ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΜΑΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τα Χριστούγεννα, για τα περισσότερα παιδιά, αλλά και για εμάς τους μεγάλους (που με χαρά φιλοξενούμε μέσα μας το παιδί που ήμασταν κάποτε) είναι η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου. Όλα είναι στολισμένα, πλησιάζουν οι μέρες (έστω και λίγες) των αδειών, κλείνουν τα σχολεία, τα σπίτια μας θα μοσχομυρίσουν κανέλα, μέλι και ανθόνερο (το δικό μου τουλάχιστον σίγουρα).

Από μικρή ανυπομονούσα να πάω στο συνοικιακό βιβλιοπωλείο και με τα χρήματα από τα κάλαντα της παραμονής των Χριστουγέννων να αγοράσω βιβλία με διάφορες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, αλλά και ξεχωριστές χειροτεχνίες που θα χάριζα στους συγγενείς μου την πρωτοχρονιά! Η υπέροχη αυτή διαδικασία έχει ξεκινήσει απο πολύ νωρίς στο σπίτι μας!

15368965_1131876920253060_168902725_o

Η κόρη μου είναι το μικρό Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων. Απολαμβάνω την κάθε στιγμή μαζί της. Ζωγραφίζουμε αστεράκια, φάτνη και χαρούμενα δεντράκια. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε καταπιαστεί με την προετοιμασία ευχετήριων καρτών, αξιοποιώντας το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ίκαρος “Χρωματίζω κάρτες και φακέλους – Χριστούγεννα” της Rebecca Jones. Η μικρή κάθεται στο “ατελιέ της” και ξεκινά να χρωματίζει (περισσότερο μουτζουρώνει, αλλά αυτή είναι η ουσία, να το ευχαριστηθεί!). Την υπέροχη αυτή δραστηριότητα συνοδεύει η αφήγηση (απο εμένα) δυο υπεραγαπημένων της βιβλίων που θέλει να ακούει εναλλάξ.

15397659_1131876876919731_789343550_o

“Μαμά τον Ξυλαράκη θέλω”.

Οι περιπέτειες του μικρού Ξυλαράκη (εκδόσεις Ίκαρος) είναι γραμμένες κατανοητά και απλά, αλλά όχι απλοϊκά, με ομοιοκαταληξίες της Donaldson και αυτό τις κάνει ανάρπαστες μιας και η μικρή μου ήδη τις έχει αποστηθίσει! Ο Scheffler προσωποποιεί τα ζώα, τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους στις έξυπνες ζωγραφιές του (όπως κάνει πάντα, άλλωστε, ο “μπαμπάς” του Τικ και της Τέλα, σειρά παραμυθιών που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Ίκαρος). Αυτό το πολύτιμο βιβλίο είναι η αφορμή να τονίσουμε στα παιδιά πως οι γιορτές των Χριστουγέννων θα μας βρουν όλους μαζί!

15398829_1131877010253051_428254567_o

“Τώρα μπαλέτο, μαμά! Καρυδούλης”

Λίγο αργότερα η μικρή λέει “τώρα μπαλέτο, μαμά! Καρυδούλης”. Αναφέρεται στον Καρυοθραύστη, στο κλασικό και αγαπημένο παραμύθι, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε βιβλίο για παιδιά βασισμένο στην παραγωγή του George Balanchine για το New York City Ballet (εκδόσεις Ίκαρος, μετάφραση Αντώνη Παπαθεοδούλου). Βάζουμε και το ανάλογο cd και κάνουμε τα δικά μας χορευτικά με τους μαρκαδόρους στα χέρια (τρέχοντας πού και πού για να χρωματίσουμε τις κάρτες).

15369804_1131876950253057_335784314_o

Τα Χριστούγεννα είναι μαγικά. Ζήστε τα όσο μπορείτε με τα παιδιά σας! Λερώστε την κουζίνα σας με ζάχαρη άχνη, φαρίνα και κανέλα, ζωγραφίστε, παίξτε, διαβάστε μαζί χριστουγεννιάτικες ιστορίες και βουτήξτε στον κόσμο της φαντασίας αναπαριστώντας της με κούκλες ή και με εσάς τους ίδιους!

Είναι μάλλον γνωστό σε όλους μας πως για τα πιο πολύτιμα δώρα δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα! Τα παιδιά μας κατά βάθος αυτό που χρειάζονται, περισσότερο από όλα τα δώρα, είναι κάποιον να μοιράζονται την ζωή τους, τα συναισθήματά τους και έναν χώρο να αναπτύσσουν δημιουργικές ώρες…

* Δεν αρκεί να τους αγοράζουμε παιχνίδια, πρέπει να έχουμε χρόνο να παίζουμε μαζί τους!

* Δεν αρκεί να τα ντύνουμε όμορφα, πρέπει να τους επιτρέπουμε να λερώνονται κιόλας και εμείς μαζί τους (ποιο παιδί δεν έχει ενθουσιαστεί παίζοντας στον κήπο, το μπαλκόνι, την παιδική χαρά, με χώματα και χαλίκια)!

*Δεν αρκεί να τους βάζουμε να δουν ποιοτικά έργα στην τηλεόραση και να διαβάζουν καταπληκτικά βιβλία! Θα πρέπει να είμαστε εκεί να συζητάμε μαζί τους και να τους δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστούν!

Και πάει λέγοντας! Αγαπητοί γονείς φέτος στις γιορτές στοχεύστε στην ποιότητα και στην ποσότητα χρόνου με τα παιδιά σας! Αυτό θα είναι το δώρο που δεν θα ξεχάσουν ποτέ στη ζωή τους!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr 

Leave a Reply