ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ…

βιβλίαΑν γινόταν μια φανταστική δημοσκόπηση στο σύνολο των γονέων με παιδιά κάτω των έξι ετών και η ερώτηση ήταν «Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε με την πατρότητα/μητρότητα» να είστε σίγουροι πως η πλειονότητά τους θα απαντούσε χωρίς δεύτερη σκέψη: «ο ύπνος». Υπάρχουν δεκάδες σχολές και θεωρίες για την εκπαίδευση (ή για τη μη εκπαίδευση) ύπνου. Έχουν ξοδευτεί τόνοι μελάνι σε χιλιάδες άρθρα και βιβλία για το πώς μπορούμε να κοιμίσουμε το νεογέννητό μας, το βρέφος μας, το μωρό μας, το νήπιό μας, το παιδί μας, γραμμένα από παιδίατρους, από ψυχολόγους, από εμπειρότερους γονείς, από δημοσιογράφους, από συμβούλους ύπνου…

Κάποιοι έχουμε βρει απαντήσεις σε αυτά, κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι υπάρχουν σωστές και λάθος μεθοδολογίες. Σημαίνει απλά ότι ορισμένες ταιριάζουν σε κάποια παιδιά (και στους γονείς τους), ενώ ότι ορισμένες άλλες δεν τους ταιριάζουν. Για παράδειγμα, τα δυο μου παιδιά ήταν εντελώς διαφορετικά στο θέμα του ύπνου. Ο ένας μας ταλαιπώρησε, η άλλη καθόλου. Ίσως έπαιξε ρόλο και η σειρά της γέννησής τους, ίσως και η ιδιοσυγκρασία τους, ίσως και η εμπειρία μας, ίσως και διάφορα άλλα τα οποία δεν έχουμε καν φανταστεί. Πάντως, αυτό που «έπιανε» και στους δυο, και απ’ ό,τι ακούω και διαβάζω, είναι δύσκολο να μη φέρει αποτέλεσμα, είναι η ρουτίνα της βραδινής ανάγνωσης. Υπάρχουν μάλιστα και μια σειρά από Goodnight Stories, ιστορίες για καληνύχτα ελληνιστί, που έχουν γραφτεί για να διαβάζονται στο κρεβάτι, από γονείς και παιδιά μαζί.

86013-800x800

Ένας νέος τρόπος να κοιμίζετε το παιδί σας!

Εδώ σας παρουσιάζουμε δυο λίγο… διαφορετικές ιστορίες με μια ξεχωριστή φιλοσοφία. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της δεύτερης, θυμήθηκα και την πρώτη, την οποία είχα «χρησιμοποιήσει» με τεράστια επιτυχία ως βραδινό ανάγνωσμα όταν είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια. «Το κουνελάκι που ήθελε να κοιμηθεί» και «Η ελεφαντίτσα που ήθελε να κοιμηθεί» είναι δυο διεθνή best seller βιβλία του Σουηδού Καρλ Γιόχαν Φόρσεν Έρλιν (Carl-Johan Forssén Ehrlin), κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και παρουσιάζουν έναν νέο, εντελώς πρωτοποριακό τρόπο για να κοιμίζετε το παιδί σας. Ο συγγραφέας έχει σπουδάσει ψυχολογία σε σουηδικά πανεπιστήμια και ειδικεύεται στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP Master Practitioner). Εργάζεται ως σύμβουλος, δημόσιος ομιλητής και παιδαγωγός, με αντικείμενο την προσωπική βελτίωση, την εξέλιξη νοητικών ικανοτήτων και την ηγεσία και έχει χρησιμοποιήσει τις επιστημονικές του γνώσεις για να δημιουργήσει αυτά τα δυο βιβλία-εργαλεία, που θα βοηθήσουν κάθε ξενυχτισμένο πατέρα και μάνα να πάρει μια βαθιά ανάσα.

61069-800x800__15905.1544129510

Μπορεί πράγματι ένα παραμύθι να αποκοιμίσει;

Σας έτυχε ποτέ να δυσκολευτείτε τόσο πολύ να κοιμίσετε το παιδί σας, που ευχηθήκατε να είχατε ένα μαγικό φίλτρο; Εμένα ναι. Πολλάκις. Ας πούμε, λοιπόν, ότι αυτά τα βιβλία μπορεί να είναι το πολυπόθητο μαντζούνι που αναζητάτε. Πρόκειται για δυο παραμύθια που διαφέρουν από τις κλασικές εικονογραφημένες ιστορίες με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι, καθώς επιστρατεύουν πρωτοποριακές και εξελιγμένες ψυχολογικές τεχνικές οι οποίες βοηθούν το παιδί να χαλαρώνει, να το παίρνει ο ύπνος πιο γρήγορα και να κοιμάται όλο και πιο ήρεμο κάθε βράδυ.

Στο πρώτο βιβλίο, κεντρικός ήρωας είναι ο Λάκης, ένα κουνελάκι που δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Ο Λάκης είναι κουρασμένος αλλά δεν τον παίρνει ο ύπνος, κι έτσι μαζί με τη Μαμά Κουνελίνα επισκέπτονται τον Θείο Νύστα, τον καλόκαρδο μάγο που μπορεί να αποκοιμίσει τον καθένα. Στον δρόμο τους συναντάνε τον Σαλίγκαρο Κοιμίση και τη σοφή Κουκουβάγια Υπναρού, που δίνουν στον Λάκη πολύτιμες συμβουλές για να τον πάρει πιο εύκολα ο ύπνος. Παρότι νυστάζει όλο και περισσότερο, ο Λάκης συνεχίζει τον δρόμο του προς τον Θείο Νύστα. Ο καλόκαρδος μάγος πασπαλίζει τον Λάκη με τη μαγική του ονειρόσκονη και τον κάνει να νυστάξει τόσο πολύ που με το ζόρι  καταφέρνει να επιστρέψει στο σπίτι του. Εκεί, τον παίρνει ο ύπνος  και κοιμάται γλυκά όλο το βράδυ…

Στο δεύτερο βιβλίο, κεντρική ηρωίδα είναι η Λένα η ελεφαντίτσα, την οποία το παιδί καλείται να ακολουθήσει στο κρεβάτι της, που βρίσκεται μέσα στο μαγικό δάσος. Παρέα της στο ταξίδι της προς τη χώρα των ονείρων η Λένα έχει τη Μαμά Ελεφαντίνα και τον Μπαμπά Ελέφαντα, αλλά και διάφορα ζωάκια, όπως τον Τυφλοπόντικα Κοιμίση, και φυσικά τον περίφημο Λάκη το κουνελάκι.

Γραμμένα έτσι ώστε να δίνουν στο ασυνείδητο του παιδιού εναύσματα που το ωθούν προς τον ύπνο, με επαναλήψεις λέξεων όπως ύπνος, τώρα, κοιμηθείς, χαλάρωσε, ήρεμος, νύχτα, κουρασμένος, «Το κουνελάκι που ήθελε να κοιμηθεί» και «Η ελεφαντίτσα που ήθελε να κοιμηθεί» φέρνουν απτά αποτελέσματα τόσο για τον βραδινό όσο και για τον μεσημεριανό ύπνο.

Ταιριάζουν σε όλους;

Όπως λέει ο συγγραφέας, ο γονιός πρέπει καταρχάς να είναι ο ίδιος χαλαρός (φυσικά τα παιδιά αντιλαμβάνονται την «αγωνία» μας να τα κοιμίσουμε και αντιδρούν παραμένοντας με το μάτι γαρίδα), να παρατηρεί το παιδί και να τροποποιεί το «μαγικό» παραμύθι που του διαβάζει (παρέχονται οδηγίες προς ναυτιλλομένους, μη φοβάστε) ανάλογα τις ανάγκες του, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες φράσεις, χαμηλώνοντας τη φωνή του ή μιλώντας αργά σε διάφορα σημεία, ώστε το παιδί να «συγκεντρωθεί» σε αυτά και το πάρει ο ύπνος. Ο ίδιος πάντως έχει πάρει γράμματα για μωρά από οκτώ μηνών ως και ενήλικες με σοβαρά προβλήματα αϋπνίας που κατάφεραν να κοιμηθούν χάρη σε αυτά τα παραμύθια. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν απευθύνονται σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία και προσαρμόζονται. Σε κάθε περίπτωση, αν ο μπαμπάς ή η μαμά προετοιμάσουν το έδαφος για τον ύπνο, επιμείνουν, κάνουν συνήθεια την ανάγνωση και επικεντρωθούν στο χαλάρωμα του μικρού αρνητή του ύπνου, σίγουρα η μέρα τους θα κλείσει ήρεμα και θα έχουν όλοι τους όνειρα γλυκά.

Κλείνοντας, θα σας πω το κρίμα μου. Με παιδιά μεγαλούτσικα πλέον και με πρόγραμμα «πιο γεμάτο πεθαίνεις», τα βράδια με βρίσκουν πάντοτε να προσπαθώ να μαζέψω τα κομμάτια μου. Τις προάλλες, ξαπλωμένη, είχα στα χέρια μου την ελεφαντίτσα, προετοιμαζόμενη να γράψω αυτό το κείμενο. Η κόρη μου, λοιπόν, 8μιση ετών πλέον και με άριστο έλεγχο του ύπνου της, προσφέρθηκε να μου τη διαβάσει, ακολουθώντας της οδηγίες για να με «χαλαρώσει», γιατί «με λυπόταν». Την επόμενη μού είπε πως αποκοιμήθηκα στη σελίδα 18…

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Leave a Reply