Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και ο IANOS παρουσιάζουν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στις 18:00 το βιβλίο Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου της Γιώτας Αλεξάνδρου, σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αγγελική Βαρελλά συγγραφέας
Γιάννης Σ. Παπαδάτος αν/τής καθ/τής Πανεπιστημίου Αιγαίου-κριτικός παιδικού βιβλίου
Γιώργος Γιώτης δ/ντής Δημοτικού Σχολείου-συγγραφέας-δρ. Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας
Διονύσης Βαλεριάνος εκδότης
Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από δραματοποιημένη αφήγηση της ιστορίας στην οποία συμπράττουν ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης και οι μαθητές της Δ΄ Τάξης του Γ΄ Αρσάκειου Τοσίτσειου Δημ. Σχολείου Εκάλης, καθώς και Έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών εμπνευσμένα από την εικονογράφηση της ιστορίας.
Είσοδος ελεύθερη
Για παιδιά από 7 ετών και άνω
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Διαβατάρικες σκιές στο σεντόνι της ζωής είμαστε.» έλεγε συχνά ο πατέρας.
«Ας πορευόμαστε με γέλιο και τραγούδι. Κι όποτε σκοτεινιάζει ολότελα,
χορό θα στήνουμε με το σκοτάδι. Αβάντι, μαέστρο!»
φώναζε γελώντας κι άρπαζε την αγαπημένη του φιγούρα…
Γινόμουν δώδεκα εκείνη τη μέρα του Οκτώβρη
που το σεντόνι όλων μας γέμισε ξαφνικά σκιές άγνωστες κι απειλητικές.
Είναι ακόμα νύχτα όταν οι σειρήνες κλέβουν τον ύπνο μας…
«Ξυπνήστε, Κολλητηράκια μου, έχουμε πόλεμο.»
Κάπου στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 1940,
ένα αγόρι συναντά την Ιστορία και πορεύεται μαζί της…
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Εκείνο τον Οκτώβρη του 1940 ο μικρός Λευτέρης αποχαιρετά τον πατέρα του, που φεύγει για το Μέτωπο μαζί με τον Καραγκιόζη. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Λευτέρη παρακολουθούμε την καθημερινότητα της οικογένειάς του στα δύσκολα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής Κατοχής και, συνάμα, την αντίστασή της ενάντια στον εχθρό μέσα από την τέχνη του Καραγκιόζη που στρατεύεται στον αγώνα για τη λευτεριά. Στο Παράρτημα –που πλαισιώνει την ιστορία– περιλαμβάνονται το γλωσσάρι, το χρονολόγιο με τα βασικά ιστορικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ γίνεται αδρομερής αναφορά στις Τέχνες στα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Λιβίσι της Μ. Ασίας. Αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, σπούδασε δράμα και θέατρο σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ Αγγλίας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία, καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα υπηρετεί ως νηπιαγωγός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (από το 2016), μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μόνο αν θέλω, Φον ο Φοβερός, Φένια, η αγαπημένη των ήχων (Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), Τα κλαδιά της σοφίας (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης), Χάρης και Φάρις (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Ο Αναγνώστης), Θέλω να γίνω μάγος, Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων(Α΄ Έπαινος Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου), Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών (Έπαινος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών), Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα!, Μια μάσκα γελάει και κλαίει, Παραμυθορουφήχτρα & Ο Αστέρης παθαίνει… βλάβη! (θεατρικά έργα για παιδιά).