ΣΟΦΙΑ ΠΑΣΧΟΥ: ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΒΛΕΠΩ Ο,ΤΙ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ

Σοφία ΠάσχουΟι Χιονάνοι, η παράσταση των Patari Project στο Θέατρο Πόρτα, μαγεύουν και φέτος το κοινό τους. Δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, που έχουν την τάση να ξεχνούν, να μην ακούν πια, να νομίζουν πως έμαθαν ό,τι ήταν να μάθουν. Αν τολμήσουμε να κοιτάξουμε μέσα στον μαγικό καθρέφτη, τι θα δούμε; Το καλό ή το κακό; Την παρέα ή τη μοναξιά; Τον θαυμασμό ή τη ζήλια; Στους Χιονάνους, δύο αντίθετοι κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά. Το Τaλκ συζήτησε με τη σκηνοθέτιδα Σοφία Πάσχου για τα παραμύθια, τη Χιονάτη, τη σχέση μάνας- κόρης και τους δικούς της μαγικούς καθρέφτες.

1. Μετά τη Σταχτοπούτα και το “Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο”, η Χιονάτη με τους “Χιονάνους”. Τι σε τραβάει στα κλασικά παραμύθια;

Είναι τα παραμύθια με τα οποία μεγάλωσα, που μου διάβαζαν ο παππούς και η γιαγιά.
Είναι τα παραμύθια που θέλουμε να  θυμίσουμε στους μεγάλους και να συστήσουμε στους μικρούς.

Είναι τα παραμύθια που θέλουμε να ξαναδιαβάσουμε από μια άλλη οπτική…

2. Ως παιδί, σου άρεσε η Χιονάτη; Ποια θέση είχε στη ζωή σου;

Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ ο μαγικός καθρέφτης. Πώς μιλάει; Είναι όντως μαγικός; Υπάρχει κάποιος από πίσω που της κάνει πλάκα και αν υπάρχει, γιατί δε φεύγει; Γιατί του φέρεται τόσο άσχημα αφού είναι ο μοναδικός της φίλος; Όλα αυτά για τα οποία στους Χιονάνους υπάρχουν απαντήσεις.

3. Ως ενήλικη πλέον, ποιο θεωρείς πως είναι το βαθύτερο νόημα του παραμυθιού της Χιονάτης;

Η σχέση μάνας-κόρης.Όσο και να μη θέλεις, είσαι ίδια με τον άνθρωπο που σε μεγάλωσε και μόνο αν το παραδεχτείς μπορείς να προχωρήσεις και να βρεις τον δικό σου δρόμο. Στον δρόμο μας πάντα συναντάμε καταστάσεις, ανθρώπους, που μπορούν να μας πάνε παρακάτω, να μας αλλάξουν, αρκεί να θέλουμε.

4. Πώς αντιλαμβάνεσαι το δίπολο μάνας-κόρης; 

Σαν δυο πλατφόρμες… Τόσο κοντά και τόσο μακριά που πάντα θα υπάρχει μια σταθερή γέφυρα να τις ενώνει.

5. Στην παράσταση, τι συμβολίζουν οι δυο πλατφόρμες που χρησιμοποιείς;

Η μια πλατφόρμα είναι το παλάτι και η περιοχής της μητριάς και η άλλη είναι η περιοχή της Χιονάτης (Άννυ) και των αδελφών Κούρτογλου. Αυτές οι περιοχές μπορεί να πει κανείς ότι είναι σαν δυο στρατόπεδα. Επίσης είναι ακριβώς ίδιες, σαν να καθρεφτίζεται η μια στην άλλη.

6. Εσύ έχεις χάσει ποτέ ενέργεια λόγω μίσους ή/ και ζήλιας;

Έχω χάσει ενέργεια, επειδή δεν μπορούσα να δω το τέλος κάποιων καταστάσεων και τις κρατούσα με νύχια και με δόντια.Όταν αποδέχτηκα την αλλαγή και έπαψα να βαστάω γερά όλα ήταν πιο εύκολα και πιο ελαφριά. Όπως λένε και οι Άγγλοι “let go”…

7. Ποια ήταν η αγαπημένη σου σκηνή; Και ποια η αγαπημένη σκηνή του κοινού;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω.Υπάρχει μια στιγμή που η Άννυ χορεύει και βλέπουμε την αλλαγή της, πώς από θυμωμένο παιδί αρχίζει και μεγαλώνει, γίνεται γυναίκα. Όσο για το κοινό, πραγματικά δεν ξέρω, ταυτίζονται με διαφορετικά πράγματα.

8. Έχεις δεχτεί κακές κριτικές ή αρνητικά σχόλια κι αν ναι πώς τα αντιμετώπισες; 

Είναι αυτονόητο πως όταν εκτίθεσαι δέχεσαι αρνητικά και θετικά σχόλια. Όλα είναι ευπρόσδεκτα και τροφή για σκέψη και ωρίμανση.

9. Εσύ τι βλέπεις μέσα από τον μαγικό καθρέφτη; Και ποιοι είναι οι δικοί σου νάνοι;

Ό,τι έχω ανάγκη να δω κάθε φορά. Ένα όμορφο τοπίο, ένα μέρος που μου λείπει πολύ, έναν φίλο που δεν είναι πια εδώ, την βελτιωμένη μου εκδοχή, τον εαυτό μου να μου δίνει κουράγιο και τόσα άλλα.

Οι δικοί μου νάνοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρεις, που δίνουν απλόχερα χωρίς να ζητούν κάτι για αντάλλαγμα. Ανοίγουν το σπίτι τους, την καρδιά τους χωρίς φόβο και κράτημα. Είναι οι άνθρωποι που θα ήθελα να γίνω και να γίνουμε.

10. Σαν ομάδα, είστε μια… κατηγορία από μόνοι σας, έχετε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Σας αγχώνει αυτό; Επόμενα σχέδια για τους Patari Project; 

Ευχαριστούμε για τα όμορφα λόγια. Δεν μας αγχώνει. Μας δίνει δύναμη και όρεξη για συνέχεια. Το Patari Project στις 5 και 6 Ιουλίου θα παρουσιάσει την Θεογονία του Ησιόδου στη μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Επιδαύρου. Είστε όλοι καλεσμένοι στο γλέντι μας.

xionanoi2

Χιονάνοι

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Συνεργάτες Σκηνοθεσίας: Εριφύλη Στεφανίδου, Γιάννης Γιαννούλης
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Φωτογραφίες, videoPanagiotis Maidis
Με τους: Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργο Σύρμα, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Αποστόλη Ψυχράμη 

Η παράσταση Χιονάνοι είναι μια δημιουργία της ομάδας Patari Project.

 Μέρα και ώρα παραστάσεων: Σάββατο στις 17:00

Διάρκεια: 95 λεπτά (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

Προπώληση: https://bit.ly/2PJhNty 

“Μια ΠΟΡΤΑ ορθάνοιχτη”!

Για να την κρατήσεις ανοιχτή:
http://www.porta-theatre.gr/index.php/el/stirikse-mas

Μεσογείων 59
115 26, Αθήνα
τηλ.: 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

Leave a Reply