ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ. ΤΟ ΚΟΝΤΟΛΑΙΜΙΚΟ ΚΟΤΣΥΦΙ

Το κοντολαίμικο κοτσύφιΜια στιγμή ησυχίας σ’ έναν κόσμο γεμάτο τσακωμούς έδωσε τη δύναμη σ’ ένα μικρό κοτσύφι να βγει απ’ τ’ αυγό του και να περπατήσει προς την αληθινή ζωή – πέρα απ’ το χωράφι με τις τσουκνίδες που τσιμπάνε με τη χλεύη τους, πέρα από τον βάλτο όπου μπορείς να κολλήσεις για πάντα. Χάρη στη φιλία, έφτασε στη λιμνοθάλασσα – εκεί που πετάνε τα πουλιά. Το παραμύθι της Λίλης Λαμπρέλλη “Το κοντολαίμικο κοτσύφι”, πλαισιωμένο από τις ζωγραφιές της Βάσως Ψαράκη, από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι ένα παραμύθι εσωτερικής διαδρομής, ένα πολυεπίπεδο ανάγνωσμα πολύτιμο για μικρούς και μεγάλους!

Ξεκινά η ανάγνωση και μέσα από “το παρτέρι” των λέξεων “ανθίζουν” ερωτήσεις όπως ποιος είμαι; από πού ήρθα; πού βρίσκομαι; πού πάω; πού θέλω να πάω; και αν θέλω κάπου να πάω, αν επιθυμώ και αυτή μου η επιθυμία μπορεί να γίνει φως και να με οδηγήσει εκεί; Ποιος θα με βοηθήσει; Η μοίρα; Το Κισμέτ; Το πεπρωμένο; Ποιος είναι το πεπρωμένο μου; Και αν σας έλεγα πως το πεπρωμένο μας είναι οι γονείς μας, η οικογένεια μας και το περιβάλλον από το οποίο προερχόμαστε; Αν σας έλεγα πως το κισμέτ μας επηρεάζεται από τις προηγούμενες γενεές; Και αν σας έλεγα πως σαν γονείς έχουμε το χρέος και την ευθύνη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να απελευθερωθούν από τα ψυχοκοινωνικά δεσμά που μας στριμώχνουν διαγενεαλογικά; Αν σας τα έλεγα όλα αυτά θα μπορούσατε αγαπητοί μου γονείς να κάνετε λίγο ησυχία και να ακούσετε προσεκτικά κάτω από όλα αυτά τα πρέπει και τα θέλω των άλλων;

Θα ακούγατε τις δικές σας επιθυμίες και τους δικούς σας φόβους; Θα τολμούσατε να φωτίσετε το δρόμο των μικρών σας και να δείξετε εμπιστοσύνη σε εκείνα; Ένα νεογέννητο μωρό έρχεται στον κόσμο μέσα σε ένα μικρό κορμάκι που κρύβει δύναμη και ενέργεια, πρόκειται για ένα πλάσμα γεμάτο δυνατότητες. όταν αναγνωρίζουμε πως τα παιδιά μας έχουν δικό τους πεπρωμένο, έχουν δικές τους επιθυμίες και δική τους πορεία, σύμφωνα με την φύση τους, τότε θα δούμε πως υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες γα την εξέλιξή τους και την πνευματική τους ολοκλήρωση.

Ως γονείς έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως ο ρόλος μας είναι εκείνος της καθοδήγησης, στην πραγματικότητα οφείλουμε να είμαστε οι συνοδηγοί. Ο συνοδηγός ξέρετε είναι ο ποιο σημαντικός ρόλος που υπάρχει, είναι εκεί στην υπηρεσία του οδηγού, να τον ακούει, να του μιλάει, να τον προστατεύει, να τον βοηθά, να τον στηρίζει, να του κάνει παρέα. Διαβάστε αυτό εδώ το βιβλίο πρώτα μόνοι σας και έπειτα με τα παιδιά σας. Όταν το διαβάσετε εσείς, αναρωτηθείτε, έχετε υπάρξει κοντολαίμικο κοτσύφι; Έχετε αισθανθεί έστω και λίγο όπως εκείνο; Έχετε παλέψει με τσουκνίδες; Έχετε γνωρίσει καμιά Πασχαλίτσα ή ακόμα και Κάστορα; Αν απαντήσετε ξεκάθαρα σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε τα παιδιά σας είναι τυχερά, πρόκειται να κάνουν ένα υπέροχο ταξίδι στο πλάι σας και στη συνέχεια ένα υπέροχο ταξίδι στο πλάι υπέροχων (όπως είσαστε εσείς) ανθρώπων. Καλή ανάγνωση και καλά αγέρωχα πετάγματα!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο soultraveler.gr

Leave a Reply