Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΜΕΝΣΙΤΑΣ

Μια νέα φιλόδοξη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που απευθύνεται σε παιδιά, ξεκινάει από τις 22 Νοεμβρίου 2015 στο Θέατρο Ολύμπια, και φέρει τον υπέροχο τίτλο Καρμενσίτας! Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση, βασισμένη σε μια ιδέα της Α’ Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. 

KARMENCITAS 2

Η χαρά της ζωής 

Οι Καρμενσίτας είναι μια παράσταση για τη χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: στη φιλία, στην αγάπη, στην αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και κάμποσοι ηλικιωμένοι επισκέπτες που έχουν βγει να πάρουν τον αέρα τους συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής. Μέσα από διάφορα ευτράπελα, όλοι όσοι βρίσκονται στο πάρκο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι αποθεώνουν την αγάπη, τη φιλία, τα διδάγματα από την ίδια τη ζωή.

Ουσιαστικά, οι Καρμενσίτας, μια όπερα-μπαλέτο, επιχειρούν με απλά μηνύματα και με κύριο μέσο τη βιωματική τέχνη του χορού, να μεταδώσουν μία εμπειρία ζωής στους νεαρούς θεατές του. Το έργο απευθύνεται σε ηλικίες που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και μπορούν να φτάσουν ως και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Αν και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο χορό, το τραγούδι και ο λόγος χρησιμοποιούνται για να κάνουν την αφήγηση εύληπτη ακόμα και για τον λιγότερο εξοικειωμένο με το λεξιλόγιο του χορού θεατή.

Καρμενσίτας - Νατάσα Σιούτα Βαγγέλης Μπίκος (3)

Παιδική αθωότητα

Με όχημα τη διάσημη μουσική που έγραψε ο Ζωρζ Μπιζέ για την Κάρμεν, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και διακεκριμένοι μονωδοί θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο της αθωότητας, μέσα από μια πολύχρωμη, αστεία αλλά και συγκινητική παράσταση. Η χορογραφία της Μαρίας Κουσουνή βασίζεται στις τεχνοτροπίες του μπαλέτου, ενσωματώνοντας παράλληλα και το σύγχρονο χορευτικό λεξιλόγιο, σε μια παράσταση γεμάτη από την ενέργεια των παιδιών.

Η κ. Κουσουνή σημειώνει: «Η χορογραφία μου είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου και κλασικού χορού, αποκωδικοποιημένη σε ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο αναγνωρίσιμο από τα παιδιά. Ήθελα να υπάρχει ένας νέος κινησιολογικος κώδικας επικοινωνίας, άμεσος και αναγνωρίσιμος από όλους που θα παρακολουθήσουν τους Καρμενσίτας. Να δημιουργηθεί κάτι καινούριο, διαφορετικό από αυτά που συνήθως βλέπουμε στις παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά». Επίσης, σκοπός της χορογράφου ήταν να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό-φανταστικό έργο χάρη στο οποίο, είτε βρίσκεσαι μέσα σε αυτό είτε έξω από αυτό ως παρατηρητής, να μπορείς βλέπεις τη ζωή όπως τότε που ήσουν παιδί. Αληθινά, πραγματικά, γεμάτος ενθουσιασμό, υπό το πρίσμα της αθωότητας του νεαρού της ηλικίας σου.

Για τη δημιουργία των Καρμενσίτας συνεργάστηκε μια πολυμελής ομάδα διακεκριμένων συντελεστών. Την μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός και Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την ενορχήστρωση και την διασκευή της μουσικής του Μπιζέ ανέλαβε ο Γιάννης Μπελώνης. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη και οι στίχοι των τραγουδιών της Αιμιλίας Βασιλακάκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ. Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι, το Corps de Ballet και Μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στις παραστάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

 CARMENCITA_35x50 (2)

ΚΑΡΜΕΝΣΙΤΑΣ

Όπερα – μπαλέτο για παιδιά βασισμένο στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ

Θέατρο Ολύμπια : Από τις 22 Νοεμβρίου 2015 και για 32 παραστάσεις έως τις 24 Απριλίου 2016

Ώρα έναρξης: 11.00 (στις 30/01, ώρα έναρξης 20.00)

Τιμές εισιτηρίων: €8, €12, €15, €20

Περιορισμένης ορατότητας: €5, €8, €10

Στη βραδινή παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59, Αθήνα, τηλ. 2103662100 και στο www.nationalopera.gr

3 Σχόλια

  1. coolgirl13 8 Απριλίου, 2016
  2. Maro 23 Νοεμβρίου, 2015
    • Τaλκ 23 Νοεμβρίου, 2015

Leave a Reply