ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗΣ: ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Πέτρος ΜπουλούμπασηςΟ εικαστικός Πέτρος Μπουλούμπασης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Εικονογραφήσεις του έχουν εκτεθεί και εκδοθεί σε: Ελλάδα, Η.Π.Α., Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία, Κορέα, Βέλγιο, Ιράν, Τουρκία, Σλοβακία. Έχει τιμηθεί με επαίνους και βραβεία, μεταξύ των οποίων το «Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2007». Τον συναντήσαμε και συζητήσαμε για την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και τις προκλήσεις που αυτή κρύβει.

1. Πώς ξεκίνησες να εικονογραφείς παιδικά βιβλία; Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε να ζωγραφίζω. Παρακολούθησα επί σειρά ετών μαθήματα ζωγραφικής και στη συνέχεια σπούδασα Γραφιστική στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Η πρώτη μου επαφή, λοιπόν, με τον χώρο του βιβλίου ξεκίνησε με τη γραφιστική ιδιότητα, η οποία κάποια στιγμή έδωσε τη σκυτάλη στην εικονογραφική.

2. Ποιες προκλήσεις κρύβει η εικονογράφησή τους; Κάθε βιβλίο σού προσφέρει τη δυνατότητα να ξεκινήσεις ένα δημιουργικό ταξίδι από την αρχή, προσπαθώντας παράλληλα να εξυπηρετήσεις τις εκάστοτε ιδιαίτερες «απαιτήσεις» που αυτό εμπεριέχει.

3. Από πού εμπνέεσαι; Η λέξη «έμπνευση» μου ακούγεται κάπως περίεργα. Θα την αντικαθιστούσα ευχαρίστως με τη λέξη «ερέθισμα». Ερεθίσματα, λοιπόν, υπάρχουν παντού, αρκεί να θες να είσαι δέκτης. Στις –σπάνιες– περιπτώσεις τώρα που αυτά δεν υπάρχουν, τα δημιουργείς εσύ.

4. Πού ζωγραφίζεις συνήθως και ποιες τεχνικές χρησιμοποιείς; Τα τελευταία χρόνια δουλεύω σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακά, στον προσωπικό μικρόκοσμο του σπιτιού μου.

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο από όλα όσα έχεις εικονογραφήσει; Και ποιος ο αγαπημένος σου ήρωας; Κάθε φορά είναι αυτό που μόλις έχω εικονογραφήσει, μέχρι να του πάρει τη σειρά το επόμενο.

6. Πώς συνεργάζεσαι συνήθως με τους συγγραφείς; Δουλεύετε παράλληλα ή παίρνεις το κείμενο μετά την ολοκλήρωσή του; Είναι κάπως σπάνιο να μπορεί να λειτουργήσει μια παράλληλη συνεργασία. Συνήθως ο καθένας ασχολείται με τον τομέα του.

7. Ποιον εικονογράφο, Έλληνα ή ξένο, θαυμάζεις; Υπάρχουν, εννοείται, πολλοί καλλιτέχνες που μου αρέσει η δουλειά τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Θα αναφέρω απλώς αυτόν που μου έρχεται στο μυαλό τώρα, για την υπέροχα αιρετική οπτική του. Λέγεται Joan Cornella.

8. Ποιο βιβλίο θα ήθελες να έχεις εικονογραφήσει; Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο. Σίγουρα υπάρχουν αρκετές κλασικές ιστορίες που προσφέρουν πλούσιο εικονογραφικό ενδιαφέρον.

9. Τι δουλεύεις αυτή τη στιγμή; Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω μια πολύ ωραία ιστορία με πρωταγωνιστή κάποιον κ. Κόκορα! Νεότερα προσεχώς.

10. Τέλος, πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου σε ένα παιδί; Νομίζω ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που ήδη εδώ και κάποια χρόνια συμβαίνει. Μέσω των βιβλίων.

Ο Πέτρος Μπουλούμπασης διατηρεί την ιστοσελίδα www.petrosbouloubasis.com, όπου μπορείτε να βρείτε ολοκληρωμένη τη δουλειά του. Η εικόνα είναι από το βιβλίο «Amours et sortilèges», 2016 Lior éditions (France)

Leave a Reply