ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

ανοιχτή σπανακόπιτα

Μια γρήγορη και νόστιμη εκδοχή της αγαπημένης μας πίτας που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ανοιχτή σπανακόπιτα!

Υλικά

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. φρέσκο σπανάκι
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 ματσάκια δυόσμο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. φέτα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φύλλο ζύμη κουρού
  • 200 γρ. τυρί κρέμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε το σπανάκι σε δόσεις ενώ το σπάμε με τα χέρια μας, μέσα στο τηγάνι και περιμένουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Δεν θέλουμε η πίτα μας να έχει καθόλου υγρασία.
  • Βάζουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πέσει ο όγκος από το σπανάκι και να δέσει η γέμιση μας.
  • Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι. Προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Σπάμε με τα χέρια μας μέσα τη μισή φέτα, ξύσμα από 1 λεμόνι, τα 2 αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
  • Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Στρώνουμε 1 φύλλο κουρού στη λαδόκολλα. Απλώνουμε τη γέμιση από πάνω. Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα δημιουργώντας ένα μικρό φάκελο. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε διάφορα σημεία πάνω στην πίτα.
  • Σπάμε και την υπόλοιπη φέτα από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 25-30 λεπτά σε υψηλή σχάρα.
  • Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Κόβουμε την ανοιχτή σπανακόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και μυρωδικά.

Πηγή

Leave a Reply