ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Γιώργος ΧατζηπαύλουΟ Γιώργος Χατζηπαύλου, στην ερώτησή μου γιατί να επιλέξουμε μα παρακολουθήσουμε τη δική του χριστουγεννιάτικη παράσταση μέσα στην πληθώρα των γιορτινών προτάσεων, μου δίνει μια απάντηση στην οποία έχει απόλυτο δίκιο, αν το καλοσκεφτείτε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κωμωδίες, αμιγείς κωμωδίες, για παιδιά. Υπάρχουν μόνο παραστάσεις στων οποίων κάποια σημεία γελάς, συχνά με ζόρι, υπάρχουν παραστάσεις με κωμικά στοιχεία, υπάρχουν παραστάσεις οι οποίες βαφτίζονται κωμωδίες, αλλά είναι απλά τόσο κακές, που γίνονται τραγωδίες.

Διαισθανόμενος το κενό αυτό, ο Γιώργος Χατζηπαύλου, έχοντας εργαστεί πολλά χρόνια ως stand up comedian, έχοντας καταξιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους και πρωτοπόρους στο είδος του, και δουλεύοντας για παραπάνω από έναν χρόνο, δημιούργησε το Comedy club για παιδιά, τη μοναδική ελληνική stand up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών.

Ναι, είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο, τουλάχιστον στη χώρα μας. Στην παράστασή του, σε μια παράσταση χωρίς πλοκή και μυθοπλασία, τα παιδιά γελούν με την καρδιά τους γιατί μέσα από τη λειτουργική δομή του stand-up comedy, του πιο δυνατού ίσως είδους κωμωδίας, παρακολουθούν, όπως εξηγεί ο Γιώργος, θέματα που αφορούν άμεσα στη ζωή τους, από τη σχέση με τους γονείς, το σχολείο, την καθημερινότητα, τους φίλους μέχρι το πώς βλέπουν το μέλλον τους, τα επαγγέλματα, τα χόμπι, τους ήρωες κόμιξ κι ένα σωρό ακόμα.

Μιας και ο Γιώργος έχει ένα μωρό 22 μηνών, ξέρει καλά ότι τα κλασικά, παραδοσιακά, ήρεμα Χριστούγεννα στο σπίτι είναι αδύνατον να τους «κάτσουν» φέτος, μιας και από τότε που έγιναν γονείς, η γυναίκα του και αυτός έχουν σταματήσει να κάνουν σχέδια. Άλλος έχει το έλεγχο στο σπίτι και νομίζω πως φαντάζεστε ποιος.  Από το να εξαρτάται, λοιπόν, από τις διαθέσεις του γιου του και από το να του υποδείξει το μωρό πώς θα γιορτάσει, προτίμησε να το ρίξει στη δουλειά. Πήρε την παράστασή του και την μετέτρεψε σε Χριστουγεννιάτικη, την πήγε στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο και τους έπεισε, πανεύκολα- ακόμα γελάνε οι υπεύθυνοι- να τη φιλοξενήσουν τα γιορτινά Σαββατοκύριακα έως τις 30 Δεκεμβρίου, καθώς και στις 25 και 26 του μηνός. Ναι, ναι, τις μέρες που οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε αργία ο Γιώργος επιλέγει να δουλέψει και καλά για να μας διασκεδάσει, ενώ όλοι ξέρουμε ότι το κάνει για να αποφύγει τη γιορτινή γκρίνια του μωρού στο σπίτι. Νομίζω, άλλωστε, πως όλοι θυμάστε ότι η γιορτινή γκρίνια των μωρών είναι πάντοτε η χειρότερη!

Έτσι, είναι έτοιμος να μας απαντήσει σε ερωτήματα όπως γιατί προτιμάει τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες (καλά, αυτό μου έδωσε την άδεια να σας το αποκαλύψω εγώ, από τα μελομακάρονα, λέει, δεν κινδυνεύεις, ενώ οι κουραμπιέδες είναι δουλειά, χρειάζεται προετοιμασία για να μη λερώσεις με την… σκόνη τους, πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος για να τους φας, είναι κρίμα να προβληματίζονται τα παιδιά μπροστά σε έναν κουραμπιέ, φάτε μελομακάρονα μόνο), ποια είναι η σωστή σειρά για να φας τα γιορτινά γλυκά, τι παθαίνεις άμα τα τρως μαζί και γιατί πάντα πρέπει να έχεις νερό μαζί σου, τι παίζει με τα κάλαντα και με όλους όσοι σου ζητούν να τα πεις μέχρι το τέλος, γιατί το τρίγωνο είναι το πιο άκυρο χριστουγεννιάτικο αντικείμενο και πώς το χρησιμοποιούσε ο ίδιος όταν ήταν παιδί.

Σε αυτό τον κύκλο παραστάσεων ο Γιώργος δεν είναι μόνος του. Μαζί του στη σκηνή εμφανίζεται και μία αγαπημένη τραγουδοποιός, η Σοφία Κουρτίδου η οποία με τη βοήθεια του live looping -μιας τεχνικής που με τον αντίστοιχο τεχνολογικό εξοπλισμό επιτρέπει την παραγωγή τραγουδιών με τη χρήση ήχων και φωνών- που κατέχει όσο κανείς άλλος, δημιουργεί σε κάθε παράσταση τραγούδια με τις φωνές των παιδιών και των γονιών τους αλλά και με τους ήχους που αυτό το μαγικό μηχάνημα μετατρέπει σε μελωδίες. Ετοιμαστείτε για γνωστά και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που όμως δεν έχουν ακουστεί ποτέ με τον τρόπο που θα ακουστούν στην παράσταση, αλλά και για κάποια που θα δημιουργηθούν από το μηδέν, με τις ιδέες του Γιώργου, της Σοφίας και των όλων ημών των ξεκαρδισμένων στα γέλια θεατών.

Κρατάτε μυστικό; Εμείς οι γονείς θα περάσουμε ίσως και καλύτερα από τα παιδιά μας, αφού αυτή η παράσταση, μια κλασική παράσταση stand up {χωρίς βέβαια σεξουαλικά αστεία και βωμολοχίες} μας αντιμετωπίζει σαν παιδιά και κυρίως μας θυμίζει ότι κάποτε ήμαστε κι εμείς παιδιά. Στα δε παιδιά μας, που τα αντιμετωπίζει σαν ίσους προς εμάς τους γονείς τους, ο Γιώργος Χατζηπαύλου θα αποκαλύψει ένα μυστικό: Πως εμείς, οι γονείς τους, ήμαστε κάποτε κι εμείς παιδιά, αν και (καμωνόμαστε ότι) το έχουμε ξεχάσει. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη παρέα χωρίς ηλικία αλλά με συνισταμένη την κωμωδία. Καλή διασκέδαση!

giorgos-xatzipaulou-comedy-club-gia-paidia

Comedy club για παιδιά Xmas music special

Κείμενα, ερμηνεία, σκηνοθεσία Γιώργος Χατζηπαύλου

Τραγούδι, live looping Σοφία Κουρτίδου

Παραγωγή Μουσική Βιβλιοθήκη και Αλέξανδρος Ζώης

Πολυχώρος Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σάββατο 8, 15, 22, 29 Δεκεμβρίου, 18:00

Κυριακή 9, 16, 23, 30 Δεκεμβρίου, 15:30

Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, 18:00

Περισσότερες πληροφορίες στο www.mmb.org.gr 

Leave a Reply