Μια γρήγορη και νόστιμη εκδοχή της αγαπημένης μας πίτας που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ανοιχτή σπανακόπιτα!
Υλικά
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. φρέσκο σπανάκι
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1-2 ματσάκια δυόσμο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 250 γρ. φέτα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φύλλο ζύμη κουρού
- 200 γρ. τυρί κρέμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190ο C στον αέρα.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Βάζουμε το σπανάκι σε δόσεις ενώ το σπάμε με τα χέρια μας, μέσα στο τηγάνι και περιμένουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Δεν θέλουμε η πίτα μας να έχει καθόλου υγρασία.
- Βάζουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πέσει ο όγκος από το σπανάκι και να δέσει η γέμιση μας.
- Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι. Προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Σπάμε με τα χέρια μας μέσα τη μισή φέτα, ξύσμα από 1 λεμόνι, τα 2 αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
- Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε λαδόκολλα.
- Στρώνουμε 1 φύλλο κουρού στη λαδόκολλα. Απλώνουμε τη γέμιση από πάνω. Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα δημιουργώντας ένα μικρό φάκελο. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε διάφορα σημεία πάνω στην πίτα.
- Σπάμε και την υπόλοιπη φέτα από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190o C για 25-30 λεπτά σε υψηλή σχάρα.
- Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Κόβουμε την ανοιχτή σπανακόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και μυρωδικά.