ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

διακοπές με τον σκύλοΤο καλοκαίρι έφτασε και πολλές οικογένειες ετοιμάζονται να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κοντινούς και μη προορισμούς. Τι γίνεται όταν ένα από τα μέλη της οικογένειας είναι ένας σκύλος; Τότε η πρώτη απόφαση που καλείστε να πάρετε είναι αν θα κάνετε διακοπές με τον σκύλο σας ή αν θα τον εμπιστευτείτε σε κάποιον επαγγελματία (ξενοδοχείο σκύλων, κ.α.) ή κάποιον (συγγενή, φίλο) που είναι σε θέση να τον φροντίσει για όσο καιρό εσείς θα λείπετε. Οι περισσότεροι κηδεμόνες τα τελευταία χρόνια αποφασίζουν να κάνουν διακοπές με τον σκύλο τους. Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε και πώς να προετοιμαστούμε!

Το πρώτο βήμα είναι μία επίσκεψη στον κτηνίατρό μας, ώστε να πάρουμε το «πράσινο φως» αναλόγως με την κατάσταση του σκύλου μας και να προμηθευτούμε τυχόν σκευάσματα πρώτων βοηθειών καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Επίσης, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας υποδείξει κάποιον γιατρό στην περιοχή όπου θα ταξιδέψουμε, σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι.

Προτού αναχωρήσουμε, θα έχουμε ήδη βρει ένα κατάλυμα που όχι μόνο συναντάει τις δικές μας προτιμήσεις, αλλά δέχεται κατοικίδια. Καλό θα είναι να έχουμε συζητήσει με τον υπεύθυνο για την ασφάλεια του χώρου, το μέρος όπου βρίσκεται και για το τι υπάρχει στη γύρω περιοχή. Γιατί αυτό; Ο κάθε κηδεμόνας γνωρίζει καλά τον σκύλο του και μπορεί να κρίνει αν ένα μέρος είναι το κατάλληλο για αυτόν ή όχι. Αν παραδείγματος χάριν, ο σκύλος μας είναι ευαίσθητος σε δυνατούς ήχους, καλό θα ήταν το κατάλυμα που θα επιλέξουμε να μη βρίσκεται, ας πούμε, πλησίον ενός χώρου όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως συναυλίες, κ.ά.

Τα προσωπικά αντικείμενα του σκύλου μας, όπως τα μπολ φαγητού/νερού, το βιβλιάριο υγείας του, εφεδρικά αξεσουάρ βόλτας, ενδεχομένως το κρεβάτι του, αντιπαρασιτικά σκευάσματα (με βάση τις οδηγίες του γιατρού μας), καλό θα είναι να βρίσκονται σε ένα μέρος όλα συγκεντρωμένα για την εύκολη πρόσβασή μας σε αυτά. Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε πως στη συζήτησή μας με τον κτηνίατρό, θα πρέπει να έχουμε ζητήσει την άποψή του για το αν μπορούμε να δίνουμε στον σκύλο μας να πίνει νερό από την περιοχή όπου θα πάμε ή αν κρίνει πως το εμφιαλωμένο νερό είναι καταλληλότερο. (Συχνά, παρατηρούνται εντερικές διαταραχές λόγω αλλαγής νερού).

Για τη μεταφορά μας με αυτοκίνητο, καράβι ή άλλο μέσο θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει, ώστε ο σκύλος μας να έχει εξοικειωθεί κατάλληλα, ούτως ώστε να μη στρεσαριστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σε περίπτωση μετακίνησης με αυτοκίνητο, κανονίζουμε να κάνουμε συχνές στάσεις για να περπατήσει, να πιει νερό και να ανακουφίσει τις φυσικές του ανάγκες.

Φτάνοντας στον προορισμό μας, βοηθάμε τον σκύλο μας να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον και να εξοικειωθεί με αυτό. Η αλλαγή ρουτίνας και χώρου ενδεχομένως να στρεσάρει τον σκύλο μας με αποτέλεσμα να προβεί σε συμπεριφορές που δεν είχαμε διαπιστώσει μέχρι τότε. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με υπομονή και είμαστε σε επαφή με τον εκπαιδευτή μας. Προσπαθούμε να κρατάμε την καθημερινή ρουτίνα του σκύλου μας όσο το δυνατόν πιο σταθερή και στους περιπάτους μας είμαστε ιδιαιτέρως προσεχτικοί, μια και για τον σκύλο μας η περιοχή είναι γεμάτη νέα ερεθίσματα.

Αρκετοί σκύλοι απολαμβάνουν το κολύμπι. Αν ο δικός μας σκύλος δεν δείξει διάθεση να κολυμπήσει ή καταλάβουμε πως φοβάται, δεν τον πιέζουμε να μπει στο νερό. Τέλος, προσέχουμε πώς και πότε θα αφήσουμε τον σκύλο μας μόνο του στο δωμάτιο των διακοπών μας. Ακόμη και αν ο σκύλος μας μένει μόνος του στο σπίτι χωρίς καμία αντίδραση, θα χρειαστεί να τον βοηθήσουμε αναλόγως για να νιώσει ασφάλεια στον ξένο χώρο. Καλές διακοπές με τον σκύλο σας!

H Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Σύμβουλος Συμπεριφοράς, Ψυχολογίας και Ευζωίας Σκύλων. Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό, ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα. Έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου» από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου». Η Εριέττα έχει πιστοποίηση Α’ βοηθειών σε σκύλους από το British College of Canine Studies και είναι μέλος του Doggone Safe, ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές Δήμων για τη διαχείριση αδεσπότων.

Leave a Reply