ΑΡΗΣ Ο ΜΥΡΜΗΓΚΟΦΑΓΟΣ: Ο ΑΡΗΣ… ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

aris_εξωφυλλοΈνας καινούργιος  φίλος των παιδιών, ο «Άρης ο μυρμηγκοφάγος», έρχεται με νέες περιπέτειες, μέσα από το βιβλίο της Δέσποινας Καπάνταη “Ο Άρης… εξαφανίζεται!”

Ποιος είναι, λοιπόν, ο πρωταγωνιστής μας, ο Άρης; Δεν είναι πάντως ένας συνηθισμένος μικρός μυρμηγκοφάγος. Του  αρέσει πολύ η περιπέτεια, εξερευνά νέα πράγματα και καταβροχθίζει τόνους από μυρμήγκια. Η λαιμαργία του, όμως, τον βάζει σε μεγάλους μπελάδες. Πόσο θα κινδυνεύσει έξω στον σκληρό κόσμο; Είναι άραγε έξυπνος και προικισμένος να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να καταλαβαίνει  τα συναισθήματα των άλλων και να συγχωρεί; Με την δύναμη όμως της αγάπης όλα μπορεί να συμβούν. Ακόμα και ένα θαύμα, που οδηγεί σε τέλος καλό και… όλα καλά!

Η ιστορία του Άρη ξεκινάει όταν αργεί να γυρίσει στο σπίτι του (φαντάζεστε, άραγε, γιατί;) και φοβάται ότι οι γονείς του σίγουρα θα έχουν θυμώσει και ανησυχήσει. Έτσι, θέλει να τους κάνει ένα γευστικό δώρο. Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένας τεράστιος ελέφαντας. Οι δυο τους θα περάσουν από σαράντα κύματα μέχρι να τα βρουν και να γίνουν κολλητοί φίλοι. Τη σχέση τους θα επηρεάσει μια ακακία γεμάτη μυρμήγκια, ένα προσβλητικό τραγούδι, ένας κάκτος, ένα λιοντάρι, ένα τζιπ, ένα κοπάδι από αντιλόπες και βέβαια οι γονείς του Άρη, που επιτέλους θα βρουν τον εξαφανισμένο άσωτο και λαίμαργο γιο τους.

Το βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και άνω, τους μαθαίνει πώς να διαχειρίζονται αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η υπεροψία, η αγένεια, τους εξηγεί την ανάγκη τού να συγχωρούμε, τους διδάσκει τη δύναμη της αλληλεγγύης, τους επισημαίνει την ομορφιά των καλών τρόπων και τους τονίζει ότι οι γονείς πάντα ανησυχούν για τα παιδιά τους και ότι τα παιδιά αυτό πρέπει να το σέβονται.

Χάρη στις όμορφες και ζωντανές εικόνες που ζωγράφισε ο N. Kapadais και χάρη στο σπιρτόζικο κείμενο της συγγραφέα, τα παιδιά θα τελειώσουν την ανάγνωση της ιστορίας πλουσιότερα σε ενσυναίσθηση και μάλλον την επόμενη φορά θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά πριν δράσουν ανόητα, απερίσκεπτα και ανώριμα, είτε απέναντι στον εαυτό τους είτε απέναντι στους άλλους. Που, βέβαια, έχουν και αυτοί συναισθήματα και ανάγκες.

Ο Άρης ο Μυρμηγκοφάγος και ο φίλος του ο ελέφαντας πρόκειται να επιστρέψουν και με επόμενο τίτλο, στον οποίον θα αναζητήσουν τη μαμά του Άρη, πέρα από τη σαβάνα. Στη μεγάλη πόλη, τη γεμάτη ανθρώπους και αυτοκίνητα…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fantasia.

Άρης ο μυρμηγκοφάγος

Leave a Reply