MACARONS. ΜΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΜΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ!

macaronsΣε ενθουσιάζουν τα έντονα χρώματα και ο τρόπος με τον οποίο είναι διακοσμημένα στα ζαχαροπλαστεία; Δεν μπορείς να αντισταθείς από τον πειρασμό και να φας μόνο ένα; Θες να τα δοκιμάσεις όλα, αλλά ποτέ δεν σου είναι αρκετά; Αν η απάντησή σου, είναι ναι! Τότε πρέπει να φτιάξεις τα δικά σου τραγανά και τραγανά macarons. Η συνταγή μας είναι πανεύκολη και μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική κατά την παρασκευή της. Τι λες αρχίζουμε;

Υλικά:

  • 100 γρ. ασπράδια (θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε την πούδρα αμυγδάλου και την άχνη. Είναι σημαντικό το κοσκίνισμα να το επαναλάβουμε δυο φορές. Αν κατά τη δεύτερη φορά περισσέψει κάτι πάνω στο κόσκινο το πετάμε. Συνεχίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη την οποία την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ και την αλέθουμε καλά ώστε να γίνει ψιλή.

Στον κάδο του μίξερ τώρα βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι. Είναι σημαντικό να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να κάνουν απαλές κορυφές. Μόλις παρατηρήσουμε ότι τα υλικά μας έχουν γίνει ένα ελαφρά πηχτό λευκό μείγμα προσθέτουμε σταδιακά λίγη λίγη την κρυσταλλική ζάχαρη. Από τη στιγμή που θα ρίξουμε τη ζάχαρη μέσα στο μίξερ θα ξεκινήσουμε να χτυπάμε τη μαρέγκα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθούν σφιχτές κορυφές. Είναι σημαντικό το μίξερ μας να είναι σε δυνατή ταχύτητα ώστε η μαρέγκα μας να γίνει αφράτη και σφιχτή. Δεν σταματάμε να χτυπάμε το μείγμα αν η μαρέγκα δεν σφίξει. Μόλις η μαρέγκα πάρει την κατάλληλη υφή, τη ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου και τη ζάχαρη άχνη.

Με απαλές κινήσεις και με τη βοήθεια μιας μαρίζ διπλώνουμε το μείγμα από κάτω προς τα πάνω, φροντίζοντας να μη χάσουμε τον όγκο με απότομες και άτσαλες κινήσεις. Όταν το μείγμα έχει γίνει ένα τότε είναι έτοιμο. Στο σημείο αυτό έρχεται η πιο διασκεδαστική στιγμή της παρασκευής καθώς χωρίζουμε τη μαρέγκα σε μπολάκια και τη χρωματίζουμε. Είναι σημαντικό να βάλουμε 2-3 σταγόνες από κάθε χρώμα, ώστε τα χρώματα μας να γίνουν ζωηρά και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το χρώμα. Βάζουμε το κορνέ σε ένα ψηλό ποτήρι και μέσα ρίχνουμε τη χρωματιστή μαρέγκα. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί όσες και οι διαφορικές αποχρώσεις που έχουμε δώσει στη μαρέγκα.

Στο σημείο αυτό στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί το ταψί και κολλάμε το χαρτί με λίγη μαρέγκα στις γωνίες της λαμαρίνας. Αφού τοποθετήσουμε το αντικολλητικό χαρτί, κόβουμε το πρώτο κορνέ πολύ λίγο τη γωνία ίσα ίσα να βγαίνει το μείγμα. Όσο πιο μεγάλη κόψουμε τη γωνία, τόσο πιο δύσκολα θα ελέγχουμε το μείγμα και δεν θα μπορούμε να σχηματίσουμε ομοιόμορφα κυκλάκια. Με το κορνέ μας κόβουμε τα macarons σε κύκλους και αφήνουμε ενδιάμεσα κενό. Εννοείται πως μπορούμε να κάνουμε τους κύκλους όσους μεγάλους ή μικρούς επιθυμούμε αρκεί όλοι να έχουν το ίδιο μέγεθος. Αφού κάνουμε κύκλο όλα τα macarons, χτυπάμε με δύναμη το ταψί στον πάγκο για να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας και τα αφήνουμε για 45′ με 1 ώρα να στεγνώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130°C στον αέρα. Ψήνουμε για 12΄μία μία τις λαμαρίνες. Μετά το πρώτο 5′ ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου για να φύγει ο ατμός. Η κάτω πλευρά του macaron πρέπει να είναι μαλακή. Αν είναι σκληρή, μειώστε το χρόνο ψησίματος στην επόμενη λαμαρίνα κατά 2. Μόλις κρυώσουν, έπειτα από μία ώρα από τη στιγμή που θα βγουν από τον φούρνο, τα γεμίζουμε με ό,τι μας αρέσει!

Ενδεικτικό Γέμισμα:

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε γεύση μαρμελάδας έχουμε.
  • Με μαύρη λιωμένη κουβερτούρα και κομματάκια μπανάνας.
  • Λευκή λιωμένη κουβερτούρα και τριμμένο μπισκότο.

Καλή μας όρεξη!

Η Μαρία Γριζά είναι από μικρή λάτρης του γέλιου και του καλού φαγητού. Δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά και ιδιαίτερα στη σοκολάτα. Είναι επίσης συνδημιουργός των dish_makers! Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε το dish_makers στο Instagram! 

Leave a Reply