ΤΑΣΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Τάσος ΙωαννίδηςΗ παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η εταιρεία ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζουν το νέο μιούζικαλ «Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου Εαυτός». Ο αγαπημένος συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης μιλάει στο Τaλκ για την καινούργια αυτή παράσταση που θα περιοδεύσει το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.

Κύριε Ιωαννίδη, επειδή τα “Λάχανα και Χάχανα” συνεχίζονται, μα οι γενιές αλλάζουν, θέλετε να μας πείτε λίγο την ιστορία τους; Πώς ξεκινήσατε, τι δημιουργήσατε όλον αυτόν τον καιρό και με ποια παράσταση θα μας συντροφεύσετε φέτος το καλοκαίρι;
Όλα ξεκίνησαν πριν από δεκαπέντε χρόνια, όταν η Ερμιόνη, η κόρη μου, πρωτάκι τότε, ήρθε μια μέρα και μου ζήτησε να τη βοηθήσω να μάθει ένα τετράστιχο για τον αχινό που σχετίζεται με το γράμμα Α.  Το έμαθε μετά από πολλές επαναλήψεις, αλλά έπειτα από μερικές ώρες θυμόταν το μισό. Τότε της είπα “πάμε στο πιάνο και ό,τι λέω εγώ θα λες κι εσύ”. Εκεί, επί τόπου μελοποίησα τον ΑΧΙΝΟ, που τώρα τραγουδούν όλα τα παιδιά που πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού.
Έτσι, γεννήθηκε το πρώτο CD «ΛΑΧΑΝΑ και ΧΑΧΑΝΑ-24 τραγούδια από το βιβλίο Γλώσσας της Α’ δημοτικού», με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, του Ευγένιου Σπαθάρη και του Ηλία Μαμαλάκη, το οποίο έμελλε να αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι! Ακολούθησε η «Προπαίδεια σε Τραγούδια», σε στίχους της Παυλίνας Παμπούδη και με τη συμμετοχή της Ελένης Βιτάλη και της Γλυκερίας,  σύντομα ακολούθησε το «Εδώ νηπιαγωγείο!» με τραγούδια για παιδιά του Νηπιαγωγείου και τη συμμετοχή της Φωτεινής Δάρρα και του Παντελή Θαλασσινού. Ακολούθησαν «Οι ρυθμοί κι οι Αριθμοί» για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τη συμμετοχή του Μανόλη Μητσιά και του Γιάννη Κότσιρα, οι «Τραγουδοτσουλήθρες» με τη συμμετοχή του Μίλτου Παχαλίδη και της Μελίνας Ασλανίδου, τα «Χριστουγεννιάτικα Λάχανα και Χάχανα», με τη συμμετοχή του Κώστα Μακεδόνα, της Ελένης Τσαλιγκοπούλου και του Παντελή Θαλασσινού και μετά τα «Νανουρίσματα για 4 Εποχές» με τον Χρήστο Θηβαίο και την Αλκμήνη Μπασακάρου. Ακολούθησαν οι «12 Άθλοι του Ηρακλή», με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Μανόλη Μητσιά, «Η Γραμματική σε Τραγούδια» με τη Σοφία Τσέρου, τον Θοδωρή Κοτονιά και σε λίγο θα κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ «ΛΑΧΑΝΑ και ΧΑΧΑΝΑ – Ο Καλός μου Εαυτός», ένα πρωτότυπο έργο το οποίο και θα σας παρουσιάσουμε φέτος το καλοκαίρι ως θεατρική παράσταση.

Πόσο πλούσια εργογραφία! «Ο Καλός μου Εαυτός», λοιπόν! Πείτε μας τι ακριβώς πραγματεύεται η νέα σας παράσταση, σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε και ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς μας φίλους;
«Ο Καλός μου Εαυτός» πραγματεύεται με απλό και άμεσο τρόπο τις έννοιες της «αυταγάπης», της «αυτεπάρκειας», της «αυτοεκτίμησης», των θετικών σκέψεων και προτείνει παιγνιώδεις τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος, μαζί με τον Ατσίδα, τη Χαχανένια και τον Λαχανίδα μάς ταξιδεύουν σε ένα «ολιγοπάτητο» μονοπάτι αναζήτησης του… καλού μας εαυτού, μέσω μίας πρωτότυπης ιστορίας με μουσικές στάσεις στα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και Χάχανα», καθώς και ολοκαίνουρια τραγούδια και χαρούμενα παιχνιδοτράγουδα, γεμάτα χιούμορ και …Καλοσύνη. Μέσα από το ταξίδι αυτογνωσίας του Πίπη του Μαθητευόμενου Νεράιδου, τα παιδιά και οι γονείς, έρχονται σε επαφή με ιδέες και παιγνιώδεις τρόπους διαχείρισης των ερεθισμάτων που προσλαμβάνουμε και την ερμηνεία που τους δίνουμε. Το έργο προτείνει χωρίς διδακτισμό την ανάληψη των ευθυνών μας και ότι εμείς είμαστε οι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας. Έννοιες που αφορούν και τους γονείς για την αυτοπαρατήρηση της δικής τους συμπεριφοράς έναντι των τέκνων τους. Το έργο απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών και πάνω.

Χρησιμοποιείτε τη μέθοδο “Τραγουδώ και μαθαίνω”. Λίγα λόγια για αυτή;
Όταν τα παιδιά μαθαίνουν τραγουδιστά ενεργοποιείται η συναισθηματική τους νοημοσύνη. Το γνωσιακό αντικείμενο είναι ενσωματωμένο σε ένα ενεργειακό πεδίο που έχει σαν προπέλα τη μελωδία και τον ρυθμό. Έτσι, αυτό που θέλουμε να μάθει το παιδί γίνεται μέρος ενός παιχνιδιού. Το παιδί ταξιδεύει σε έναν φανταστικό κόσμο και ο συσχετισμός του γνωσιακού αντικειμένου με τα χρώματα, τους χαρακτήρες, την τοπογραφία της ιστορίας, τη μουσική, τους στίχους, βοηθάει το παιδί να αποθηκεύσει εύκολα την πληροφορία βαθιά στον υποσυνείδητο νουν και μετά να την αναρτήσει από την τράπεζα της μνήμης, ακόμα και στο απώτερο μέλλον, πολύ πιο εύκολα από τη μέθοδο της αποστήθισης δια της επαναλήψεως.

Γιατί, άραγε, μικροί και μεγάλοι αγαπούν τόσο πολύ το μιούζικαλ; Ποια είναι για εσάς η δύναμη που έχει η μουσική και ζεσταίνει τις καρδιές μας.
Η μουσική και το τραγούδι ενσωματωμένα με μια ιστορία που έχει δράση και πλοκή, κρατάει το θεατή στην εγρήγορση του παρόντος, γιατί συμμετέχει συναισθηματικά με τους ήρωες και την πλοκή του έργου. Τα εμβόλιμα τραγούδια βοηθούν στη μυθοπλαστική εξέλιξη και προσδίδουν μια ένταση χαράς, γέλιου, συγκίνησης που δονεί τις χορδές της ψυχής, τον ψυχαγωγεί.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Χρήστο Τριπόδη και αποκαλύψτε μας λίγα από όλα όσα θα δούμε επί σκηνής…
Ο Χρήστος Τριπόδης είναι ένας πολύ έμπειρος παραγωγός, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο πρώτο μιούζικαλ με μεγάλη επιτυχία. Όσο για το τι θα δείτε στη σκηνή; Ένα έμπειρο καστ από ταλαντούχους ηθοποιούς/τραγουδιστές/μουσικούς να παίζουν, να τραγουδούν, να χορεύουν και να μοιράζονται με τους ακροατές προτάσεις αναζήτησης του Καλού μας Εαυτού, με παιγνιώδη και πρωτότυπο τρόπο.

Σε ποιες πόλεις, πλην Αθηνών, θα περιοδεύσετε; Και ποια τα σχέδιά σας για τον χειμώνα;
Η παράσταση θα ταξιδεύει σε όλες τις μεγάλες πόλεις από τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Κεντρική Ελλάδα ως την Κρήτη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλο το πρόγραμμα της περιοδείας στο viva.gr. Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και να θυμάστε: Μ’ ένα τραγούδι όλοι στα χείλη γίνονται οι άνθρωποι όλοι φίλοι,…φίλοι κι οι γάτες και οι σκύλοι!!!

Ο Τάσος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Φλώρινα, όπου τελείωσε το Λύκειο. Πήγε για σπουδές στην Αυστραλία και αρχικά σπούδασε πληροφορική στο Πολυτεχνείο RMIT της Μελβούρνης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Μελβούρνης MELBA από όπου και αποφοίτησε με κύριο όργανο την κλασική κιθάρα. Στη συνέχεια φοίτησε στο New England University με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής κινηματογράφου. Έγραψε μουσική για θέατρο καθώς και για ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, παιδικές τηλεοπτικές σειρές, σειρές με κινούμενα σχέδια και εκπαιδευτικά προγράμματα αυστραλιανής παραγωγής που έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς. Έχει γράψει παραμύθια για παιδιά καθώς και θεατρικά έργα. Έχει διατελέσει παραγωγός παιδικών τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (live) για το Υπουργείο Παιδείας της Βικτώρια Αυστραλίας, θεατρικών έργων, συναυλιών και άλλων ζωντανών μουσικο-θεατρικών παραστάσεων. Έχει σκηνοθετήσει παιδικές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος και παραγωγός της εταιρείας The Facility – Production and Post Production στην Αυστραλία για δέκα χρόνια. Έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αντίποδες στη Μελβούρνη και σύμβουλος του Υπουργείου Καλών Τεχνών της Αυστραλίας.

Μουσική κινηματογράφου/ντοκιμαντέρ/τηλεοπτικών παραγωγών: The Silver Brumby (Πρώτο Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στην Αυστραλία 1994, με πρωταγωνιστή τον Russell Crowe) – Win Some Lose Some – A Stitch in Time – Sky Trackers – Living with the Gun – Under the Skin – Youth Express – Seven Deadly Sins – Fashion Dreams – Six Pack – The Gift of Sharing – On SBS Tonight – Exandris – Adventures on Kythera – Island – In too Deep – Entree Jacques – Say Good Day – Fast Moves – The Gift – Touch the Sun – Cyprus Divided – Independent Company – Australian Cameleers – Flowers of Retimon – Writers Playhouse – The Young Wife – Song for Melbourne – Andra – Treasures of Macedonia.   Έχει γράψει μουσική για παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων που κυκλοφορούν διεθνώς.

Μουσική για θέατρο: Ο Τάσος Ιωαννίδης έχει διατελέσει μόνιμος συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Μελβούρνης (MTC). ‘Έχει συνθέσει τη μουσική για περισσότερα από 20 θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων τα: Πολύ κακό για το τίποτα (Σαίξπηρ) – Οθέλλος (Σαίξπηρ) – Ψηλά απ’ τη γέφυρα (Άρθουρ Μίλερ) – Gulliver’s Travels – No Going Back – The Girl Who Saw Everything – The Gift of the Gorgon – Elizabeth – The Identity – The Draught – Ειρήνη (Αριστοφάνη) – Περίοδος Προσαρμογής (Άρθουρ Μίλερ)  – Το Φιντανάκι – Η Τραπεζαρία. Δέκα από αυτά τα έργα ανέβηκαν στο Playhouse – Arts Centre της Μελβούρνης. Μουσική του έχει παιχτεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μελβούρνης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μελβούρνης, τη Melbourne Chamber Orchestra, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικης της ΕΡΤ και έχει δώσει πολλές συναυλίες σε ολόκληρη την Αυστραλία, την οποία και έχει εκπροσωπήσει σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ.

Όπερα: Το 2015, ο Τάσος Ιωαννίδης συνέθεσε τη σύγχρονη Όπερα ‘Women in War ‘, σε λιμπρέτο της Deborah Parsons, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2015 στην Ελλάδα και την Αυστραλία στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μάχη της Καλλίπολης από καλλιτέχνες από Ελλάδα, Αυστραλία και Τουρκία με κύρια χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μία σύγχρονη όπερα που παρουσιάζει τα βιώματα τριών γυναικών στη Μάχη της Καλλίπολης το 1915, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: μιας νοσοκόμας από την Αυστραλία, μιας μάνας ενός αγνοούμενου στρατιώτη από την Τουρκία και μιας χήρας πολέμου από την Ελλάδα. Οι τρεις γυναίκες συναντιούνται στο νησί της Λήμνου που υπήρξε η βάση των συμμαχικών δυνάμεων, όταν πραγματοποιείται η εκστρατεία της Καλλίπολης. Ένα σύγχρονο έργο στα αγγλικά, με κάποια τραγούδια στα ελληνικά και τούρκικα, που συνδυάζει μουσικά στοιχεία από τις τρεις χώρες.

Δισκογραφία: Η δουλειά του ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1984 όταν, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και του Φεστιβάλ Αθηνών, έδωσε δύο συναυλίες στο Θέατρο Λυκαβηττού και δέκα συναυλίες στην υπόλοιπη Ελλάδα με το έργο Τα Παρατράγουδα, ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στα βιώματα των απόδημων Ελλήνων. Το Ορατόριο Αποκάλυψις Ιωάννουτου Θεολόγου του συνθέτη παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, της χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, δύο τενόρων– ψαλτών (Γιάννης Χριστόπουλος και  Βαγγέλης Χατζησίμος), ενός βαρύτονου (Κύρος Πατσαλίδης), μίας σοπράνο(Μαρία Μητσοπούλου) και με τον Γιάννη Φέρτη ως αφηγητή.

Η μουσική του έχει εκδοθεί σε είκοσι δύο προσωπικούς δίσκους στην Αυστραλία και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι: Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Φωτεινή Δάρρα, Ηλέκτρα, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Καράλης, Τζώρτζια Κεφαλά, Γιάννης Κότσιρας, Μανώλης Λιδάκης, Ηλίας Μαμαλάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Παπαλεοντίου, Μίλτος Πασχαλίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Ισιδώρα Σιδέρη, Ευγένιος Σπαθάρης, Μαρία Φαραντούρη, Μελίνα Ασλανίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας  Μακεδόνας, Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιώτα Νέγκα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θοδωρής Κοτωνιάς, και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Στην Ελλάδα, ο Τάσος Ιωαννίδης έχει εκδώσει τα εξής CD:

•    ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΥΓΑ ΠΟΤΕ – Δύο κύκλοι τραγουδιών σε 2 CD. CD1 με τίτλο ΣΙΝΙΑΛΟ και συμμετοχή του Κώστα Καράλη και της Ηλέκτρας και CD2 με τίτλο ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ με την Γλυκερία, Ισιδώρα Σιδέρη και Τάσο Ιωαννίδη. Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος, Δημήτρης Τσεκούρας και Δημήτρης Κεσίσογλου.
•    ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ –  Ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Τραγουδούν: Γιάννης Χριστόπουλος, Βαγγέλης Χατζησίμος, Κύρος Πατσαλίδης, Μαρία Μητσοπούλου και Γιάννης Φέρτης αφηγητής.
•    ΝΑ ΛΕΣ ΤΟ «Σ’ ΑΓΑΠΩ» ΣΑ ΜΥΣΤΙΚΟ σε στίχους Πάνου Σταθόγιαννη και ερμηνευτές τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Φίλιππο Πλιάτσικα και Μαρία Παπαλεοντίου.
•  ΦΥΛΑΞΟΥ ΤΩΡΑ σε στίχους Πάνου Σταθόγιαννη και ερμηνευτές τους: Μ. Πασχαλίδη, Π. Θαλασσινό, Γ. Κότσιρα, Σ. Παπάζογλου, Δ. Μπάση, και Τζ. Κεφαλά.
•  WOMEN IN WARa Contemporary Opera σε λιμπρέτο της Deborah Parsons με ερμηνευτές τους: Berna Anil από την Τουρκία, την Ειρήνη Τζανετουλάκου και την Caitlin Spears από την Αυστραλία.

Ο Τάσος Ιωαννίδης έχει εκδώσει δύο παιδικά άλμπουμ στην Αυστραλία: Moonhead και Dancing Οlives, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα παιδικά CD:
•    Λάχανα και Χάχανα, 24 Τραγούδια από το βιβλίο Γλώσσας Α’ Δημοτικού με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, όπου συμμετέχουν η Μαρία Φαραντούρη, ο αείμνηστος Ευγένιος Σπαθάρης,  ο Ηλίας Μαμαλάκης και η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου.
•    Λάχανα και Χάχανα – Η προπαίδεια σε τραγούδια με συμμετοχή της Ελένης Βιτάλη, της Γλυκερίας και της Παιδικής Χορωδίας Σπύρου Λάμπρου. Στίχοι της Παυλίνας Παμπούδη.
•    Λάχανα και Χάχανα – Εδώ Νηπιαγωγείο με τη συμμετοχή της Φωτεινής Δάρρα, του Παντελή Θαλασσινού και της παιδικής Χορωδίας Σπύρου Λάμπρου. Στίχοι της Παυλίνας Παμπούδη.
•    Λάχανα και Χάχανα – Οι Ρυθμοί και οι Αριθμοί με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά, του Γιάννη Κότσιρα και της παιδικής χορωδίας Σπύρου Λάμπρου. Στίχοι της Παυλίνας Παμπούδη.

  •  Λάχανα και Χάχανα –Τραγουδοτσουλήθρες με τη συμμετοχή του Μίλτου Πασχαλίδη και της Μελίνας Ασλανίδου.
  •  Χριστουγεννιάτικα Λάχανα και Χάχανα με τη συμμετοχή του Κώστα Μακεδόνα, της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Παντελή Θαλασσινού.
    •    Κλίκ στη Λαχανοχαχανοχώρα– Τα τραγούδια της παράστασης «Λάχανα και Χάχανα: The Musical», με συμμετοχή του Τάσου Ιωαννίδη, της Βανέσας Αδαμοπούλου και της παιδικής χορωδίας Σπύρου Λάμπρου. Στίχοι της Παυλίνας Παμπούδη.
    •    Η Ακρίδα, ο Βάτραχος και . . . το Καλό Συναπάντημα! Μουσικό παραμύθι με συμμετοχή της Μάγδας Βιτουλαδίτη, του Νικόλα Βιτουλαδίτη, της Ειρήνης Δημητρίου, της Κανέλλας Μαυροειδή, της Αλκμήνης Μπασακάρου και της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου.
    •    Το Καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο Κέικ- Μουσικό παραμύθι με συμμετοχή της Άννας Λινάρδου, του Λευτέρη Λάμπρου, της Ναταλίας Παρτσινέβελου, της Ολίνας Στουμπιτζόγλου, της Άρτεμις Μανούσου, της Ερμιόνης Ιωαννίδου, της Λάουρας Μανούσου και της παιδικής χορωδίας Σπύρου Λάμπρου.
  •  Η Στριγγλένια και η Τραγουδομηχανήμε τα τραγούδια της ομώνυμης παράστασης που παίχτηκε στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ σε σκηνοθεσία Τάσου Ιωαννίδη το 2016/17.
  •  Λάχανα και Χάχανα – Νανουρίσματα για 4 Εποχές- τραγουδούν Χρήστος θηβαίου, Αλκμήνη Μπασακάρου με συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, Γιώτας Νέγκα, Τάσου Ιωαννίδη και της Παιδικής Χορωδίας Σπύρου Λάμπρου. Στίχοι Παυλίνα Παμπούδη, Κώστας Κολοβός και Μεταξία Δρογώση.
    •  Λάχανα και Χάχανα – Ηρακλής Οι 12 Άθλοι – Τραγουδούν Μίλτος Πασχαλίδης, Τάσος Ιωαννίδης, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Αλκμίνη Μπασακάρου και ο Μανώλης Μητσιάς.
  •  Λάχανα και Χάχανα – Η Γραμματική σε Τραγούδια – Τραγουδούν Θοδωρής Κοτωνιάς, Σοφία Τσέρου, Τάσος Ιωαννίδης και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.
  •  Τσιτσάνης Για Βρέφη
  •  Θεοδωράκης Για Βρέφη 

Συγγραφικό έργο:  Ο Τάσος Ιωαννίδης έχει γράψει το σενάριο και τη μουσική στις θεατρικές παραστάσεις:

•   Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα που ανέβηκε στο θέατρο “Αλφαβητάρι” το 2011 – 2012 και στο Θέατρο “Κάππα” το 2012 -2013. Η παράσταση ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο “Αθήναιον” τον χειμώνα του 2013 και στο Θέατρο “Σοφούλη” το  2014. Το 2018/19 περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.

  • Το Kαρύδι και το Χριστουγεννιάτικο Kέικ που παίχτηκε για πέντε συνεχή χρόνια στο θέατρο Σοφούλη, Θεσσαλονίκη.
  • Η Ακρίδα ο Βάτραχος και το Καλό Συναπάντημα που παίχθηκε στο θέατρο Σοφούλη το 2017/18.
  • Λάχανα και Χάχανα – Η Στριγγλένια και η Τραγουδομηχανή που παίχτηκε στην Αθήνα στο θέατρο Γκλόρια. το 2016-17. 

Ο Τάσος Ιωαννίδης έχει εκδώσει τα εξής παιδικά βιβλία:
•   Λάχανα και Χάχανα . . . στο Νηπιαγωγείο!
•   Λάχανα και Χάχανα . . . Γλώσσα Α΄ Δημοτικού
•   Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα.
•   Η Ακρίδα, ο Βάτραχος και . . . το καλό συναπάντημα!
•   Το Καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο Κέικ
•   Λάχανα και Χάχανα  – 24 τραγούδια /παρτιτούρες
•  Η Ρωρώ το Καγκουρό και το Διψασμένο Δάσος

Leave a Reply