ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ| ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ

17797400_1242865329154218_1665205401_oΕίμαι παιδί βγαλμένο από βιβλία. Είσαι και εσύ ένα παιδί βγαλμένο από βιβλία. Τα παιδιά μας είναι βγαλμένα από βιβλία. Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από λέξεις κεντημένες στο ύφασμα της ζωής.Το παραμυθένιο βιβλίο των Oliver Jeffers και Sam Winston Ένα παιδί από βιβλία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος έχει την ιδιότητα να μας ταξιδεύει στον κόσμο του παιδιού που ζει μέσα μας.

Έχουμε όλοι υπάρξει, στον κόσμο της παιδικής φαντασίας μας, βασίλισσες, βασιλιάδες, πρίγκιπες, πριγκίπισσες, γουρουνάκια, κακός λύκος, κυνηγός, Κοκκινοσκουφίτσα, Χιονάτη και τόσα άλλα πλάσματα των παραμυθιών. Έχουμε όλοι επισκεφτεί και εσωτερικεύσει έναν κόσμο γεμάτο χρωματιστές ιστορίες που μεγαλώνοντας ξεχνάμε απορροφημένοι από έναν κόσμο μουντό, άχρωμο!

Σε κάθε σελίδα του βιβλίου αυτού κρύβεται και ένα μυστικό ταξίδι που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μονάχα αν επιτρέψουμε στις λέξεις να μπουν στη σειρά και να ξεδιπλωθούν πολύτιμες ιστορίες μέσα μας, ιστορίες που ξεκίνησαν να μας συντροφεύουν σε μια ηλικία που δεν μπορούσαμε ακόμα καν να μιλήσουμε.

Διαβάστε αυτό το Ένα παιδί από βιβλία με τα παιδιά σας και μείνετε σε κάθε σελίδα για λίγο, σκεφτείτε ποια παραμύθια σας έρχονται στο μυαλό και συζητήστε για τη σημαντικότητα των λέξεων και των παραμυθιών μέσα μας.

Αν το παιδί σας είναι μικρό (αν δεν έχει πάει ακόμα σχολείο) προτείνω να παίξετε αναπαριστώντας το ταξίδι που κάνουν οι μικροί ήρωες του βιβλίου και να βάλετε μέσα στο παιχνίδι όλους τους ήρωες που γνωρίζει και επιθυμεί το μικρό σας.

Είναι σημαντικό να ταξιδεύουμε με τα παιδιά μας στον κόσμο της φαντασίας και να τους επιτρέπουμε να μας παρασύρουν στην χώρα του ποτέ, στη χώρα του άχρονου. Ο Χαλίλ Γκιμπράν λέει πως πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να μάθουμε από τα παιδιά μας και όχι αυτά να μάθουν από εμάς.

Διαβάζοντας ξανά και ξανά το Ένα παιδί από βιβλία με την κόρη μου, σκέφτομαι πως εμείς οι γονείς πρέπει να είμαστε ο άνεμος που δίνει ώθηση στα πανιά μιας βάρκας έτοιμης να ταξιδέψει σε θάλασσες γεμάτες λέξεις, εικόνες και σύμβολα.

Καλούμαστε να γίνουμε το φιλόξενο νησί που κάθε ναυτικός- εξερευνητής ξαποσταίνει μέχρι να ριχτεί ξανά στις περιπέτειες! Όσο δύσκολη και να είναι η καθημερινότητά σας, όσο μουντός και να είναι ο κόσμος σας, αφήστε μια χαράδρα στην ψυχή σας να περάσουν οι λέξεις και τα σύμβολα που ζουν μέσα στο άχρονο της παιδικότητας σας.

Καλή ανάγνωση και καλά ταξίδια.

Ένα παιδί από βιβλία

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, ομαδική και οικογενειακή αναλύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr 

Leave a Reply