ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ… ART-ATHINA

Θεσμοθετημένη το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, η Art-Athina είναι σήμερα μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα. Σημείο συνάντησης για τη διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία, η Art-Athina φέρνει κοντά σημαντικές Ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, πολιτιστικούς φορείς, επιμελητές, συλλέκτες, κριτικούς τέχνης και, σαφώς, το φιλότεχνο κοινό. Η 19η Art-Athina-Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης θα δώσει δυναμικά το παρών από τις 15 ως τις 18 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου και φιλοξενεί και αυτή τη χρονιά παιδικό πρόγραμμα!

α. Kids Lab at Art-Athina 

Έκθεση και workshops για παιδιά από το Very Young Contemporary Art στο KIDS LAB: H ομάδα του Very Young Contemporary Art, σε συνεργασία με την Αrt-Athina 2014, παρουσιάζει το project Paper Faces-Remake Yourself. Ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά και τις οικογένειες που θα επισκεφθούν την φετινή διοργάνωση, εμπνευσμένo από τα χάρτινα πορτραίτα του σκιτσογράφου Saul Steinberg. Στον χώρο του KIDS LAB τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση με μάσκες καλλιτεχνών, να συμμετάσχουν σε δημιουργικά παιχνίδια και να σχεδιάσουν τις δικές τους μάσκες χρησιμοποιώντας χρώματα και υλικά χειροτεχνίας.

14 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν μάσκες από χαρτοσακούλες ειδικά για τα παιδιά της Αrt-Athina!
Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Λίνα Θεοδώρου, Κώστας Ιωαννίδης, Λουκία Καΐλά, Απόστολος Ντελάκος, Γιώργος Παπαδάτος, Νίκος Παπαδημητρίου, Ευτύχης Πατσουράκης, Πέτρος Τουλούδης, Δημήτρης Φουτρής, Δημήτρης Χρηστίδης

Φτιάξε τη δική σου μάσκα: Φορώντας μια μάσκα γίνεσαι κάποιος άλλος. O Saul Steinberg έλεγε ότι η μάσκα αποκαλύπτει αυτό που θα ήθελες να είσαι. Εσύ, σε ποιον χαρακτήρα θα ήθελες να μεταμορφωθείς; Οι μικροί επισκέπτες ανακαλύπτουν την ιδέα της εφήμερης μεταμόρφωσης που προσφέρει ένα χάρτινο πρόσωπο και κατασκευάζουν μάσκες-πορτραίτα ανθρώπων, αγαπημένων ηρώων ή ζώων.

Βρες τη μάσκα: Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του VYCA τα παιδιά ανακαλύπτουν διαφορετικά είδη μάσκας αλλά και τον ρόλο της μάσκας ως τελετουργικό αντικείμενο, καλλιτεχνικό προϊόν και εργαλείο καθημερινής χρήσης.

Eργαστήριο “Αφρική: Μάσκες και Πολιτισμός”: Η μουσειοπαιδαγωγός καθοδηγεί την ομάδα των παιδιών χρησιμοποιώντας μεθόδους αφήγησης, παιχνίδι ρόλων, βιωματικές ασκήσεις συνοδεία μουσικής με σκοπό την έκφραση συναισθημάτων αλλά και την αποτύπωση αυτών σε χαρτί. Tο εργαστήριο ολοκληρώνεται με την κατασκευή μάσκας και την παρουσίασή της σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις των παιδιών. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-8 χρονών και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου από τις 1:30 μμ – 3:30 μμ.

Ομάδα Συντελεστών: Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη (διευθύντρια VYCA), Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος (αρχιτέκτων), Ηλέκτρα Σοϊλεμετζίδου (μουσειοπαιδαγωγός), Αριάννα Βογιατζή (ιστορικός τέχνης)

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το ΚΙDS LAB θα είναι ανοικτό στο κοινό από Παρασκευή 16 Μαΐου έως Κυριακή 18 Μαΐου τις ώρες λειτουργίας της Αrt-Athina. Θα το βρείτε στον πρώτο όροφο δίπλα στο Πωλητήριο Μπενάκη. Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν υπεύθυνο ενήλικα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο KIDS LAB.

Το Very Young Contemporary Art-VYCA επιδιώκει να φέρει τα παιδιά και τις οικογένειες πιο κοντά στην σύγχρονη τέχνη! Απoστολή του είναι η ενεργοποίηση της εικαστικής αντίληψης των νέων του 21ου αιώνα, η καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων για τη σύγχρονη τέχνη καθώς και η γνωριμία του παιδικού και εφηβικού κοινού με το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών μέσα από εκπαιδευτικές εκθέσεις, πειραματικά εργαστήρια, δράσεις στο δημόσιο χώρo κ.α.

gilbert

β. To Playroom στην Art-Athina

Το Playroom, σε συνεργασία με την Art-Athina, θα πραγματοποιήσει κύκλο συναντήσεων παιδιών- εικαστικών με τίτλο “Συνεντεύξεις Τέχνης”Εικαστικοί-έκπληξη, οι οποίοι συμμετέχουν στην Art-Athina, θα συζητήσουν με τα παιδιά, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις τους και τέλος να παίξουν μαζί τους το παιχνίδι του “Ζωντανού Γλυπτού”, εμπνευσμένο από το καλλιτεχνικό δίδυμο Gilbert and George. Αφού επισκεφτούμε με τα παιδιά το έργο του καλεσμένου καλλιτέχνη και σημειώσουμε στο sketchbook μας διάφορες σκέψεις σχετικά την ιστορία που κρύβει μέσα του, θα επιστρέψουμε στο talk room για να μαντέψουμε πώς μπορεί να είναι ο καλεσμένος μας και ποιες είναι οι πιο παράξενες συνήθειές του! Τι χρώμα κάλτσες φοράει; Έχει μουστάκι; Φοράει μάσκα ύπνου όταν κοιμάται; Ποιο είναι το αγαπημένο του φρούτο;

party

Η ομάδα του Playroom θα προσπαθεί, με βάση την υποθετική περιγραφή, να σχεδιάσει το πορτραίτο του καλλιτέχνη! Θα του μοιάζει έστω και λίγο; Στη συνέχεια, αφού ο καλεσμένος εμφανιστεί και απαντήσει στις πιο απίθανες ερωτήσεις, θα γίνει το γλυπτό μας και τα παιδιά οι γλύπτες! Θα κολλήσουν πάνω του χρωματιστά χαρτιά και ζωγραφιές, υλικά καθημερινής χρήσης και συσκευασίες, αλουμινόχαρτο και καλαμάκια! Το εργαστήριο θα κλείσει με μια ομαδική αναμνηστική φωτογραφία.

Playroom-Logo blue_res

ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ: 6-15 ΧΡΟΝΩΝ

Ιωάννα Γουζέλη (εικαστικός), Αγγελική Μπόζου (εικαστικός)

Παρασκευή 16.5 13.30-15.00
Σάββατο 17.5 14.00-15.30
Κυριακή 18.5 14.00-15.30

Είσοδος για τα εργαστήρια δωρεάν. 
Γενική είσοδος για την έκθεση: Ολόκληρο: €7, Μειωμένο: €5 (φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Δωρεάν: Παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA
Για γκρουπ επισκεπτών άνω των 10 ατόμων παρακαλούμε επικοινωνήστε με στο info@art-athina.gr

Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο (Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου)

Leave a Reply