ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΣΤΙΣ ΟΚΤΩ |ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΑΡΕΛΛΑ

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις εξαιρετικές και πρωτότυπες καλλιτεχνικές δουλειές του, ο Ηλίας Καρελλάς έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού όχι μόνο ως ο κορυφαίος σύγχρονος καραγκιοζοπαίχτης, αλλά και ως ένας καινοτόμος σκηνοθέτης παιδικών παραστάσεων.

Για τη θεατρική σεζόν 2016-2017, ο θίασος Ηλία Καρελλά μάς περιμένει «Στην Κιβωτό στις 8». Δίνουμε, λοιπόν, τον λόγο στον ίδιο, για να μας εξάψει λίγο ακόμα την περιέργεια!

Κύριε Καρελλά, μάθαμε ότι θα ανεβάσετε στη θεατρική σκηνή… τρεις πιγκουίνους! Είναι αλήθεια; Από τις 8 Οκτωβρίου έρχεται στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα το πολυβραβευμένο έργο για παιδιά «Στην Κιβωτό στις 8», του Γερμανού συγγραφέα Ulrich Hub. Πρόκειται για μια άκρως φιλοσοφημένη κωμωδία που επαναφηγείται τον βιβλικό κατακλυσμό με πρωταγωνιστές τρεις πιγκουίνους και μια περιστέρα, που θα τους υποδυθούν οι καταπληκτικοί Νικόλας Φραγκιουδάκης, Φάνης Παυλόπουλος, Νίκος Τουρνάκης και Ζαχαρούλα Κληματσάκη. Είναι ένα έργο-ύμνος στη φιλία, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία, για μικρούς και μεγάλους θεατές.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε αυτό το αλληγορικό και βαθιά φιλοσοφικό-μεταφυσικό θεατρικό έργο; Όταν πρωτοήρθε στα χέρια μου το κείμενο, ανάμεσα σε πολλά άλλα θεατρικά έργα που μελετούσα, το περιεχόμενο, ο λόγος και οι ευφυείς ανατροπές που δίνονται με τόσο φυσικό τρόπο από τον συγγραφέα με γοήτευσαν από την πρώτη στιγμή. Ύστερα από έναν μεγάλο κύκλο παιδικών θεατρικών έργων με αφορμή παραδοσιακά κείμενα, γνωστά ελληνικά λογοτεχνικά έργα, μύθους και θρύλους με έντονο το παραμυθιακό στοιχείο αλλά με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο, που ανέβασα τα προηγούμενα χρόνια στη σκηνή, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι η φετινή επιλογή μου θα ήταν ένα έργο με πρωταγωνιστές ζώα. Ήθελα πολύ να αφηγηθώ στα παιδιά από σκηνής μια ιστορία για την κιβωτό του Νώε στο σήμερα. Παλιές και νέες πατρίδες, το ταξίδι για την επιβίωση, μια παλιά ζωή που καταρρέει, ένας νέος κόσμος που γεννιέται, απογοήτευση και ελπίδα. Πώς να τα πει κανείς όλα αυτά στα παιδιά; Το έργο του Hub ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα. Μια παλιά ζωή, ένας βιβλικός κατακλυσμός, το ουράνιο τόξο και μια νέα αρχή. Και όλα αυτά μέσα από τα πελώρια μάτια τριών πιγκουίνων που κοιτούν και απορούν, όπως ακριβώς τα παιδιά.

Τι δουλειά θα έχουν οι Burger Project πάνω στην Κιβωτό σας; Η γνωριμία μου με τους Burger Project είναι παλιά ιστορία. Συναντηθήκαμε στις παραστάσεις μου με θέατρο σκιών από το πρώτο Karagiozis Music Project έως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πάντα λέγαμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα. Η φετινή στροφή μου προς ένα φρέσκο κείμενο ενός σύγχρονου θεατρικού συγγραφέα, σε συνάρτηση με μια άλλη ματιά στο κομμάτι της ζωντανής μουσικής που πάντα διέπει της παραστάσεις μου, πιστεύω πως ήταν η καλύτερη συγκυρία ώστε να συνεργαστούμε ξανά. Θα έχετε, λοιπόν, τη χαρά να απολαύσετε ζωντανά στη σκηνή τους αγαπημένους και ξακουστούς μουσικούς Al Malapolas Kalabokis, Professor Cosmic και Mr Finger! Οι ίδιοι έχουν ξεκινήσει ήδη τη σύνθεση των τραγουδιών της παράστασης με το γνωστό χαρακτηριστικό τους στιλ. Και φυσικά, μιας και δεν είναι μόνο μουσικές ιδιοφυίες, αλλά και καταπληκτικοί performers, θα τους απολαύσετε και πάνω στη σκηνή και σε έναν ρόλο-έκπληξη!

Μήπως θα είναι δύσκολο για τα παιδιά να επεξεργαστούν έννοιες όπως η ενοχή και η τιμωρία; Πολλώ δε μάλλον το ερώτημα αν υπάρχει ή όχι Θεός; Εσείς ο ίδιος, που δεν είστε πλέον παιδί, έχετε απάντηση σε αυτό; Ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να ανεβάσω το «Στην Κιβωτό στις 8» είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή «το από κάτω κείμενο». To εν λόγω έργο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, προτείνεται για παιδιά από 7 ετών και πάνω. Την παράσταση που ετοιμάζομαι να φτιάξω με τους συνεργάτες μου φέτος θα μπορούν σίγουρα να παρακολουθήσουν και μικρότερες ηλικίες, δηλαδή παιδιά ακόμη και από 4 ετών και πάνω, ιδιαίτερα αν έχουν μια πρότερη επαφή και εμπειρία με το θέατρο. Το κείμενο σε μια δεύτερη ανάγνωση είναι όντως φιλοσοφικό, σχεδόν υπαρξιακό. Όμως, όλα αυτά τα ερωτήματα τίθενται με απλότητα, αθωότητα και παιδική «αφέλεια» αντικατοπτρίζοντας τις ερωτήσεις ενός παιδιού. Επίσης, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το έργο, πατώντας γερά στην πασίγνωστη ιστορία της Βίβλου για τον κατακλυσμό του Νώε και, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω στον λόγο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια περιπέτεια, με πολύ χιούμορ και δράση που αγγίζει τα όρια μια παιδικής φαρσοκωμωδίας. Σημαντικές αλήθειες αλλά και απορίες για τη ζωή λέγονται διά στόματος τριών πιγκουίνων και μιας χοντρής περιστέρας! Αυτό, σε συνδυασμό με την εκρηκτική παρουσία των Burger Project και της πρωτότυπης ζωντανής μουσικής τους, θα έχει αποτέλεσμα μια παράσταση γεμάτη δυναμική και ενέργεια, σαν αυτήν που διαθέτουν σε πλεόνασμα οι μικροί θεατές! Άλλωστε, πρέπει να σας πω ότι… κι εγώ είμαι ακόμα παιδί και πώς θα μπορούσε άλλωστε να αλλάξει αυτό, ειδικά τη στιγμή που ετοιμάζω μια παιδική παράσταση! Έτσι, θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι για όλα αυτά τα καυτά ερωτήματα, σαν να είμαι ένας από τους τρεις πιγκουίνους της Κιβωτού!

Αν θέλουμε να… μελετήσουμε λίγο πριν δούμε την παράστασή σας, πού μπορούμε να βρούμε το ομώνυμο βιβλίο;  Το «Στην Κιβωτό στις 8» κυκλοφορεί ως νουβέλα από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου με την αυθεντική εικονογράφηση του Jorg Muhle.

Τέλος, αν ερχόταν και σε εσάς ένα περιστέρι και σας έλεγε να βιαστείτε να μπείτε στην Κιβωτό, γιατί έρχεται κατακλυσμός τι θα παίρνατε μαζί σας; Θα έλεγα στο περιστέρι να με αφήσει να πάρω μαζί μου μια βαλίτσα με τις αναμνήσεις και τα όνειρά μου ενώ θα φρόντιζα, ανεβαίνοντας στην Κιβωτό, να μην ξεχάσω να φορέσω το χαμόγελό μου!

karelllas_image

Σημειώνουμε ότι ο Θίασος Ηλία Καρελλά και τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» διοργάνωσαν στις 7 Ιουνίου με τη στήριξη του Τaλκ ένα πρωτότυπο εικαστικό-εκπαιδευτικό project με αφορμή το «Στην Κιβωτό στις οκτώ». Η μικρογραφία του σκηνικού της παράστασης έφτασε στο σχολείο και ο σκηνοθέτης μίλησε στα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης για το έργο και τις αξίες που το διέπουν. Μετά από μικρή συζήτηση στην τάξη, τα παιδιά ζωγράφισαν πάνω στην Κιβωτό του Νώε τι θα έπαιρναν μαζί τους σε έναν κατακλυσμό. Μείνετε συντονισμένοι στο www.talcmag.gr για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν. 

3 Σχόλια

  1. ΡΑΝΙΑ Β. 17 Οκτωβρίου, 2016
    • Marina 17 Οκτωβρίου, 2016
      • ΡΑΝΙΑ Β. 18 Οκτωβρίου, 2016

Leave a Reply