ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ

MARIA IRISΜε τη συμμετοχή των δύο ελληνικών υποψηφιοτήτων για τα διεθνή βραβεία Άντερσεν και σημαντική εκπροσώπηση εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων και λογοτεχνικών πρακτόρων, η Ελλάδα δίνει δυναμικά το παρών στην κορυφαία για το παιδικό βιβλίο 56η Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνιας που πραγματοποιείται από την 1η έως τις 4 Απριλίου 2019 στους ανακαινισμένους χώρους του εκθεσιακού κέντρου Bologna Fiere, με τιμώμενη χώρα την Ελβετία.

Τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα IBBY (International Board on Books for Young People) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Προξενείο της Ελλάδας στη Μπολόνια.

BOLOGNA

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Το ελληνικό περίπτερο, 48 τ.μ. (Hall 2/Stand D2), με ειδικά σχεδιασμένη κατασκευή, θα φιλοξενήσει, σε δικό τους χώρο, 14 εκδοτικούς οίκους: ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΙΚΑΡΟΣ, KΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΜΙΝΩΑΣ, ΝΕΦΕΛΗ/VOLATILIUM, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,  ΠΑΤΑΚΗΣ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ, τα λογοτεχνικά πρακτορεία ERSILIA και IRIS καθώς και το Ελληνικό Τμήμα της IBBY-Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Στις προθήκες του ελληνικού περιπτέρου θα παρουσιαστούν περισσότερα από 200 ελληνικά βιβλία, στις ενότητες: Νέες Εκδόσεις Παιδικών Βιβλίων (2018-2019), Βραβευμένα Παιδικά Βιβλία (Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2016), Μεταφρασμένα Παιδικά Βιβλία, βιβλία συμμετεχόντων εκδοτών  καθώς και εδικά σχεδιασμένα έντυπα και κατάλογοι στην αγγλική γλώσσα :

Κατάλογος μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων 2018-2019 (Children’s Greek Books in Translation) που καταγράφει περισσότερα από 50 παιδικά/εφηβικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που έχουν ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης κατά τη διετία 2018-2019.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει σε ειδικό παράρτημα και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού βιβλίου 2017:

Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

Μαύρο πρόβατο στο Τέξας, εκδόσεις Μεταίχμιο 2016, του Κώστα Χαραλά

Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 

Μελάκ, μόνος, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016, της Αργυρώς Πιπίνη σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή

Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού βιβλίου

Ξυπόλυτοι ήρωες,  εκδόσεις Πατάκη 2016, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη  

Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά

Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη,  εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016, της Έλσας Μυρογιάννη 

Κατάλογος Συμμετεχόντων στο Εθνικό Περίπτερο με σύντομη παρουσίαση του  προφίλ του κάθε εκδότη, λογοτεχνικού ατζέντη ή φορέα καθώς και ενημέρωση για τον (δίγλωσσο) Ηλεκτρονικό Κατάλογο Ελλήνων Εκδοτών  Greek Book Publishers eDirectory.

Έντυπα παρουσίασης των δύο υποψηφίων για τα Διεθνή Βραβεία Άντερσεν: δύο δεκαεξασέλιδα αφιερωμένα στις δύο ελληνικές υποψηφιότητες, τη Μαρία  Παπαγιάννη  για τη συγγραφή, και την Ίριδα Σαμαρτζή  για την εικονογράφηση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της IBBY  – Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Οι δύο υποψήφιες θα είναι παρούσες στην Έκθεση και θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις παρουσίασης του έργου τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΠΟΛΟΝΙΑ 

→ Στη βιβλιοθήκη Mediateca di San Lazzaro η Μαρία Παπαγιάννη

«Τις περιπέτειες του Νιλς» θα παρουσιάσει στα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια η Μαρία Παπαγιάννη μαζί με την εμψυχώτρια Ειρήνη Λουδάρου την Τρίτη 2 Απριλίου και ώρα 18.30 στη βιβλιοθήκη Mediateca di San Lazzaro, σε μια εκδήλωση που οργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα της Εμίλια Ρομάνια και τις εκδόσεις Πατάκη. Η συνεργασία με τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη ξεκίνησε δύο χρόνια πριν με τα εγκαίνια του ελληνικού τμήματος της  βιβλιοθήκης το οποίο εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με δωρεά βιβλίων από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ευγενική χορηγία Ελλήνων εκδοτών.

→ Εργαστήρι για εικονογράφους από την Ίριδα Σαμαρτζή

Στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων για επαγγελματίες της ΔΕΒ Μπολόνιας συμμετέχει η Ίρις Σαμαρτζή μετά από πρόσκληση της διευθύντριας της Έκθεσης Elanas Pasoli και του Ivan Canu, διευθυντή της σημαντικής σχολής εικονογράφησης «Mimaster» που εδρεύει στο Μιλάνο. Το εργαστήριο το οποίο θα εμψυχώσει και απευθύνεται σε σπουδαστές εικονογράφησης και νέους εικονογράφους έχει τίτλο “Paperbag stories” και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Απριλίου και ώρα 12.15 στο Illustrators Survival CornerArea Orange, Hall 30. 

→ Το Ελληνικό Πάρτι

Τους διεθνείς φίλους και συνεργάτες θα υποδεχτούν, στο Ελληνικό Περίπτερο, τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο καθιερωμένο  “Koulouraki party” με ελληνικά εδέσματα και κρασιά, το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου ( με την υποστήριξη του ελληνικού Προξενείου στη Μπολόνια).

Η Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου Μπολόνιας, αποκλειστικά επαγγελματική, αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά δικαιωμάτων παιδικού βιβλίου στον κόσμο. Η σταθερή τα τελευταία τρία χρόνια ελληνική παρουσία με το Εθνικό Περίπτερο  και η ενεργή συμμετοχή σε επαγγελματικές ημερίδες, δράσεις και ενημερώσεις μέσω , μεταξύ άλλων, του ευρωπαϊκού δικτύου ALDUS, μέλος της οποίας είναι η Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, διευρύνουν χρόνο με το χρόνο τη δυναμική και τις δυνατότητες εξαγωγής του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς αγορές.

Σύντομο βιογραφικό Μαρίας Παπαγιάννη

Γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Ελληνική Φιλολογία, ακολούθησε η κάθοδος στην πρωτεύουσα όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Ζει ακόμα στην Αθήνα, αλλά την εγκαταλείπει περιστασιακά για άλλα αγαπημένα μέρη. Διακρίσεις και βραβεία έλαβε αρκετά, όπως αυτά του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το “Ως δια μαγείας” και το “Παπούτσια με φτερά” και ο έπαινος για το “Πιάστε τους”. Είναι υποψήφια της Ελλάδας για το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους Hans Christian Andersen Award 2020, ενώ μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη μια εξαίρετη επαναπροσέγγιση και αφήγηση του εμβληματικού Νιλς Χόλγκερσον της Σέλμα Λάγκερλεφ.

Σύντομο βιογραφικό  Ίριδας Σαμαρτζή

Η Ίρις Σαμαρτζή είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Η δουλειά της έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: ΙX Santiago de Compostela Award for picture books για το βιβλίο Una Ultima Carta (2016), Κρατικό Βραβείο παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου για τα βιβλία Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο (2016) και Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές (2012), καθώς και βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για τα βιβλία Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… (2017), Το παλιόπαιδο (2015) κ.ά. Παράλληλα διδάσκει εικαστικά σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

Τα βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν απονέμονται ανά διετία από το ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) σε ένα συγγραφέα και έναν εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην Παιδική Λογοτεχνία. Το βραβείο Άντερσεν, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων για αυτό και λέγεται το «μικρό Νόμπελ».

Leave a Reply