BARBIE THE ICON |ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΚΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρόλο που το όνομά της είναι Barbara Millicent Roberts, οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως Barbie.

Θα ήταν υποτιμητικό να την αποκαλέσει κανείς κούκλα! Η Barbie είναι ένα παγκόσμιο είδωλο και στην 56χρονή ιστορία της έχει κατορθώσει να καταρρίψει κάθε γλωσσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και ανθρωπολογικό εμπόδιο.

Αυτός είναι ο λόγος που το Μουσείο Πολιτισμού στο Μιλάνο, Museo delle Culture, της έχει αφιερώσει μια έκθεση, με το όνομα «Barbie. The icon», την οποία επιμελείται η Massimiliano Capella σε συνεργασία με τη Mattel. Μέχρι τις 13 Μαρτίου, η έκθεση αφηγείται την ιστορία της υπέροχης ζωής μιας κούκλας, η οποία, για πάνω από μισό αιώνα, ερμηνεύει την αισθητική αλλά και την πολιτισμική μετάβαση της κοινωνίας με το δικό της μοναδικό τρόπο. Σε αντίθεση με άλλους σύγχρονους μύθους που έχουν φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου, αυτή η κούκλα έχει το προνόμιο να είναι διαχρονική και να έχει διασχίσει μακρινές εποχές και εδάφη, αντιπροσωπεύοντας περίπου 50 διαφορετικές εθνικότητες, ενισχύοντας την ταυτότητά της καθρεφτίζοντας την παγκόσμια φαντασία.

Photo_6

Από τις 9 Μαρτίου 1959, όταν έκανε το ντεμπούτο της, στην Παγκόσμια Έκθεση Παιχνιδιών της Νέας Υόρκης, η Barbie πέτυχε σε εκατοντάδες επαγγέλματα. Ταξίδεψε στο διάστημα, έλαμψε ως πρέσβειρα της UNICEF και φόρεσε 1 δισεκατομμύριο ρούχα που ισοδυναμούν με 980 μέτρα υφάσματος. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα, η Barbie αλλάζει με τον καιρό, όχι μόνο τάσεις και μόδα, αλλά εξελίσσεται για να συμβαδίζει με τον κόσμο. Σήμερα, αποτελεί ένα πραγματικό είδωλο. Η έκθεση έχει διαμορφωθεί με τρόπο που να παρέχει διαφορετικές ερμηνείες: η πληροφόρηση ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, η οποία απευθύνεται στο ενήλικο κοινό συνοδεύεται από σταθμούς σχεδιασμένους για παιδιά, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα που βρίσκονται στα διάφορα τμήματα για να πραγματοποιήσουν μια σειρά διαδραστικών δραστηριοτήτων, ώστε να μπορούν να παίζουν και να μαθαίνουν για την ιστορία της Barbie.

Η έκθεση περιλαμβάνει 5 ενότητες και προηγείται της έκθεσης ένα εισαγωγικό δωμάτιο με τίτλο “Ποια είναι η Barbie;”, το οποίο φιλοξενεί 7 εμβληματικά και αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από κάθε δεκαετία, από το 1959 μέχρι και σήμερα, fun γεγονότα, αριθμούς και τη δημιουργία της Barbie παγκοσμίως, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από την αρχή ποια είναι η Barbie.

Η πρώτη ενότητα, «Η Barbie είναι Μόδα», είναι αφιερωμένη σε μία σημαντική πτυχή της ζωής της, τη μόδα. Η Barbie πρώτα απ’ όλα είναι σύμβολο στυλ και αυτό είναι φανερό, καθώς πρωτοεμφανίστηκε ως Teen-Age Fashion Model Doll και ένα χρόνο μετά ως Fashion Editor (1960). Η μεγάλη της επιτυχία είχε άμεση σχέση με τη δυνατότητα που υπήρχε να αγοράζονται ξεχωριστά τα διάφορα outfits που δημιουργήθηκαν για τη ντουλάπα της κάθε χρόνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα κορίτσια να δημιουργούν νέα looks και ατελείωτα στυλ. Το 1959, μερικές από τις δημιουργίες που φόρεσε η Barbie ήταν σε τόσο μεγάλη αρμονία με τις παγκόσμιες τάσεις της εποχής που αποτελούσαν ένα μικροσκοπικό δείγμα της τότε μόδας. Σε αυτή την ενότητα, η οποία αρχίζει από την αρχή της ιστορίας της Barbie, θα παρουσιαστούν δημιουργίες των τελευταίων δεκαετιών από τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας, όπως Valentino, Ferrè, Versace, Dior, Gucci, Calvin Klein, Vivienne Westwood, Prada, Givenchy. Σε ένα μόνο βίντεο παρουσιάζονται όλα τα απαραίτητα βήματα και η μεγάλη φροντίδα που προσφέρεται γενναιόδωρα για την κατασκευή των συλλεκτικών κουκλών και της ένδυσής τους.

12825579_878909878902824_1194606040_n

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει την οικογένεια και τους φίλους της Barbie και έχει τον τίτλο «Οικογένεια Barbie». Η μεγάλη οικογένεια της Barbie αποτελείται από τις 4 αδελφές και τον 1 αδελφό της, τους φίλους, το αγόρι της, Ken και τα ζωάκια της. Μόλις η οικογένεια της Barbie συστηθεί στο κοινό, ένα βίντεο παρουσιάζει όλα τα σπίτια στα οποία κατοίκησε η Barbie από το 1962 μέχρι σήμερα. Το σπίτι της Barbie έχει ανοικοδομηθεί και οι νεαροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να εξερευνήσουν τον χώρο όπου ζει η Barbie, να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς της και ως αναμνηστικό να βγάλουν φωτογραφίες. Παρόλο που η Barbie έκανε το ντεμπούτο της ως μοντέλο, κατά τη διάρκεια της 56χρονής ιστορίας της είχε περισσότερα από 150 επαγγέλματα και το διαχρονικό σύνθημά της: «CanBe». Στο τρίτο μέρος, «Τα επαγγέλματα της Barbie», οι πολυάριθμες διεθνείς καριέρες της Barbie φανερώνουν τη φιλοσοφία της, η οποία έχει εμπνεύσει και έχει ενθαρρύνει 3 γενιές κοριτσιών να ονειρευτούν, να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς και όρια.

Photo_7

Η τέταρτη ενότητα, «Οι κούκλες του κόσμου», αποτίει φόρο τιμής σε μια από τις πιο αυθεντικές και μοντέρνες πτυχές της ιστορίας της Barbie: την αναζήτηση ένας συνδέσμου μεταξύ των διάφορων πολιτισμών, η οποία άρχισε το 1962, καθώς η διαφορετικότητα αποτελεί αναπόσπαστη αξία της σύγχρονης ζωής. Σε αυτήν την ενότητα υπάρχουν κούκλες ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές κάθε χώρας, όπως και κούκλες που τιμούν τις μεγαλύτερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία, όπως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η πτώση του τοίχους του Βερολίνου.Σε αυτήν την ενότητα τα παιδιά διασκεδάζουν συνδυάζοντας τις διαφορετικών εθνοτήτων Barbie με το αντίστοιχο γεωγραφικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο. Ακόμη, ήχοι από διάφορες χώρες μαζί με παραδοσιακή μουσική από κάθε εθνικότητα θα ακούγονται δίνοντας έτσι στοιχεία για να συσχετίσουν τους σωστούς γεωγραφικούς τόπους με τις Barbie. Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα, «Βασίλισσα, Ντίβα και Celebrity. Barbie Παγκόσμιο είδωλο», γίνεται αφήγηση του τρόπου που η Barbie αναγνώριζε και σύγκρινε τον εαυτό της με τις ηρωίδες της κάθε εποχής. Η Barbie προτού μετατραπεί σε σπουδαίες γυναίκες της σύγχρονης εποχής, μεταμορφώθηκε σε μυθικές μορφές της ιστορίας, σε βασίλισσες και γυναίκες που χάρη στην προσωπικότητά τους έχουν υπηρετήσει ως μεγάλα πολιτιστικά είδωλα όπως, η Κλεοπάτρα, η Ελισάβετ Ι, η Αικατερίνη των Μεδίκων, η Μαντάμ Πομπαντούρ.

Στο τέλος της έκθεσης οι επισκέπτες συναντούν τη Barbie Mudec, σχεδιασμένη ειδικά για την έκθεση αυτή, η οποία εκπροσωπεί τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της MUDEC. Τέλος, τα παιδιά μπορούν να αφήσουν τις επιστολές τους, τις προτάσεις και τις ζωγραφιές τους για την Barbie στο γραμματοκιβώτιο στην έξοδο.

Barbie-mostra-Milano-Mudec-Inexhibit-01

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
MUDEC – Μουσείο Πολιτισμού delle | μέσω Tortona 56, Μιλάνο
Μέχρι τις 13 του Μάρτη του 2016
T. +39 02 54917
 http://ww.ticket.it/MUDEC
www.MUDEC.it 

Leave a Reply