MATT HEIG| ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

a-boy-called-christmas-1024x427Ήρθε η ώρα να διαβάσετε την αληθινή ιστορία του ΠΑΤΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…

Αν πιστεύετε πως κάποια πράγματα είναι αδύνατα, αφήστε αμέσως αυτό το βιβλίο (διότι αυτό το βιβλίο είναι ΓΕΜΑΤΟ από πράγματα που θεωρούνται αδύνατα).

Συνεχίζετε το διάβασμα; Καλώς. 

To βιβλίο του Matt Haig «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα» είναι μια αλληγορική ιστορία γεμάτη περιπέτεια, χιόνι, απαγωγές, ξωτικά, ταράνδους (τους γνωστούς μας από το παιδικό τραγουδάκι Dasher και Dancer και Prancer και Vixen, Comet, και Cupid και Donder και Blitzen) τρολς, αερικά κι ακόμα περισσότερο χιόνι, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Νικόλαος, ένα εντεκάχρονο αγόρι, που δεν φοβάται να πιστέψει στη μαγεία. Διαβάζοντάς την μονορούφι, μέσα σε ένα βράδυ, ονειρομαγεύτηκα κι εγώ και έτσι αναζήτησα τον Βρετανό μυθιστοριογράφο, με τον οποίον είχα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προ-Χριστουγεννιάτικη κουβέντα, που με γέμισε, όπως και το βιβλίο του, ένα μεγάλο ξόρκι ελπίδας, με αισιοδοξία. 

gitlww6h

Kύριε Haig, θα σας ρωτήσω καταρχάς πώς αποφασίσατε να γράψετε μια παιδική χριστουγεννιάτικη ιστορία; Και λίγο πιο συγκεκριμένα, τι σας έκανε να αποφασίσετε να δώσετε μια νέα προοπτική σε ένα τόσο κλασικό θρύλο, όπως αυτόν του Πατέρα Χριστούγεννα, του Father Christmas, δηλαδή, που εμείς στην Ελλάδα ονομάζουμε Άγιο Βασίλη; Ήταν Νοέμβριος όταν ο γιος μου, ο Lucas, με ρώτησε πώς έμοιαζε ο Άγιος Βασίλης όταν ήταν παιδί. Ήταν πράγματι μια έξυπνη ερώτηση. Η ιδέα αυτή, του παιδιού Άγιου Βασίλη, ήταν καταπληκτική. Μάλιστα ήμουν σίγουρος ότι κάποιος, κάπου, θα είχε βρεθεί να γράψει ένα παραμύθι για αυτόν. Όμως, δεν βρήκα κάτι κι έτσι κατάλαβα ότι έπρεπε να το γράψω εγώ! 

Πείτε μας δυο λόγια για τον Νικόλαο, τον πρωταγωνιστή του βιβλίου σας. Ο Νικόλαος είναι ένα παιδί που χρειάζεται τα Χριστούγεννα περισσότερο από κάθε άλλο συνομήλικό του. Έχει περάσει μια τραγική παιδική ηλικία και έχει ανάγκη να πιστέψει στη μαγεία για να επιβιώσει. Έτσι, όταν μεγαλώνει και γίνεται ο Πατέρας Χριστούγεννα θέλει να προσφέρει στους ανθρώπους την ελπίδα, το θαύμα, τη μαγεία… Άλλωστε, αυτό σημαίνει για εμένα η Elfhelm, η χώρα των ξωτικών, στην οποία καταφεύγει ο Νικόλαος. Συμβολίζει τη μαγεία της προσφοράς. 

number30

Ποιος από τους χαρακτήρες του βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Αυτός που θα ήθελα περισσότερο να είμαι είναι φυσικά ο Πατέρας Χριστούγεννα, ο δικός σας Άγιος Βασίλης. Από κάποια στιγμή και πέρα σταματάει να γερνάει, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο πάνω σε ένα έλκηθρο και μοιράζει δώρα σε όλους. Τι καλύτερο; Αλλά ο χαρακτήρας με τον οποίον διασκέδασα περισσότερο όταν έγραφα το βιβλίο ήταν η θεία Καρλόττα. Είναι απίστευτα αηδιαστική… Ξέρετε, αυτή είναι η χαρά τού να γράφεις για παιδιά! Μπορείς να δημιουργείς εντελώς σατανικούς, απαίσιους χαρακτήρες και έπειτα να τους εκδικείσαι.   

Το βιβλίο σας έχει και μια σκοτεινή, τρομακτική πλευρά. Μιλάει άμεσα για τη δυστυχία που βιώνει ένα μικρό παιδί. Θεωρείτε ότι ένας συγγραφέας βιβλίων για παιδιά είναι υποχρεωμένος να λέει στους αναγνώστες του την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή είναι άσχημη ή σκληρή; Βεβαίως και είναι υποχρεωμένος να τους λέει την αλήθεια. Πιστεύω ότι αν ένα παιδί περνάει δυσκολίες στη ζωή του, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να διαβάσει ένα βιβλίο μέσα στο οποίο τα πάντα είναι υπέροχα. Άλλωστε, υπάρχει πάντοτε λίγη περισσότερη μαγεία όταν αναζητάμε την ελπίδα μέσα στο σκοτάδι.

3961

Πείτε μας λίγα λόγια για την εικονογράφηση του Chris Mould. Πώς πλαισιώνει/συμπληρώνει την ιστορία σας; Ο Chris είναι ο ιδανικός εικονογράφος, καθώς τα σχέδιά του υποστηρίζουν άριστα την ιστορία. Όταν πρωτοείδα το πόσο εύστοχα απεικόνισε τους χαρακτήρες μου και μετέτρεψε τα λόγια μου σε υπέροχες εικόνες, σχεδόν ένιωσα ότι επικοινωνούμε τηλεπαθητικά!

Τελικά, τι είναι τα Χριστούγεννα; Μια χαρούμενη γιορτή ή μια στρεσογόνος διαδικασία που απλά επιβαρύνει τους ήδη αγχωμένους ανθρώπους με αρνητικά συναισθήματα; Νομίζω ότι συμβαίνουν και τα δυο ταυτόχρονα. Τα Χριστούγεννα μπορούν να είναι και γεμάτα χαρά και γεμάτα θλίψη. Εν τέλει, όμως, είναι μια από τις λίγες περιόδους, ίσως η μόνη, που πραγματικά σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας, μέσα σε ένα κόσμο που γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο εγωιστικός.

images

Θα είχατε γράψει αυτό το βιβλίο αν δεν ήσαστε καταθλιπτικός; Δεν θα είχα γράψει «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα» αν δεν είχα γράψει το βιβλίο «Λόγοι για να μείνεις ζωντανός». Και τα δυο αυτά έργα μου στοχεύουν στο να εντοπίσουν το φως και την ελπίδα μέσα στο σκοτάδι και μάλιστα προσπαθούν να εστιάσουν στο πόσο αποφασισμένος πρέπει να είναι ο καθένας μας ώστε να κατορθώσει να επιβιώσει όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

Είναι καλύτερα να ’σαι καλός παρά πλούσιος, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωταγωνιστής σας, ο Νικόλαος. Μπορούν οι σύγχρονοι άνθρωποι να ακολουθήσουν αυτό το μότο; Καλό θα ήταν να μπορούσαν. Αυτός, πάντως, που πρέπει σίγουρα να το εμπεδώσει είναι ο Donald Trump!

boy-xmas-7

Τι θα συμβουλεύατε, ιδιαίτερα τώρα, τα Χριστούγεννα, όσους φοβούνται να πιστέψουν στη μαγεία, όσους νομίζουν ότι τα αδύνατα δεν μπορούν με τίποτα να γίνουν δυνατά; Υπάρχει μαγεία σε αυτόν τον κόσμο. Θα τους ζητούσα να θυμηθούν τι αισθάνονταν όταν ήταν παιδιά. Άλλωστε, και η ίδια η ζωή είναι, για μένα, με τον τρόπο της κάτι… αδύνατο. Γιατί, άραγε, βρισκόμαστε εδώ;

Κλείνοντας θα σας ρωτήσω αν εσείς πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη, στον Πατέρα Χριστούγεννα του βιβλίου σας. Κι αν ναι, γιατί θα έπρεπε τα παιδιά να του ζητήσουν φέτος για δώρο ένα αντίτυπο του βιβλίου σας; Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει! Είναι 100% αληθινός, ακριβώς όπως και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε πως υπάρχει! Ελπίζω ότι αυτό το βιβλίο θα επαναφέρει την επιθυμία των ανθρώπων να πιστέψουν στο αδύνατο, μιας και ζούμε σε μια εποχή που πραγματικά χρειάζεται να έχουμε πίστη πως όλα μπορούν να συμβούν! Θυμίζω, όπως λέει και ο Νικόλαος, ότι το αδύνατον είναι απλώς κάτι που δεν καταλαβαίνεις ακόμα ότι είναι δυνατόν.

Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι! Επίσης!

watermark_1

Το βιβλίο «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη σε εξαιρετική μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη.

f3844ee1-371a-4331-9538-eeb701624713_5

Το βιβλίο Λόγοι για να μείνεις ζωντανός κυκλοφορεί σε καταπληκτική, ανάλογη του πρωτότυπου, μετάφραση των Γιάννη Δούκα και Βασιλικής Πέτσα, από τις εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο κέρδισε πολύ πρόσφατα το βραβείο αναγνωστών Books are my bag στην κατηγορία Non-fiction.

-

To βιβλίο Το κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη. 

Leave a Reply