ΟΙ ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ PUBLIC ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Το Public Συντάγματος και οι εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 13.00 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αλεξάνδρας Μητσιάλη με τίτλο “Ξυπόλυτοι Ήρωες”. 

Πρόκειται για μια ιστορία που ξετυλίγεται στη Θεσσαλονίκη τα δύο πιο κρίσιμα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Αγκαλιάζει τα γεγονότα που εξελίχθηκαν και σχετίζονται με τη δράση των οργανώσεων της Αντίστασης, των αρχών Κατοχής και των ταγμάτων ασφαλείας και συνδέονται με το ξεκλήρισμα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει θέμα του την κατοχική Θεσσαλονίκη και την Αντίσταση γενικότερα, αλλά και ειδικότερα τη μαζική εξόντωση των Εβραίων κατοίκων της. Ωστόσο, τα ποικίλως εστιασμένα και δοσμένα συγγραφικά προϊόντα που έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είναι αναρίθμητα και η ιδιαίτερη δύναμη αυτού του μυθιστορήματος δεν είναι το θέμα του. Η δύναμή του βρίσκεται πρωτίστως στην ποιότητα της γραφής του, φανερώνοντας μια συγγραφική δεξιοτεχνία που θα μπορούσε να στραφεί σε οποιοδήποτε θέμα επέλεγε η συγγραφέας με ανάλογα αποτελέσματα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Μανώλης Γλέζος
  • Άλκη Ζέησυγγραφέας
  • Δημήτρης Σπύρουσκηνοθέτης, συγγραφέας 

Είσοδος: Ελεύθερη 

Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:  Ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική, η Λούνα ζουν στη Θεσσαλονίκη τα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Μέσα σε μια πόλη που η μπότα των Γερμανών προσπαθεί να ταπεινώσει απ’ άκρη σ’ άκρη, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισμό. Ζουν εμπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν μάχη να ξεφύγουν από τον θάνατο, που τους κυκλώνει κάθε στιγμή. Και μέσα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσμένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούμενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την Κατοχή και την Αντίσταση, για το ξυπόλυτο τάγμα και το ξεκλήρισμα των Εβραίων της πόλης. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθημερινών ανθρώπων της που απέκτησαν το ανάστημα όσων γράφουν την ιστορία με τις ίδιες τους τις πράξεις.  Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια απολύτως επιτυχημένη σύνθεση του διεισδυτικού και αισθαντικού βλέμματος ενός επίμονου παρατηρητή της ζωής, από τη μια πλευρά, και μιας εμπνευσμένης συγγραφικής αποτύπωσης από την άλλη. Με αυτό το μυθιστόρημα, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη έρχεται να προσφέρει στους αναγνώστες το σχεδόν  υπαρξιακό βίωμα της ανάγνωσης που πρόσφεραν ορισμένοι από τους παλαιότερους συγγραφείς.

9789601667379-1000-1156494

Leave a Reply