Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ GOOGLE ΣΕΡΦΑΡΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ… ΦΡΙΚΑΡΕΙ!

Δημοσιογράφος, συγγραφέας εδώ και 15 χρόνια κάποιων από τα πιο γνωστά μπεστ σέλερ και αεικίνητη μαμά δύο αγοριών, η Κατερίνα Μανανεδάκη τώρα κάνει και… ψηφιακή επανάσταση, για τις ανάγκες του νέου της χάρτινου «παιδιού», με τίτλο «Του google η μάνα… κάθεται» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και δίνει μια χιουμοριστική εικόνα τού τι μπορεί να συμβεί στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια όταν τα social media εισβάλλουν δυναμικά, ανατρέποντας τη ζωή τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών… 

katerina mananedaki

Τι στάθηκε η αφορμή για το νέο σας βιβλίο; Ήταν κάποιο μεμονωμένο γεγονός ή απλά η… γενικότερη τρέλα που επικρατεί με τα social media; Ήταν η γενικότερη τρέλα που υπάρχει, αυτό που είμαστε όλοι με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, με ένα τάμπλετ, αγχωμένοι για το αν έχουμε μπαταρία, αν η φωτογραφία είναι ωραία και επιτέλους γιατί δεν μας κάνει Like το σύμπαν ολόκληρο; Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν και το ότι και τα παιδιά μας ζουν εκατό τοις εκατό καλωδιωμένα, ζητούν αντί για ποδήλατο… σελφοκόνταρο! Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο γέλιο, με περιστατικά βγαλμένα από τη ζωή, με μια μαμά πρωταγωνίστρια που τρέχει να προλάβει εκτός από τα… κλασικά του σπιτιού και τα ψηφιακά της οικογένειας. Η μάνα του Google σερφάρει στο Ίντερνετ και φρικάρει!

Κάπου είχα διαβάσει ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει από το… inbox του Facebook, όπως ακριβώς έγινε και στη ζωή της ηρωίδας, η οποία βρέθηκε μπροστά σε τρομακτικές ανακαλύψεις, ψάχνοντας τα ιδιωτικά μηνύματα του άνδρα της. Κοιτάξτε… Πώς λέει εκείνο το ρητό… Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα; Αυτό! Η ηρωίδα του βιβλίου Δέσποινα Καραφωτεινού, η γλυκιά σύζυγος και μητέρα, σε μια παρόρμηση της στιγμής, ένα «μήπως», μπαίνει στον λογαριασμό του άντρα της! Και τι ακολουθεί; Ο ΧΑΜΟΣ! Οι αποκαλύψεις-φωτιά και η μια πίσω από την άλλη!

Πόσο δύσκολο είναι να μπορέσει μια γυναίκα να ισορροπήσει σήμερα σε όλους τους ρόλους; Εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα και… technofreak; Μπορεί ευκολότερα νομίζω να γίνει ακροβάτης στο τσίρκο του Ήλιου! Γιατί πόσα χέρια να έχεις, πόσα πόδια, πόσο να παρακολουθείς όλα τα καινούργια που βγαίνουν πριν καλά καλά κατανοήσεις τα παλιά; Μια γυναίκα σήμερα δίνει μάχη για να είναι αυτό που θέλει να είναι. Για να ικανοποιήσει τους πάντες και να βρει και μια στιγμούλα κλεμμένης ησυχίας για να κάνει και κάτι για τον εαυτό της.

Ποια είναι η δική σας σχέση με τα social media; Eίστε από αυτούς που τα αγαπούν ή αγαπάτε να τα… μισείτε; Δεν με λες και… techno freak. Μου αρέσει να μπαίνω, να παρατηρώ τις τάσεις και τις προτάσεις, είναι ένα μέσο να επικοινωνώ με τους φίλους και τους αναγνώστες, αλλά μέχρις εκεί. Νομίζω πως όλα θέλουν το μέτρο τους, αλλά φυσικά το να το βρεις είναι το δυσκολότερο. Με αγχώνει μερικές φορές το ότι δεν ξέρω να χειρίζομαι και να παρακολουθώ τα πάντα, αλλά με αγχώνει περισσότερο το αν δεν βγω μια βόλτα να δω τον ήλιο, τη θάλασσα, το φεγγάρι.

 Πολλοί λένε ότι όταν ο συγγραφέας βάζει την τελευταία λέξη στο χειρόγραφο του νέου βιβλίου του έχει, ήδη, έτοιμη την ιδέα για το επόμενο. Η αλήθεια είναι πως έχω ήδη δύο ιδέες για επόμενο βιβλίο, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να τις βάλω στο χαρτί. Τώρα και για καιρό ακόμη πρωταγωνίστρια στη ζωή μου θα είναι η… μάνα του Google!

Έχετε γράψει και τρία παιδικά βιβλία. Υπάρχουν σχέδια για τέταρτο;  Δεν σχεδιάζω τίποτα, γιατί λένε πως όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει. Όταν χειμωνιάσει, γιατί έχω συνδυάσει τα παραμύθια με κρύες μέρες μπροστά στη φωτιά, θα ανοίξω τον σάκο της φαντασίας μου να δω τι κρύβει μέσα!

TouGoogleHManaKathete

Leave a Reply