3 ΦΟΡΕΣ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ… ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τρία νέα μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων. ”Το άλλο μου μισό” του συνθέτη Αχιλλέα Γουάστωρ με αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο, “Το όνειρο της πέτρας” του συνθέτη Κώστα Κριτσωτάκη με αφηγήτρια τη Μυρτώ Αλικάκη και “Το νερολούλουδο’’ του συνθέτη Τάσου Ρωσόπουλου με αφηγητή τον Μανώλη Μαυροματάκη.

Το Ελληνικό Σχέδιο κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, στο πλαίσιο του Κύκλου «Άγνωστος Ελληνισμός», προχώρησε στην ανάθεση σύνθεσης τριών νέων μουσικών παραμυθιών από νέους συνθέτες, που θα βασίζονταν σε παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια. Ο σκοπός διττός: η προώθηση νέας δημιουργίας, με αφετηρία τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο και η δημιουργία ρεπερτορίου αντίστοιχων έργων από Έλληνες συνθέτες. Φέτος, το Ελληνικό Σχέδιο θέλησε να διευρύνει το πεδίο διάδρασης και κάλεσε σε διαγωνισμό / αγώνες ευγενούς άμιλλας παιδιά και εφήβους, ηλικίας έως 14 ετών, για τη συγγραφή παραμυθιού. Επιλέχθηκαν 3 συμμετοχές: «Το άλλο μου μισό» της Μαρίας Λαπούρτα, «Το όνειρο της πέτρας» της Παναγιώτας –Μαρίνας Μπουγάδη και «Το νερολούλουδο» της Λυδίας-Ευθυμίας Ζωντανού. Τρεις συνθέτες και τρεις συγγραφείς-επιμελητές κειμένων κρατώντας τον τίτλο και τη βασική ιδέα διαμορφώνουν και μετατρέπουν τις τρεις ιστορίες που επελέγησαν σε μουσικά παραμύθια για ορχήστρα και αφηγητή. Έτσι, η διαδραστικότητα δεν περιορίζεται στην πιο κοινή της μορφή στη διάρκεια μιας παράστασης, αλλά γίνεται συμμετοχή στη διαδικασία της γέννησης της παράστασης. Με αυτό τον τρόπο, η λαχτάρα της δημιουργίας ακολουθείται από την ικανοποίηση της υλοποίησης, προωθείται η συμμετοχικότητα και δίνεται έναυσμα δημιουργίας σε περισσότερους ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες και χώρους. Παράλληλα, όσον αφορά στο ίδιο το μουσικό έργο, η ίδια η ιδέα ως αφορμή και αφετηρία οδηγεί σε αναζήτηση των διαφορετικών μορφών σύνθεσης. Η προηγούμενη εμπειρία απέδειξε ότι τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, τρεις διαφορετικοί συνθέτες, αντιμετωπίζουν τελείως προσωπικά το είδος, το αντιλαμβάνονται με το δικό τους τρόπο αποτυπώνοντάς το τελικά σε διαφορετικές φόρμες.

molibi

Με την Ορχήστρα Καμεράτα
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή
Την επιτροπή που επέλεξε τις τρεις συμμετοχές ανάμεσα από τις υποψηφιότητες των παιδιών αποτέλεσαν οι: Σοφία Ζαραμπούκα, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς.

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

«Το άλλο μου μισό»
Συνθέτης: Αχιλλέας Γουάστωρ
Αφηγητής: Αντώνης Καφετζόπουλος
Κείμενο: Γιώργος Κορδέλλας
Βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα της Μαρίας Λαπούρτα

«Το όνειρο της πέτρας»
Συνθέτης: Κωνσταντίνος Κριτσωτάκης
Αφηγητής: Μυρτώ Αλικάκη
Κείμενο: Κώστας Φασουλάς
Βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα της Παναγιώτας-Μαρίας Μπουγάδη

«Το νερολούλουδο»
Συνθέτης: Τάσος Ρωσόπουλος
Αφηγητής: Μανώλης Μαυροματάκης
Κείμενο: Γιώργος Κοροπούλης
Βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα της Λυδίας-Ευθυμίας Ζωντανού

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

 Oι Νέοι δημιουργούν Κύκλος  – Άγνωστος Ελληνισμός –

 3 ΦΟΡΕΣ κι έναν καιρό…τρία μουσικά παραμύθια για αφηγητή και την ορχήστρα Καμεράτα

To άλλο του μισό

Το όνειρο της πέτρας

Το νερολούλουδο

Καλλιτεχνική επιμέλεια-Εκτέλεση Παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πότε: Κυριακή, 23/3/2014 στις 12:00 και στις 16:00

Πού:  Κεντρική Σκηνή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Τιμές εισιτηρίων: 15 € (Ενήλικες) – 10 € (Παιδιά), Άνεργοι 5 €

Leave a Reply