Χριστούγεννα στη Γερμανία: Γκεβίρτσλεπκουχεν, Βανίλεκιμπφερλ και Βάιναχτσμερκτε!

Χριστούγεννα στη Γερμανία

Χριστούγεννα στη Γερμανία

Τα Χριστούγεννα είναι αυτό που μας λείπει ίσως περισσότερο από τη Γερμανία. Όχι, ούτε το κρύο ούτε τίποτα άλλο, άντε ίσως λιγάΑΑαακι το χιόνι (ειδικά αυτές τις μέρες που βλέπουμε τις εικόνες από τα χιονισμένα τοπία στη Βαυαρία). Γιατί; Γιατί είναι όλες αυτές οι μικρές συνήθειες και τα έθιμα που από τα τέλη Νοεμβρίου βάζουν σε μία διάθεση προσμονής, μικρούς και μεγάλους! Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τα Χριστούγεννα στη Γερμανία!

Βάιναχτσμερκτε
Ξέρατε ότι στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 2.500 χριστουγεννιάτικες αγορές; Οι λεγόμενες «Βάιναχτσμερκτε» είναι ιδανικές για να μπει κανείς στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Η παλιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκεται στη Δρέσδη και χρονολογείται από το 1434! Φέτος, η λεγόμενη «Στρίτσελμαρκτ», άνοιξε τις πόρτες της για 598η φορά!

Αντβέντ
Το μεγαλύτερο μέρος των χριστουγεννιάτικων εορτασμών στη Γερμανία είναι στην ουσία οι τέσσερεις εβδομάδες ΠΡΙΝ από τα Χριστούγεννα, η λεγόμενη περίοδος «Αντβέντ». Τέλη Νοεμβρίου σε όλα τα σπίτια στήνεται ένα στεφάνι, το οποίο παραδοσιακά είναι φτιαγμένο από κλαδιά ελάτου. Τέσσερα κόκκινα κεράκια στήνονται πάνω στο στεφάνι και το κάθε κερί συμβολίζει μία από τις τέσσερεις Κυριακές πριν από τις 25 Δεκεμβρίου. Κάθε Κυριακή ανάβει και από ένα κερί. Στις 10.12 ανάψαμε το δεύτερο κεράκι. Στις 17.12. θα ανάψει το τρίτο και την παραμονή των Χριστουγέννων η αναμονή τελειώνει, αφού πλέον ανάβουν και τα τέσσερα!

Αντβέντσκαλεντερ
Ίσως το πιο αγαπημένο μας έθιμο απ’ όλα! Υπάρχουν σε άπειρες μορφές τα ημερολόγια Αντβέντ. Το αντβέντσκαλεντερ το βρίσκει κανείς πλέον και στα ελληνικά σουπερ μάρκετ. Τα κλασικά χάρτινα τετράγωνα ημερολόγια με τις μικρές σοκολάτες που κρύβονται πίσω από κάθε πορτάκι. Εμείς όμως δεν μιλάμε για αυτά, όοοοοχι. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά τα χειροποίητα ημερολόγια που είχαμε στο νηπιαγωγείο, στο σχολείο, ακόμα και στο σπίτι μας. Για κάθε μέρα υπήρχε ένα μικρό πουγκάκι, ξεκινώντας πάντοτε από την 1η Δεκεμβρίου. Κάθε μέρα μάς περιμένει και από μία μικρή έκπληξη, δωράκια ή γλυκά ή και τα δύο.
Υ.Γ. Τον Δεκέμβριο σίγουρα καμία μαθήτρια και κανένας μαθητής στη Γερμανία δεν δυσκολεύεται να σηκωθεί μέσα στη μαύρη νύχτα για να πάει σχολείο, αφού με το που ανοίξει το μάτι θα τρέξει να δει τι έχει σήμερα το ημερολόγιο!

Νίκολαους- Τα μικρά Χριστούγεννα
Την παραμονή του Αγίου Νικολάου τα παιδιά καθαρίζουν τα παπούτσια τους και τα τοποθετούν το βράδυ μπροστά στην πόρτα. Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου τα βρίσκουν γεμισμένα με γλυκά και μικρά δωράκια. (Οι περισσότεροι γονείς βάζουν πάντα και μανταρίνια και καρύδια, ελπίζοντας ότι μαζί με τους τόνους ζάχαρη θα φάνε και καμία βιταμίνη τα μικρά τους!)

Πλέτσχεν μπάκεν
Ναι, φτιάχνουν και οι Γερμανοί κουλουράκια, τα λεγόμενα πλέτσχεν, μικρά κεκάκια δηλαδή! Συμμετέχει όλη η οικογένεια και πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα παιδιά, αφού εκείνα «στολίζουν» τα κουλουράκια.

Χάιλιγκ Άμπεντ
Τα δώρα παραδοσιακά τα δίνουν στη Γερμανία την παραμονή των Χριστουγέννων μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι
Ένα ευρέως διαδεδομένο έθιμο στο Βερολίνο, αλλά και στα υπόλοιπα κρατίδια, είναι να σερβίρεται πατατοσαλάτα με λουκάνικα την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτό το έθιμο έχει μείνει από τη μεταπολεμική περίοδο, όταν υπήρχαν ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα. Το κλασικό χριστουγεννιάτικο πιάτο, ωστόσο, είναι η χήνα με κόκκινο λάχανο και ζυμαρικά. Μια εκδοχή χωρίς πουλερικά είναι το ψητό από κιμά, ο «ψεύτικος λαγός», που συχνά σερβίρεται με λάχανο και πατάτες.

Χριστούγεννα στη Γερμανία

Χριστούγεννα στη Γερμανία

Τα γερμανικά μελομακάρονα
Σπεκουλάτσιους, τσίμτστερνε, μαρτσιπάνκαρτόφελν, βανίλεκιμπερλ…είναι άπειρα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά στη Γερμανία. Τα αγαπημένα μας όμως είναι αναμφισβήτητα τα αρωματικά λέπκουχεν! Το μυστικό είναι να φτιάξετε μόνοι σας το μείγμα! Δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι σίκαλης
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μείγμα για λέπκουχεν*
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 200-250 γρ. μέλι
  • 2 αβγά
  • λίγο νερό (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
  • αβγό για επικάλυψη

*Μείγμα

  • 35 g κανέλα
  • 8 g γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. κάρδαμο
  • ½ κ.γ. τζίντζερ
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο

Εκτέλεση: Για τα λέπκουχεν, ανακατέψτε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, μείγμα) και θρυμματίστε το βούτυρο. Ανακατέψτε το μέλι και τα αβγά με λίγο νερό, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Αν το μέλι είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρώς. Κάντε μια λακκούβα στο αλεύρι και ανακατέψτε σιγά σιγά το μείγμα του μελιού με το αλεύρι, για να σχηματίσετε μια μέτριας σκληρότητας ζύμη. Προσθέστε λίγο νερό ή αλεύρι ανάλογα με τις ανάγκες. Αν η ζύμη των λέπκουχεν είναι πολύ σφιχτή, δεν θα φουσκώσει καθόλου, αλλά αν είναι πολύ μαλακή θα σπάσει όταν φουσκώσει. Αφήστε τη ζύμη για τουλάχιστον 8 ώρες σε δροσερό μέρος. Ανοίξτε τη ζύμη με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, φροντίζοντας να μη γίνει πολύ λεπτή και κόψτε με φόρμες. Αλείψτε τα λέπκουχεν με χτυπημένο αβγό και ψήστε τα στο φούρνο στους 180° (πάνω κάτω) για περίπου 10 έως 12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Λαστ ες όιχ σμέκεν (καλοφάγωτα!)

Φωτογραφία: Goethe-Institut Athen

Leave a Reply