ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ| ΜΗΝΑΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν φέτος το Νοέμβριο το «Μήνα Εφηβείας», ένα λογοτεχνικό αφιέρωμα στους εφήβους, υλοποιώντας δράσεις με στόχο την προσωπική έκφραση της πιο δημιουργικής και συνάμα της πιο ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας.

Οργανωμένες ομάδες εφήβων, σχολεία, αλλά και ανεξάρτητες παρέες επιλέγουν το Βιβλιοπωλείο Πατάκη και άλλους συνεργαζόμενους χώρους για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, για να ανακαλύψουν βιβλία που τους αφορούν, καθώς και για να συναντήσουν ανθρώπους που συντονίζονται μαζί τους και τους καταλαβαίνουν.

Το Τaλκ μίλησε για τις δράσεις αυτές με τον κ. Δικαίο Χατζηπλή, υπεύθυνο παιδικού τμήματος των Εκδόσεων. Ας δούμε τι μας είπε.

Κ.Χατζηπλή, οι έφηβοι είναι μια ιδιαίτερη ομάδα, που ακροβατεί μεταξύ ενήλικης και παιδικής λογοτεχνίας. Συχνά μάλιστα είναι αδικημένοι ως αναγνωστικό κοινό. Πώς τους προσεγγίζουν οι εκδόσεις σας; Οι Εκδόσεις Πατάκη εδώ και 24 χρόνια ασχολούνται συστηματικά με την έκδοση λογοτεχνίας για εφήβους. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία η εκδοτική μας δράση συμπληρώνεται από μια προσπάθεια αμεσότερης προσέγγισης της «δύσκολης» αυτής ηλικιακής ομάδας, με στόχο οι έφηβοι να εκφραστούν, αλλά ταυτόχρονα να ακουστούν και από τους ενήλικες. Δεν ασχολούμαστε, λοιπόν, μόνο με τη λογοτεχνία, αλλά με την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα, με την επιστήμη και με πλείστα άλλα κοινωνικά θέματα. Όλα αυτά «παντρεύονται» στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας, που φέτος τον Νοέμβριο θα διοργανωθεί για 6η συνεχή χρονιά, καθώς ο θεσμός ξεκίνησε το 2011.

dsc07750

Εξηγήστε μας τι ακριβώς είναι ο Μήνας Εφηβείας; Ο Μήνας Εφηβείας αποτελείται από μια σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται στους εφήβους, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς. Εισηγητές στις εκδηλώσεις είναι συγγραφείς, άνθρωποι των τεχνών, επιστήμονες-συνεργάτες και φίλοι των Εκδόσεων Πατάκη, που παρουσιάζουν θεματικές τις οποίες έχουν προσεγγίσει μέσα από το λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό ή επιστημονικό τους έργο. Μέσα από τον Μήνα Εφηβείας, οι νέοι παροτρύνονται σε πολιτιστικές δράσεις και ενθαρρύνονται να συμμετέχουν δημιουργικά, να πάρουν τον λόγο και να βρουν νέες διόδους έκφρασης. Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων έχει σύγχρονο χαρακτήρα και περιλαμβάνει θέματα που τους αφορούν. 

dsc08168

Πείτε μας ενδεικτικά κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν στο φετινό Μήνα Εφηβείας. Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουμε για πολιτική, για δημοσιογραφία, για δημιουργική γραφή, για αρχαιολογία, για το προσφυγικό ζήτημα, για την κρίση, για την ιστορία, για κινηματογράφο, για την αποτυχία, για λαϊκά παραμύθια, για θέατρο, για τουρισμό, για δεξιότητες ζωής, ακόμα και για comfort zones, αλλά και για… texting! Μεταξύ των εισηγητών θα είναι οι Μάνος Κοντολέων, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λίτσα Ψαραύτη, Σοφία Παπαΐωάννου, Φίλιππος Μανδηλαράς, Στέλλα Κάσδαγλη, Αργυρώ Πιπίνη, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Λίλη Λαμπρέλλη, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Σπύρος Γιαννακόπουλος, Μαρία Παπαγιάννη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ηρώ Ποταμούση, Ελένη Δικαίου, Ανδρέας Αρματάς, Σμαρούλα Παντελή, Λίνα Λυχναρά, Γιώργος Παναγιωτάκης, Κατερίνα Σέρβη, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Βάλια Λουτριανάκη κ.ά.

athina-tou-polemou-34

Οι εκδηλώσεις σας αφορούν μόνο σε οργανωμένες ομάδες μαθητών ή είναι ανοιχτές σε όλους; Οι εκδηλώσεις του Μήνα Εφηβείας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Σε εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, σε εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς και σε εκδηλώσεις για οργανωμένες ομάδες εφήβων και μαθητών, δηλαδή για τάξεις σχολείων, ομάδες λογοτεχνίας, καλλιτεχνικές ομάδες, για μαθητές φροντιστηρίων, για συλλόγους κ.ά. Πολλοί εκπαιδευτικοί, λοιπόν, συνδυάζουν τα θέματα που δουλεύουν στην τάξη τους με τη συμμετοχή των παιδιών σε σχετικές εκδηλώσεις του Μήνα Εφηβείας, χαρίζοντας έτσι μια σφαιρικότερη εμπειρία στους μαθητές τους.

anakalyptontas-ton-enoxo-2-edited

Όσοι παρακολουθούν τις εκδηλώσεις πληρώνουν κάποια συμμετοχή; Όχι βέβαια! Ο Μήνας Εφηβείας δεν έχει κανέναν εμπορικό χαρακτήρα και όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί φορείς συμπράττουν στην προσπάθειά μας αυτή. Φέτος οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι το visitgreece.gr, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Πολιτιστικό Κέντρο του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ», το Μουσείο Ηρακλειδών, το μαθητικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Βορείου Αιγαίου  «CINEμάθεια», η Ελληνική Ένωση για την προώθηση της ρητορικής στην εκπαίδευση, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, το Public Συντάγματος, ο ΙΑΝOS Θεσσαλονίκης, το KUDU «The Workshop» και φυσικά το βιβλιοπωλείο Πατάκη. 

Τέλος, με αφορμή το Μήνα Εφηβείας, μιλήστε μας για την εφηβική ιστοσελίδα των Εκδόσεών σας. Το www.i-read.i-teen.gr είναι η πρώτη ελληνική ιστοσελίδα με αντικείμενο το βιβλίο που απευθύνεται αποκλειστικά στους έφηβους. Το βιβλίο δεν είναι μόνο λέξεις τυπωμένες σε χαρτί. Είναι μια απόλαυση, ένας τρόπος για να ξεχαστούμε, για να ταξιδέψουμε, για να ονειρευτούμε. Αυτό το site, λοιπόν, φτιάχτηκε για όσους ζητάνε κάτι παραπάνω: παραπάνω ταξίδι, παραπάνω μουσική, παραπάνω σκέψη, παραπάνω όνειρο. Γιατί το κάθε βιβλίο είναι ένας ολόκληρος κόσμος! Αν οι έφηβοι θέλουν να μπουν σε αυτόν τον κόσμο, να ανεβάσουν τις ιδέες τους, να συνομιλήσουν με συνομηλίκους τους, μπορούν επισκεπτόμενοι αυτό το site να γίνουν μέλη μιας μεγάλης παρέας.

13669220_1102791576480878_8943433490535467042_n

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Μήνα Εφηβείας μπορεί να το βρει κανείς αναρτημένο στο εφηβικό site των Εκδόσεων Πατάκη: www.i-read.i-teen.gr ή επικοινωνώντας με τον κ. Δικαίο Χατζηπλή στο 2103650024 και ekdiloseis@patakis.gr

Leave a Reply