ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΑ… ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ’30

Πώς θα φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με την ποίηση; Μια εξαιρετική πρόταση είναι η σειρά των βιβλίων “Αν διάβαζα… ποιητές της γενιάς του ‘30” του Αλέξη Κυριτσόπουλου, ένα παιχνίδι λέξεων και εικόνων, που αποτελεί την γέφυρα από τα κλασικά στα παιδικά βιβλία του Εκδόσεων Ίκαρος. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γράφει και εικονογραφεί για τα παιδιά έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα ποιήματα των Γ. Σεφέρη, Ν. Εγγονόπουλου και Γ. Ρίτσου.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Λίγο ακόμα… ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη» εντάχθηκε στη λίστα των White Ravens, δηλαδή στην ετήσια έκδοση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου, που περιλαμβάνει 250 σχολιασμένους προτεινόμενους τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από 30 γλωσσικούς τομείς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας και εικονογράφος “Σαν το καΐκι που περνά ανάμεσα στα ψηλά κύματα ενώ το πλοίο της γραμμής θαλασσοδέρνεται – κινήθηκα ανάμεσα στα ποιήματα και τράβηξα την γραμμή της αισιοδοξίας που νομίζω πως υπάρχει. Πιστεύω πως δεν πρόδωσα την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη – με αυτόν τον ελιγμό ανάμεσα στις στροφές του – πρόθεση μου είναι να σας στείλω στα ποιήματα να βρείτε εκεί όλο τους το βάθος και την σοβαρότητα. Δεν διάλεξα ποιήματα. Κάποιος άλλος θα διάλεγε πιο εύστοχα. Ζωγράφισα τις εικόνες που λάμπανε ανάμεσα στα ποιήματα και βρήκα ένα δικό μου – δικό τους – μονοπάτι στο φως.”

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον τίτλο «Βεγγαλικά… ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου», ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γράφει την ιστορία ενός ποιητή που ήθελε να στέλνει αστέρια στον ουρανό. Bεγγαλικά! Αστραπές, πεφταστέρια και θρύψαλα φεγγαριού είναι τα υλικά που διαλέγει για να στολίσει τον ουρανό με πυροτεχνήματα και λαμπερά ποιήματα. Το βιβλίο εντάχθηκε στη βραχεία λίστα για το «Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα, για βιβλίο πολύχρωμης εικονογράφησης» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, δηλαδή του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People). Ο Κυριτσόπουλος σημειώνει στο βιβλίο του: “Όταν διαβάζοντας τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου έφτασα στο ΠΕΡΙ ΥΨΟΥΣ, σαν να ξεπήδησε μπροστά μου ο ίδιος ο Εγγονόπουλος. Μήπως τα ποιήματά του δεν είναι πασχαλινά χαλκούνια; νυχτερινά υπέρλαμπρα μετέωρα του αττικού ουρανού; Το χέρι του που γράφει δεν είναι λαμπρό μέσ’ στον ήλιο, και φωτεινό από αστραφτερά πυροτεχνήματα τη νύχτα; Όταν μιλά δεν ρημάζουν το παν φοβεροί σεισμοί; Ηφαίστεια δεν ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε στα ουράνια την οργή τους; Μήπως ο Νίκος Εγγονόπουλος δεν είναι ο γιος του στρατηγού Μπολιβάρ; Μέσα στη σκιά, στα σκοτεινότερα στενά της αγοράς, πίσω από τη μάσκα του ιταλού πυροτεχνουργού – κου-κου, σε γνωρίσαμε, ευγενικέ κύριε Εγγονόπουλε!”

Το τρίτο βιβλίο της σειράς είναι «Οι περιπέτειες της Ρόζας… ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου». Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γράφει ένα παραμύθι για τις περιπέτειες της Ρόζας, ενός μικρού κοριτσιού που κυνήγησε μια πεταλούδα μέσα στην καταιγίδα, βασισμένο στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. “Ο βαρύς χειμώνας, τα μαύρα σύννεφα, η άνοιξη, όλα στριμώχνονται να χωρέσουν στο χείμαρρο των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου. Ζήτησα την άνοιξη. Ωστόσο παραμονεύουν σύννεφα που δεν ξεδίψασαν και που τα τραγούδια δεν ξορκίζουν. Πρώτη μου συντροφιά σ’ αυτή την αναζήτηση στάθηκε η ανθολογία των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου από τη Χρύσα Προκοπάκη. Χρειάστηκε όμως να ανατρέξω στο σύνολο του έργου του για να έχω τη δική μου γνώμη. Από δίπλα και η βιογραφία του ποιητή από τον Παντελή Πρεβελάκη. Τριγύρισα και σε άλλα βιβλία· μέχρι και στις Μεγάλες προσδοκίες του Ντίκενς για να θυμηθώ πώς περιγράφει την κυρία Χάβισαμ.” Θα ευχηθούμε λοιπόν μαζί με τον ποιητή να τα συμφιλιώσει όλα το κορίτσι που αγαπά τις πεταλούδες. Με τόσες πολλές πεταλούδες που μαζεύτηκαν δεν θα ’ρθει η άνοιξη;»

Τα ιδιαίτερα καλαίσθητα βιβλία της σειράς “Αν διάβαζα… ποιητές της γενιάς του ‘30” αποτελούν ένα ιδανικό εργαλείο για να φέρουμε σταδιακά τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας σε επαφή με την ποίηση. Με άλλα λόγια, είναι ένας δημιουργικός τρόπος να διαβάσει κανείς ποίηση μαζί με το παιδί του. Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία και τα νέα των εκδόσεων Ίκαρος μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες  www.ikarosbooks.gr και kids.ikarosbooks.gr.

Leave a Reply