ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ| Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

Ο Ντόναλντ Βίννικοτ λέει πως ο πατέρας χρειάζεται στο σπίτι για να βοηθάει τη μητέρα να νιώθει σωματική και ψυχική πλήρωση και τονίζει πως η παρουσία του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμα του μωρού. Το παιδί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις σχέσεις των γονιών και αν όλα είναι καλά, βρίσκει τη ζωή ευκολότερη και είναι πιο ικανοποιημένο και πολύ πιο ήρεμο.

Φαντάζομαι πως ο Κύριος Ιππόκαμπος δεν έχει μελετήσει τον γνωστό παιδοψυχίατρο, έχει όμως έμφυτο το ταλέντο της “μητρικής φροντίδας”… Είναι ένα τα παράξενα της φύσης που αποδεικνύουν ότι… “μάνα δεν είναι μονο μια”, μιας και ο πατέρας ιππόκαμπος, και τελικά όχι μονο αυτός, τα καταφέρνει μια χαρά!

Αφού διαβάσαμε τον Κύριο Ιππόκαμπο, η κόρη μου κοιτούσε τον μπαμπά της όλο το απόγευμα (έναν μπαμπά που τη φροντίζει σε καθημερινή βάση απο τη στιγμή που γεννήθηκε) και αφού πέρασαν κάποιες ώρες και το σκέφτηκε του λέει, “Εσύ τι είσαι; Ιππόκαμπος;” Μείναμε να την κοιτάμε έκπληκτοι… Αυτό το μικρό πλάσμα, μόλις δυο χρόνων, “χρησιμοποίησε” το υπέροχο βιβλίο του Eric Carle Ο Κύριος Ιππόκαμπος, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, για να “εξηγήσει” τη σχέση της με τον “μητρικό” μπαμπά της!

Γονείς, διαβάστε αυτό το βιβλίο με τα μικρά σας, κυρίως εσείς μπαμπάδες! Όλοι, ανεξάρτητα απο το φύλο μας, έχουμε τη δυνατότητα να φροντίσουμε τα παιδιά μας. Μην ξεχνάτε, όμως, πως η μεγαλύτερη φροντίδα και αίσθηση ασφαλείας πηγάζει απο την έκφραση της αγάπης των μελών της οικογένειας… Του ενός προς τον άλλον!

Φροντίστε, συναισθανθείτε και “αγγίξτε” ο ένας τον άλλον, τα παιδιά δεν αρκεί να τα γεννάμε… Οφείλουμε κυρίως να τα “κρατάμε” σε μια οικογένεια/φωλιά γεμάτη ζεστασιά, κατανόηση και αγάπη, για να έχουν με τη σειρά τους “κρατήματα” στη ζωή! Καλή ανάγνωση!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr 

Leave a Reply