ΚΕΛΛΥ ΑΛΧΑΝΑΤΗ-ΠΑΠΟΥΛΗ|ΤΟ ΠΑΡΕΑΚΙ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Η συγγραφέας Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη μιλάει στο Τaλκ με αφορμή το νέο της βιβλίο “Το Παρεάκι των Λουλουδιών”, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας.

kelly-alxanati-papouli-238x300

Μετά τις δυο ιστορίες της Μικρόπολης και τις περιπέτειες της Λούλας και της Λώνας, επανέρχεσαι με νέο βιβλίο και 4 νέους πρωταγωνιστές. Θέλεις να μας τους γνωρίσεις; Το τρίτο μου βιβλίο, «Το Παρεάκι Των Λουλουδιών», μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των λουλουδιών! Οι πρωταγωνίστριες είναι τέσσερα λουλούδια.  Η ευαίσθητη και καλογυμνασμένη Μαργαρίτα, η δυναμική και λαίμαργη Παπαρούνα, η αρχηγός και λάτρης  των μαθηματικών Ορτανσία και το παράξενο και ζηλιάρικο  άφυλο Τριαντάφυλλο, καινούργιο στην παρέα.

Ποια ήταν η έμπνευσή σου για να γράψεις το Παρεάκι των Λουλουδιών; Διαβάζοντας το παρεάκι οι αναγνώστες, ειδικά οι γυναίκες, ταυτίζονται – φέρνουν στην μνήμη τους στιγμές από την παιδική του ηλικία.  Η περίοδος της παιδικής αθωότητας περιλαμβάνει φιλικές διαφωνίες, συμπεριφορές περίεργες, περιστατικά που μείναν χαραγμένα στην καρδιά και στο μυαλό γιατί μας στενοχώρησαν.  Η έμπνευση βέβαια πάντα έρχεται παρατηρώντας τις σημερινές παρέες των παιδιών μου.  Παρατηρώ παιδάκια που διαβάζουν το παρεάκι, και αμέσως ονοματίζουν το κάθε λουλούδι με κάποιον δικό τους φίλο.  Ταυτίζονται! Το ίδιο και οι μαμάδες τους!

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεσαι και τι μήνυμα θέλεις να περάσεις στα παιδιά; Αν και εικονογραφημένο, το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα από παιδιά μέχρι 10 ετών. Οι σχέσεις μεταξύ των κοριτσιών αλλά και οι μικρές  προστριβές είναι βίωμα καθημερινό.  Τα μικρότερα παιδάκια που βρίσκονται στα πρώτα βήματα ανάγνωσης, διασκεδάζουν ξεφυλλίζοντας το βιβλίο με την υπέροχη εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, ενώ τα μεγαλύτερα ταυτίζονται, φέρνοντας παρόμοιες καθημερινές δικές τους ιστορίες φιλίας όπου αντιμετωπίζουν την εμπιστοσύνη, την καλοσύνη, την ευγένεια και την υπομονή, ως βασικές αξίες των φιλικών τους σχέσεων!

Το βιβλίο σου παρουσιάζει μια άριστη αντίδραση των τριών φιλενάδων απέναντι σε ότι πήγε να τις χωρίσει και να τις βλάψει. Θεωρείς ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν παιδιά που είναι τόσο… υπεράνω και συγχωρούν τα πάντα; Ή ήταν μια λογοτεχνική υπερβολή για να εξυπηρετήσει την πλοκή της ιστορίας; Η ιστορία θα μπορούσε να είναι πραγματική και λουλούδια αγαπημένα σαν την Ορτανσία, την Μαργαρίτα και την Παπαρούνα είναι παιδιά που βλέπουμε γύρω μας και οι αντιδράσεις τους και οι ευαισθησίες τους αληθινές. Ένα από τα μηνύματα που θέλω να περάσω μέσα από αυτό το παραμύθι είναι ο σεβασμός στις επιλογές των φίλων μας, ακόμα και εάν διαφωνούμε με αυτές.

Ως μητέρα, πώς βλέπεις τις παιδικές φιλίες; Είναι εύθραυστες ή δυνατές; Μπορούν τα παιδιά να ρυθμίσουν μόνα τους τις συγκρούσεις τους ή χρειάζεται και ενήλικη παρέμβαση; Οι παιδικές φιλίες είναι και δυνατές και εύθραυστες.  Η παιδική επικοινωνία είναι και αγνή και σκληρή – και για αυτό τον λόγο η συμβουλή της κουβέντας με τους γονείς είναι και σημαντική και απαραίτητη.  Χωρίς βέβαια να παρεμβαίνουν στην σχέση ούτε να την κατευθύνουν.  Ο γονιός είναι ο φύλακας άγγελος της παιδικής γαλήνης και όχι της ένθερμης αντίδρασης – είναι ο καθοδηγητής της λογικής του παιδιού του.  Η προτροπή προς την ηρεμία, την συζήτηση και την ειλικρίνεια, τονίζοντας το σωστό και το λάθος είναι απαραίτητη.  

Γιατί, κατά τη γνώμη σου, υπάρχουν όλο και περισσότερα παιδιά που φέρονται άσχημα σε άλλα παιδιά; Γιατί το Bullying παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις σήμερα; Το bullying υπήρχε πάντα γιατί αποτελεί έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει από την γέννηση του ανθρώπου.  Απλά σήμερα αναγνωρίζεται και συζητιέται ανοικτά λόγω του ότι οι κοινωνίες είναι πιο ώριμες και ευαισθητοποιημένες και λόγο της ευρείας επικοινωνίας του διαδικτύου και γενικά της εύκολης επικοινωνίας της γνώμης και του προβληματισμού.  Οι  γονείς είναι σε εγρήγορση και σήμερα έχουν περισσότερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές. Να μην λησμονούμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν μιλούσε ανοιχτά και κάποτε αποτελούσε ταμπού η αναφορά στην επιθετικότητα και στον εκφοβισμό.  Σήμερα οι γονείς είναι καλά «διαβασμένοι», και  ενθαρρύνουν τα παιδιά  τους να τους μιλήσουν όταν παρατηρούν κάποια συμπτώματα.  Από την άλλη είναι ανησυχητικό ότι το bullying είναι μία συμπεριφορά που παρατηρείται αυξανόμενη στην σημερινή εποχή.

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί ή έστω να περιοριστεί με τα κατάλληλα λογοτεχνικά αναγνώσματα; Και αν ναι, οι εκπαιδευτικοί έχουν καταλάβει ότι έχουν στα χέρια τους ένα μεγάλο όπλο; Οι νέοι εκπαιδευτικοί είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι και σχετικά λογοτεχνικά αναγνώσματα  αποτελούν εργαλεία διαχείρισης του προβλήματος – χωρίς να είναι και τα μοναδικά.  Στα περισσότερα σχολεία γίνεται σημαντική προσπάθεια με σεμινάρια και ενημερώσεις για το θέμα και αυτό σίγουρα βοηθάει πολύ παιδιά και γονείς. Ο εκφοβισμός όμως δεν είναι μόνο σχολικό αλλά και κοινωνικό φαινόμενο. Χρειάζεται εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση και βοήθεια του δασκάλου των παιδιών μας από εμάς τους ίδιους.

Μπορεί μια όμορφη φιλία να κάνει ένα παιδί να… ανθίσει; Τα παιδιά είναι λουλούδια που κάνουν την ζωή μας πολύχρωμη και όμορφη.  Τα παιδιά «ανθίζουν» με όλα όσα τα κάνουν ευτυχισμένα και η φιλία είναι το φως και το νερό τους!

Γιατί θα πρότεινες σε ένα γονιό να αγοράσει το βιβλίο σου; Για να κάνει ένα συναρπαστικό μαγικό ταξίδι αξιών μέσα σε ένα κόσμο φανταστικό και πραγματικό μαζί. Για να συζητήσει, διαβάζοντας για την ανεκτίμητη αξία της φιλίας, ξεφυλλίζοντας πολύχρωμες ‘ανθισμένες’ εικόνες.  Για να συζητήσει για τον εκφοβισμό μέσα από μια απλή αλλά έντονη ιστορία.  Για να περάσει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του, παρέα με τέσσερα αγνά και υπέροχα λουλούδια συζητώντας και για το δικό του παρεάκι!

papoulh-kelly

Leave a Reply