ΜΙΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σταχτοπούτα από την Κίνα«Γιε-χσιεν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα». Το «Θέατρο Ρετρό» αφηγείται και παρουσιάζει την κινέζικη παραλλαγή της γνωστής μας Σταχτοπούτας, στο skrow.theater κάθε Κυριακή στις 15.00. Στη διαχρονική αυτή ιστορία, εκτός από την ευγενική Γιε-χσιεν, την Σταχτοπούτα από την Κίνα, το χρυσό της ψάρι, την κακιά μητριά της, θα γνωρίσουμε και ένα μικροσκοπικό χρυσοκέντητο, ανεκτίμητο παντοφλάκι! Θα μπορέσει η Γιε-χσιεν να πάει στη γιορτή της Άνοιξης; Πώς μπορεί το ψάρι της να την βοηθήσει; Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, τι συνέβη στο παντοφλάκι;

Η Αγγελική Φράγκου, ψυχή της ομάδας Θέατρο Ρετρό, που έγραψε το κείμενο και πρωταγωνιστεί, μιλάει στο Τaλκ για την ξεχωριστή αυτή παράσταση.

Αγγελική! Μετά την Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι καταπιάνεσαι άλλο ένα κλασικό παραμύθι! Τι σε τραβάει στις αφηγήσεις αυτές;

Με συναρπάζει το αισιόδοξο μήνυμα των κλασικών παραμυθιών, πως ο άνθρωπος όσες δυσκολίες και κακουχίες και να συναντήσει στο τέλος θα νικήσει. Επειδή είναι προορισμένος για το καλό, το δίκαιο, το όμορφο και το ευγενές.

Η Σταχτοπούτα σου δεν είναι η κλασική. Επέλεξες μια κινέζικη παραλλαγή της. Πού την ανακάλυψες και πώς αποφάσισες να προχωρήσεις με αυτή;

Από μικρή ηλικία είχα ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τη χώρα της Κίνας καθώς εκεί διαμένουν στενοί συγγενείς μου, και μεγαλώνοντας ανέπτυξα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Κινέζικο πολιτισμό. Η θέληση να κάνω ένα κινέζικο παραμύθι παράσταση με συνοδεύει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και η ιστορία έχει ως εξής: Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Κίνα είχα την τύχη να δω αρκετές παραστάσεις του Κινέζικου Θεάτρου. Μία από τις παραστάσεις που είδα ήταν η όπερα Mulan στο Guangzhou Opera House και μέσα σε αυτό το υπέροχο θέατρο με συνάντησε η ιδέα για την Κινέζικη παράσταση. Η επόμενη κίνηση μου ήταν να γεμίσω τη βαλίτσα μου με κινέζικα παραμύθια! Όταν γύρισα στην Ελλάδα αφιέρωσα χρόνο στην μετάφραση και στη μελέτη τους. Παρ’ όλα αυτά ένιωθα ότι δεν έχω βρει ακόμα “το κινέζικο παραμύθι μου”! Και αυτό που μου πήρε χρόνο, ήταν η αναζήτηση του ιδανικού παραμυθιού. Πριν από τρία χρόνια, έψαχνα παραμύθια που να έχουν παραλλαγές σε πολλά μέρη του κόσμου. Εμφανίστηκε, λοιπόν, μπροστά μου, η Σταχτοπούτα, η οποία έχει παραλλαγές και στις πέντε ηπείρους! Έτσι έμαθα την ιστορία της  Γιε-χσιεν που θέλει να πάει στην Γιορτή της Άνοιξης, η μητριά της δεν την αφήνει και δέχεται βοήθεια από το μαγικό της ψάρι. Όταν τελείωσα την ανάγνωση ήξερα πως βρήκα την ιστορία που έψαχνα όλο αυτό το διάστημα! Έτσι λοιπόν με αυτή την παράσταση πραγματοποιείται ένα όνειρο οκτώ ετών!

Δώσε μας κάποιες πληροφορίες για το τι θα δούμε στην παράσταση! 

Η παράσταση μας είναι φτιαγμένη για δύο ηθοποιούς. Έχω την τύχη να μοιράζομαι τη σκηνή με τον εξαιρετικό ηθοποιό Αλέξανδρο Ζουριδάκη. Έτσι στην παράσταση μας, θα σας γνωρίσουμε την Γιε-χσιέν και το μαγικό χρυσό της ψάρι που τη βοηθάει να πάει στη γιορτή της Άνοιξης. Έχουμε διανθίσει την παράσταση μας με στοιχεία του κινέζικου πολιτισμού. Για παράδειγμα θα ακούσετε κινέζικη παραδοσιακή μουσική αλλά και ένα κινέζικο τραγούδι. Επίσης θα δείτε το κινέζικο χορό της βεντάλιας. Τα κοστούμια και τα σκηνικά αντικείμενα έχουν κινέζικη αισθητική και τέλος θα σας πούμε για τα πιο σημαντικά κινέζικα έθιμα. Δε λέω άλλα για να τα δείτε επί σκηνής! 

Μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι. Τι ακριβώς κάνετε με τα παιδιά; 

Αυτή η στιγμή που παίζουμε με τα παιδιά την αγαπώ πολύ! Λοιπόν αφού τελειώσει η παράσταση κάνουμε ένα ωραίο κύκλο και λέμε πως αισθανθήκαμε με την παράσταση που είδαμε. Μετά  με όχημα το παιχνίδι “αγαλματάκια ακούνητα” κάνουμε αναπαράσταση των κομβικών σκηνών του παραμυθιού, ύστερα τα παιδιά ζωγραφίζουν τι τους έκανε εντύπωση από την παράσταση (και οι ζωγραφιές αυτές μετά το τέλος της παράστασης θα γίνουν έκθεση ζωγραφικής.)

Και για το τέλος έχουμε γλυκάκι! Όλοι μικροί και μεγάλοι διαλέγουν το δικό τους μπισκοτάκι τύχης! Και αφού το ανοίξουν, το φάνε και διαβάσουν το χαρτάκι τους, ξεκινάει ένα ακόμα παιχνίδι, καθώς προσπαθούμε να ‘ερμηνεύσουμε’ για ποιο λόγο μας έτυχε, ειδικά αυτό το μπισκοτάκι! Ακόμα λόγω των εορτών, έχουμε στολίσει στο αγαπημένο μας Skrow.theater Χριστουγεννιάτικο δέντρο ευχών και οι θεατές μας μπορούν να αφήσουν την δική τους ευχή. 

Ποιες είναι μέχρι τώρα οι αντιδράσεις των παιδιών- θεατών; Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχετε ακούσει; 

Ως τώρα τις εντυπώσεις τις έχει κλέψει το χρυσό μαγικό ψάρι και αμέσως μετά στις εντυπώσεις έρχονται τα χρυσοκέντητα παντοφλάκια και μετά έρχεται η κακιά μητριά. Ακόμα τους φαίνεται περίεργο όταν μιλάμε κινέζικα! 

Α, φυσικά! Χρειάστηκε να καταπιαστείτε με τα… κινέζικα; Πώς το καταφέρατε; 

Ω, ναι!  Τα καταφέραμε χάρη στην οικογενειακή μας φίλη Qianru Xiao, η οποία είναι Κινέζα και ζει στην Ελλάδα. Επιλέξαμε λέξεις και φράσεις του κειμένου, η Qianru τα μετέφρασε και είχε όλη την υπομονή να μας τα διδάξει! Εστιάσαμε στη λεπτομέρεια της προφοράς και στη μουσικότητα της γλώσσας.

谢谢你的提问—-> Σίε σίε νί ντέ τι γουέν —> Σας ευχαριστώ για τις όμορφες ερωτήσεις!

Γιε-χσιεν

Γιε-χσιεν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 8 ετών.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι διάρκειας 30 λεπτών.

Συντελεστές παράστασης:

Ιδέα-προσαρμογή κειμένου: Αγγελική Φράγκου

Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Λάλου

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Αλεξανδρής

Επιμέλεια κίνησης: Μάρθα Κλουκίνα   

Σκηνικά αντικείμενα: Βάλια Παπακωνσταντίνου

Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού

Σχεδιασμός φωτισμού και φωτογράφιση: Παύλος Μαυρίδης

Διδασκαλία Κινέζικης γλώσσας: Qian Ru Xiao

Εμψύχωση δραστηριοτήτων: Φοίβη Ψευδού

Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου

Παίζουν: Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αγγελική Φράγκου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Κυριακή, 04 Νοεμβρίου στις 15:00

Παραστάσεις: Από 04 Νοεμβρίου 2018 έως 22 Απριλίου 2019

Μέρες & Ώρα: Κάθε Κυριακή στις 15:00
Διάρκεια: 45’ παράσταση & 30’ θεατρικό παιχνίδι

Εισιτήριο: 8€ γενική είσοδος, 7€ ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)

Διεύθυνση: Αρχελάου 5, Παγκράτι

Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Στο site: www.skrowtheater.com

Στο τηλέφωνο: 2108938111

Στο δίκτυο καταστημάτων: Public

Στο ταμείο του θεάτρου: κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 17:00 – 20:00 & κάθε Κυριακή 11:00 – 14:00

sitehttp://www.skrowtheater.com

e-mail: press@skrowtheater.com

https://www.facebook.com/skrowtheater

https://twitter.com/skrowtheater

https://www.instagram.com/skrowtheater

Leave a Reply