ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|ΤΙΚ ΚΑΙ ΤΕΛΑ

Ο Axel Scheffler το 2011 δημιούργησε τον Τικ και την Τέλα, ένα λαγουδάκι και ένα ποντικάκι, που περνούν όμορφα τις  μέρες  τους, μα αντιμετωπίζουν κάποιες αναποδιές, όπως όλοι, και τελικά τα βγάζουν πέρα, όπως  μας λέει και ο ίδιος σε  μια συνέντευξη του που θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε στο  http://www.tikkaitela.gr/  (εκεί θα βρείτε παιχνίδια και κάποιες άλλες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα μικρά σας).

Κάθε βιβλίο του εικονογράφου και συγγραφέα του Τικ Και Τέλα (Εκδόσεις Ίκαρος), λειτουργεί σαν εργαλείο για τα παιδιά, κυρίως κάτω των 5, γιατί τα βοηθά να αντιληφθούν και να εισαχθούν σε έννοιες όπως η συγνώμη, η φιλία, η συμπαράσταση και η ομαδικότητα!

Δεν ήξερα σε ποια από όλες τις περιπέτειες των Τικ και Τέλα να αναφερθώ πρώτα! Αποφάσισα να σας μιλήσω για τον Τικ και Τέλα- ο βατραχάκος.  Την απόφαση αυτή την πήρα πρόσφατα καθώς  έπαιζα  με ένα παιδί 4 χρονών στο γραφείο μου! Ξαφνικά σταμάτησε να ζωγραφίζει και μου ζήτησε να πάρει στο σπίτι του ένα από τα κουκλάκια που έχω σε ένα καλάθι για να του θυμίζει όλα όσα λέμε μαζί. Του εξήγησα πως δεν θα μπορούσε να το πάρει μαζί αλλά πως θα το βρίσκει πάντα εκεί και πως θα μπορούσε να το έχει  στην αγκαλιά του όποτε το θέλει, στη διάρκεια των συνεδριών μας! Μου μίλησε για το αγαπημένο του κουκλάκι που περιμένει πάνω στο κρεβάτι και για την Τέλα (φανατικός αναγνώστης) που τελικά τα κατάφερε για λίγο χωρίς τον βατραχάκο της!

Τα αντικείμενα είναι γεμάτα ζωή για τα παιδιά και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με αυτά που τους  ανήκουν αλλά και σε σχέση με αυτά που επιθυμούν! Να μην τους τα κρύβουμε, να μην τα πετάμε (ένα σπασμένο παιχνίδι είναι άχρηστο για μας αλλά για το μικρό μας είναι το παιχνίδι με το οποίο έχει μοιραστεί σημαντικές στιγμές) και αν τους λείπουν να προσπαθούμε να κατανοήσουμε με ενσυναίσθηση την στεναχώρια τους, και κάποιες φορές την απόγνωσή τους!

Στο Τικ και Τέλα- ο βατραχάκος, περιγράφεται αυτό ακριβώς ! Η απόγνωση της μικρής ποντικίνας όταν συνειδητοποιεί πως ξέχασε τον βατραχάκο της στο σπίτι, είναι μεγάλη! Ο φίλος της ο Τίκ θα την βοηθήσει να ηρεμήσει με μια γενναιόδωρη κίνηση φιλίας! Το τέλος θα είναι συγκινητικό και αίσιο όπως σε όλες τις περιπέτειες του Τικ και της Τέλα, άλλωστε!

Της ίδιας σειράς :

Τικ και Τέλα – το σούπερ πατίνι.

Τικ και Τέλα- η λιμνούλα.

Τικ και Τέλα- το τέρας.

Τικ και Τέλα- το χιόνι.

Τικ και Τέλα- το μπαλόνι.

Δείτε τα όλα εδώ!

Καλή σας ανάγνωση!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply