ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40 ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα παιδικά βιβλία του Φίλιππου Μανδηλαρά Το έπος του ’40 και “Η Αντίσταση των Ελλήνων“, που εντάσσονται στη σειρά Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Αντίσταση των Ελλήνων
Ο γνωστός συγγραφέας παρουσιάζει μέσα από ένα εύληπτο, λιτό και όμορφο κείμενο σε έμμετρο λόγο τις περιπέτειες του έπους του 1940 και την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με χαριτωμένα στιχάκια, γραμμένα σε απλή γλώσσα, που εντυπώνονται αμέσως στη μνήμη των παιδιών και γίνονται ευκολότερα κατανοητά. Με άλλα λόγια, προσφέρει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ένα φιλικό πλαίσιο για την έναρξη της διδασκαλίας της πρόσφατης ιστορίας, που ακριβώς επειδή είναι πρόσφατη παρουσιάζει συχνά δυσκολίες.

Στης Αλβανίας τα βουνά πολέμησε με ανδρεία,
σ’ όλους απέδειξε της ψυχής του την αξία.
Για την πατρίδα του ήξερε πως πολεμούσε,
ενάντια σ’ έναν εχθρό που αγέρωχα κοιτούσε.


Στην Ακρόπολη ανέβηκαν μια νύχτα σκοτεινή
για να κόψουν της σημαίας το χοντρό σκοινί.
Οι φρουροί λίγο πιο ‘κει έπιναν και μεθούσαν,
για τη νίκη τους στην Κρήτη όλη νύχτα τραγουδούσαν.
Την αφήγηση του Μανδηλαρά συμπληρώνουν η χιουμοριστική, πολύχρωμη, ελκυστική εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια, αλλά και επιπλέον πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου για την καλύτερη κατανόηση των (ομολογουμένως δύσκολων στην κατανόηση από μικρά παιδιά) γεγονότων που ιστορούνται.
Τα βιβλία είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τη σχολική ύλη και τη γιορτή και να τα βοηθήσουν να έρθουν λίγο πιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα, στη ζωή των άγνωστων εκείνων στρατιωτών, των μεγάλων ηρώων που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιστάθηκε στους κατακτητές ο απλός λαός.

Leave a Reply