Η ΜΑΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΠΕΛΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων“Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων” δεν είναι απλώς ένα όμορφο καπέλο. Είναι ξεχωριστό! Μπορεί να ακούει τις σκέψεις όποιου το φοράει. Οι άνθρωποι που συναντά το παίρνουν μαζί τους σε κάμπους και βουνά, θάλασσες και νησιά. Όμως οι σκέψεις τους είναι αυτές που το ταξιδεύουν πολύ πιο μακριά και το γεμίζουν σοφία. Σιγά σιγά το καπέλο αρχίζει να σκέφτεται κι αυτό και να μαθαίνει μέσα από κάθε καινούρια εμπειρία. Τελικά τι χρειάζεται για να ζήσει κανείς ευτυχισμένος; Η Μαρία Νομικού, συγγραφέας, μας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

  1. Καλησπέρα, Μαρία! Καταρχάς συστήσου στους αναγνώστες του Τaλκ. 

Είμαι μαμά δύο κοριτσιών που δεν σταματούν ποτέ να με εκπλήσσουν. Επαγγελματικά ασχολούμαι με την ανεύρεση πόρων και την επικοινωνία σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

  1. Ένα καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων είναι ο πρωταγωνιστής στο νέο σου βιβλίο. Πώς είχες αυτή την ιδέα;

Κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής στο μετρό, κοιτάζοντας γύρω μου τα πρόσωπα των συνεπιβατών μου, αναρωτήθηκα πώς θα ήταν αν υπήρχε κάτι που να μπορεί να ανιχνεύσει τις σκέψεις τους πέρα από την προφανή ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου ή της γλώσσας του σώματος. Και τότε φαντάστηκα ένα καπέλο που μπορεί να ακούει τις σκέψεις των ανθρώπων. Μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου είχα ήδη σκεφτεί τους δύο από τους τέσσερις ήρωες που θα φορούσαν το καπέλο, καθώς και το πώς θα τελειώσει η ιστορία.NOMIKOY MARIA_NEW

  1. Το καπέλο πάει από κεφάλι σε κεφάλι. Πρώτα στην ανόητη Μαιρούλα, έπειτα στον ανέμπνευστο ποιητή, ύστερα στον απεγνωσμένο ψαρά, αργότερα στην ταξιδιάρα Σοφία… Πώς επέλεξες κι έπειτα πώς δημιούργησες τους συμπρωταγωνιστές του;

Με μια κάπως φιλοσοφική διάθεση, θέλησα να προκαλέσω στα παιδιά σκέψεις για την ομορφιά, για την αγάπη, για τον σεβασμό στον άλλον πέρα και πάνω από την προσωπική μας ανάγκη, για το νόημα της ελευθερίας και της αναζήτησης και τέλος για την αξία της προσφοράς. Ο καθένας από τους ήρωες του βιβλίου δημιουργεί με τις σκέψεις ή και τις πράξεις του το περιβάλλον για να τεθούν τα ζητήματα αυτά, ενώ το καπέλο μαθαίνει και το ίδιο να σκέφτεται και έτσι σιγά σιγά κατακτά τη σοφία.

  1. Πώς ήταν η συνεργασία σου με την Πετρούλα Κρίγκου; Πρώτα γράφτηκε το κείμενο κι έπειτα έγινε η εικονογράφηση ή δουλέψατε παράλληλα;

Με την Πετρούλα Κρίγκου δεν είχαμε συνεργαστεί ξανά. Χάρηκα όταν μου την πρότειναν από το Μεταίχμιο, γιατί με τις εικόνες της μπορεί να δημιουργεί έναν δικό της ξεχωριστό κόσμο. Καταλαβαίνοντας ότι ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή ένα καπέλο έχει έναν βαθμό δυσκολίας, είχα μεγάλη περιέργεια να δω το αποτέλεσμα. Τελικά, η καλλιτεχνική και γεμάτη φαντασία προσέγγιση της Πετρούλας τού έδωσε έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.

  1. Θα ήθελες να μπορείς να ακούς τις σκέψεις των ανθρώπων; Ποια άλλη υπερδύναμη θα ήθελες να έχεις;

Μόνο επιλεκτικά. Τις σκέψεις συγκεκριμένων ανθρώπων και για συγκεκριμένα θέματα. Και όσο για την υπερδύναμη, θα ήθελα να μπορώ να εξαφανίζω τον κακό εαυτό των ανθρώπων. Να μπορώ να επαναφέρω την ευγένεια και την καλοσύνη.

  1. Θα άλλαζες κάτι στην ιστορία αν την έγραφες κατά τη διάρκεια της πανδημίας; 

Στην καραντίνα βιώνουμε απόσταση από τους αγαπημένους μας και μοναξιά. Μου λείπει η ενέργεια των φίλων, μου λείπει η δυνατότητα να μοιραστώ μαζί τους τις στιγμές, τη ζωή. Μια τέτοια μοναξιά ζει το καπέλο στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου και πιστεύω ότι καλύπτει πλήρως και τα τωρινά μου συναισθήματα.

  1. Τελικά, τι χρειάζεται για να ζήσει κανείς ευτυχισμένος;

Η συνταγή είναι διαφορετική για τον καθένα. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά συστατικά που πιστεύω ότι είναι κοινά για τους περισσότερους: αγάπη, φιλία, αυτοεκτίμηση, ελευθερία, θέληση, καλοσύνη.

978-618-03-2059-6_3

Το βιβλίο της Μαρίας Νομικού Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. 

One Response

  1. Όλγα Φώτου 8 Μαΐου, 2020

Leave a Reply