόνων να ταυτοποιήσουν τα σωματίδια που την απαρτίζουν, με πειράματα που διεξάγονται στον Μεγάλο Ανδρονικό Επιταχυντή του Cern, αλλά και με την βοήθεια ανιχνευτών, εγκατεστημένων βαθιά στο υπέδαφος. Την ιδέα μίας πλανηταριακής παραγωγής με αυτήν την θεματολογία είχε ο Φυσικός του Barkeley Lab, Μichael Barnett, την περίοδο που εργαζόταν στο Cern.

Την παράσταση θα προλογίσει ο Δρ. Αντώνης Γεωργακάκης, κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (καιρού επιτρέποντος), θα μας προσφέρουν ένα «ταξίδι» στον έναστρο νυκτερινό ουρανό και θα μας βοηθήσουν να παρατηρήσουμε τον Δία, τον Κρόνο, καθώς και διπλά συστήματα Αστέρων!

Την ημέρα αυτή στο Πλανητάριο θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές στις 19:00 και στις 20:00 με δωρεάν είσοδο. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:30 της ίδιας ημέρας μέχρι εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Κάθε άτομο μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Διατίθενται 240 δελτία για κάθε παράσταση. Προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω και για ενήλικες.

Η παρατήρηση του Νυκτερινού Ουρανού θα πραγματοποιηθεί από 21:00-23:00 στον προαύλιο χώρο του Πλανηταρίου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Leave a Reply